Duitse werktuigmachine-bouwers zien orders weer toenemen

0

De Duitse werktuigmachine-industrie heeft in het derde kwartaal veel meer orders geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei bedroeg 9 procent. Over de eerste negen maanden van dit jaar is nog sprake van een daling met 6 procent ten opzichte van vorig jaar, maar de branche-organisatie VDW spreekt van een duidelijke ommekeer. Vooral de maanden augustus en september lieten groeipercentages met dubbele cijfers zien.

In het derde kwartaal trokken de binnenlandse bestellingen met 12 procent aan. De bestellingen vanuit het buitenland groeiden met 6 procent. VDW-directeur Wilfried Schäfer wijst op de positieve rol die de vakbeurs EMO (16-21 september in Hannover) daarbij heeft gespeeld.

Plaatbewerking
Voor het totale jaar tot dusverre waren het vooral de grote opdrachten vanuit het buitenland voor plaatbewerkende machines die ervoor zorgden dat de Duitse machinebouwers goede zaken deden. Deze orders lieten in het derde kwartaal een groei zien van maar liefst 61 procent, voor het totale jaar een plus van 27 procent.

Zorgen heeft VDW-directeur Schäfer nog steeds over de Chinese markt. De vraag liep in het eerste half jaar duidelijk terug. “De nieuwe Chinese regering heeft het totale investeringsprogramma van het lopende vijfjarenplan on hold gezet”, verklaart Schäfer. Voordat dit niet is afgesloten, valt niet met een substantiële opleving van de vraag te rekenen. In tegenstelling tot de verwachting verliep West-Europa beter dan gedacht. Evenzeer zijn de bestellingen vanuit Midden- en Zuid-Amerika met dubbele cijfers gegroeid. In Azië vertoonden Zuid-Korea en de Zuidoost-Aziatische landen groei.

“Gezien de verbeterende orderintake is de actuele productieprognose van de VDW voor het lopende jaar niet in gevaar”, besluit Schäfer. Deze gaat uit van een consolidatie op hetzelfde hoge niveau als vorig jaar.