Duitse werktuigmachine-industrie klampt zich vast aan kleine lichtpuntjes

De Duitse werktuigmachine-industrie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 46 procent minder orders geboekt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel was de maand juni duidelijk beter dan april en mei.

De bestellingen uit eigen land daalden met 36 procent. De buitenlandse orders namen met maar liefst 51 procent af. Gerekend over het eerste half jaar 2020 daalden de bestellingen met 35 procent (binnenland -28 procent, buitenland -39 procent).

Impact van lockdown

Grote boosdoener is uiteraard de coronacrisis. “De impact van de lockdown laat zich duidelijk aflezen aan de cijfers van het tweede kwartaal”, zegt directeur Wilfried Schäfer van de branchevereniging VDW.  Veel branches waarin de klanten van de VDW-leden zitten, vooral de luchtvaart en de automobielindustrie, zagen hun verkopen instorten. Arbeidstijdverkorting, productiestops en slechtere liquiditeitsposities waren het gevolg. Wereldwijd kwamen investeringen in de harde fase van de lockdown praktisch tot stilstand.

Positieve signalen

Toch is het volgens de VDW bemoedigend dat de orderintake het dieptepunt inmiddels lijkt te hebben overwonnen. Juni verliep voor de werktuigmachinefabrikanten duidelijk beter dan april en mei. Positieve signalen komen ook van ‘vroege’ indicatoren als de PMI (Purchase Managers Index) en de graadmeter met betrekking tot het economisch klimaat van het Duitse instituut Ifo. De wereldwijde PMI krabt weer tegen de grens van 50 punten aan, die staat voor groei. De groei kwam in deze vorm als enigszins verrassend en voltrok zich op brede basis, zowel in China als ook in de Verenigde Staten en de Eurozone, bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Italië. In Duitsland zijn volgens Ifo de verwachtingen van de kapitaalgoederenindustrie verbeterd. De retail-omzet herstelt zich weer, de industrieproductie en export groeiden weer in juni. “Dat zou de gehoopte lichte herstel in de tweede helft van het jaar kunnen inluiden”, aldus Schäfer.

Gematigde verwachtingen

De ervaring leert echter dat het nog wel even zal duren voordat dit herstel landt in de werktuigmachine-industrie, want de producenten van kapitaalgoederen vormen een laat-cyclische branche. De verwachtingen van de branche voor de komende zes maanden blijven dan ook gematigd. De omzetontwikkeling onderstreept deze houding. In het eerste halfjaar lag de omzet 26 procent lager dan vorig jaar.

Fabrikanten die leveren in de medische sector, de elektronica, gedreven door digitalisering en uitbouw van 5G, alsmede delen van de machinebouw, staan er wat beter voor. “Maar in alle sectoren heerst nog steeds grote onzekerheid met het oog op het risico op een tweede infectiegolf. Hierdoor zijn over het tijdstip van een stabilisatie van de internationale investeringen nauwelijks zinnige uitspraken te doen”, aldus Schäfer.

Ontwikkelingen versnellen

De werktuigmachinebouwers zetten nu alles op alles om door de crisis te komen. Ze versnellen hun ontwikkelingen en proberen in ieder geval hun vaste medewerkers met hulp van werktijdverkorting te behouden. Het aantal werknemers lag in mei 3,7 procent lager dan vorig jaar.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Duitsland blijft export-wereldkampioen werktuigmachinebouw

20-03 “We verdedigden daarmee onze wereldtitel tegen China en Japan”, zegt directeur Markus Heering van…

Bedrijf en Economie

Industriële productie lijkt bodem te hebben bereikt

01-03 Er was in februari sprake van een slechts geringe verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachine-industrie verwacht productiedaling in 2024

22-01 Sinds begin vorig jaar zijn er duidelijke tekenen van een vertraging van de binnenkomende…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

Zakendoen in Duitsland: Hoe doe je dat?

15-01 Koninklijke Metaalunie organiseert in samenwerking met haar Duitse partner Niederlanden Nachrichten een inspiratiebijeenkomst waar…

Bedrijf en Economie

Met vrijwel alle seinen op rood hoopt industrie op zachte landing in 2024

02-01 De bedrijven verkleinden in december wederom de productieomvang, terwijl het aantal ontvangen nieuwe orders…

Bedrijf en Economie

Orderintake Duitse werktuigmachinebouw laat nog geen ommekeer zien

13-11 De binnenlandse bestellingen lagen 8 procent onder het niveau van vorig jaar, terwijl de…

Plaatbewerking

umati richt zich op internationale vormtechnologie

11-11 Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie en projectmanager van umati bij de VDW,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV