Dumaco Kampen pakt groeikansen

Dumaco Kampen ziet volop mogelijkheden om flink door te groeien. Onder leiding van Operations Directeur Jeroen Nijsse is het plaatbewerkingsbedrijf dan ook druk bezig de productiecapaciteit te vergroten.

Operations Directeur Jeroen Nijsse (rechts) en Commercieel Manager William Roelofs van Dumaco Kampen. “Vooral series van 100 tot 500 stuks hebben we graag. Daar zijn we perfect voor ingericht.”

Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een belangrijke klant overgebracht naar een nieuwe locatie. Bovendien staat de lasafdeling op het punt te verhuizen naar dezelfde ruimte als waar de koper strip bewerking plaatsvindt, een specialiteit waarmee de vestiging Kampen van de Dumaco Groep uniek is.
“Ook met het leveren van koperen producten kunnen we sterk groeien”, zegt Commercieel Manager William Roelofs.

Naast koper strip materiaal verwerkt Dumaco Kampen vooral staal, RVS en aluminium. Het sterkst is het bedrijf in dun materiaal tot 4 mm dik. Dit kan worden lasergesneden en gezet en tevens worden samengesteld tot (complete) producten, die tot en met het poedercoaten aan toe volledig voor de klant kunnen worden verzorgd.

Lasersnijden, ponsen en knippen

De lasersnijcapaciteit is eind vorig jaar opgevoerd met de komst van een 6 kW Bystronic laser met laadunit en platenmagazijn. Hiermee beschikt Dumaco Kampen nu over twee lasers in dezelfde configuratie, wat ze makkelijk uitwisselbaar maakt. Daarnaast is de plaatwerkspecialist ook goed in ponsen en knippen. Hiervoor staat in de productieruimte een lijn met een nieuwe ponsmachine van Prima Power en een knipschaar, die speciaal voor Dumaco is ontwikkeld door SafanDarley.

“Meestal zie je dat platen worden geknipt en daarna worden voorzien van gaten”, zegt Roelofs. “Wij doen het echter ook andersom. We voorzien de platen van gaten en kunnen ze daarna terug knippen met een grote nauwkeurigheid. Dat is een snelle, efficiënte en kostentechnisch dus aantrekkelijk bewerkingsproces. We kijken dan ook altijd eerst of we een product kunnen ponsen en knippen voordat we gaan lasersnijden.”

Dumaco Kampen bedient klanten in tal van markten: luchtbehandeling, sanitair, energiemarkt, facilitaire markt. Ook worden onderdelen voor motoruitlaten, zonnepanelen en de machinebouw gemaakt. “Vooral series van 100 tot 500 stuks hebben we graag”, aldus Nijsse. “Daar zijn we perfect voor ingericht.”

Koperbewerking

Uniek binnen de Dumaco Groep – en eigenlijk in heel Nederland – is de vestiging Kampen met het bewerken van koper strip materiaal. Hiervoor is een speciale afdeling ingericht, die componenten voor de elektrobranche vervaardigt uit lange strippen van 4 meter met diktes van 3 tot en met 20 mm. Alle machines zijn aanwezig om deze strips af te korten, te voorzien van gaten (tappen, boren en frezen) en te buigen.

De koperen onderdelen kunnen ook worden voorzien van inpersmoeren en/of een krimpkous. Daarbij kunnen de producten indien nodig worden vertind, vernikkeld of verzilverd. “Voor de koperbewerking hebben we specifieke vakkennis in huis én speciale gereedschappen”, legt Roelofs uit. “Die heb je met name nodig om afdrukken te voorkomen. Koper is een zacht materiaal, waarin je elke afdruk ziet. Er mag echter geen oneffenheid in het oppervlak zitten, want daar heeft de klant last van.”

Verdubbeling lascapaciteit

Vooral door de energietransitie is het bewerken van koper een groeiende markt. Dat geldt ook voor de laadpalen voor elektrische auto’s. Hiervan produceert Dumaco Kampen er steeds meer en dat is mede de reden om de lasafdeling te verplaatsen en uitbreiden. De lassers verhuizen naar de productieruimte aan de overkant van de straat, waar alle ruimte is voor hun lasboxen, de lasrobot en de logistieke handelingen.

De nieuwe lasboxen zijn een stuk groter en het aantal wordt opgevoerd van vijf naar zeven. “We krijgen op onze nieuwe lasafdeling meer ruimte en overzicht, zo ontstaat een mooie flow”, verklaart Nijsse. “Het lassen van de laadpalen doen we reeds grotendeels op de lasrobot, we werken eraan om dat helemaal op de robot te kunnen doen. Al met al denken we zo onze lascapaciteit te verdubbelen.”

Nieuwe productieruimte

Wordt de lasafdeling zeer binnenkort verplaatst, de productie voor een grote klant is al overgebracht naar een nieuwe locatie. De voorbewerking van deze producten blijft op de hoofdlocatie, de rest gebeurt nu op de nieuwe plek. Hiervoor zijn enkele kantbanken, lasrobots en klantspecifieke machines, die voor deze klant zijn gemaakt, verhuisd. Ook is er op de nieuwe locatie ruimte voor voorraad, die op afroep voor de klant beschikbaar is.

Door de verhuizing van de klantspecifieke productie en de lasafdeling ontstaat er op de hoofdlocatie ruimte om de montage-activiteiten die nu nog op verschillende plekken plaatsvinden, te bundelen op één nieuwe afdeling. “Daar zijn we blij mee, want ook daar is steeds meer vraag naar”, stelt Nijsse.

Groei aantal medewerkers

Door uitbreiding en de efficiëntere inrichting van de productiecapaciteit is het aantal medewerkers in korte tijd al gegroeid van 65 naar 85 medewerkers. Samen met hen wordt de nieuwe locatie op 18 maart op feestelijke wijze officieel in gebruik genomen.

Dumaco: zeven vestigingen, één groep

Dumaco Kampen is een van de zeven vestigingen van de Dumaco Groep (Dutch Manufacturing Companies). Samen bieden zij een compleet aanbod op het gebied van plaatbewerking: onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties.

Binnen de groep hebben alle vestigingen hun eigen sterke punten. Zoals Dumaco Kampen bijvoorbeeld uniek is met koper, zo dragen ook de andere vestigingen met hun specifieke mogelijkheden bij aan de kracht van de totale groep. Elke klant heeft eigen contactpersonen en kan tevens gebruik maken van de mogelijkheden van de hele groep.

Hardinxveld-Giessendam
Biedt uitgebreide mogelijkheden in buislasersnijden, lasersnijden, watersnijden, ponsen, kanten/buigen en assemblage. Beschikt tevens over een machinefabriek voor frezen en draaien. Klanten kunnen daardoor zeer veelzijdig en betrouwbaar werk vanuit deze vestiging krijgen.

Montfoort
Voert diverse specialistische bewerkingen uit zoals lasersnijden, verspanen en lassen van (sub)assemblies voor diverse marktsegmenten. De kracht ligt bij het combineren van deze bewerkingen in producten en constructies, waarover al in het beginproces goed met de klant wordt meegedacht.

Oss
Specialist in RVS plaatwerk en framebouw. Is volledig ingespeeld op de productie van onderdelen, casco’s of subassemblages, die OEM’ers graag overlaten aan derden. Heeft bijna alle bewerkingen in eigen huis (one stop shop) en is daarbij specialist in walsen en zetten. Korte doorlooptijden door QRM-filosofie.

’s-Gravenpolder
Combineert buis- en plaatbewerking onder één dak. Forse capaciteit door groot magazijn en twee nieuwe 8 KW fiberlasers. Door de diversiteit van machines binnen deze vestiging kan er een grote hoeveelheid aan materialen worden gesneden, afgebraamd, gewalst en gezet.

Varsseveld
Specialist in de productie van kleine en middelgrote series voor OEM machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. De nadruk ligt hierbij op onderdelen en hoogwaardige (las)samenstellingen van roestvaststaal. Naast de uitgebreide hand-las faciliteit heeft Dumaco Varsseveld hiervoor naast diverse Mig/Mag- en Tig-robots ook plasma- en laserlasinstallaties. Om een totaaloplossing te kunnen bieden kunnen persbewerkingen worden toegevoegd en is in huis een poedercoatstraat en een montage-afdeling aanwezig.

Woerden
Specialist in RVS (alle kwaliteiten en alloys) en XXL snijden en zetten (8 meter). Produceert onderdelen, samengestelde componenten en complete installaties, zoals tanks, (druk)vaten, hoppers, pijpstukken, transportframes en skids. Deze worden onder andere toegepast in de olie- en gasindustrie, zuivel- en voedingsmiddelenindustrie en de chemische en farmaceutische industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

Dumaco Montfoort vaart wel bij hernieuwde focus

01-03 Dumaco Montfoort is teruggekeerd naar de basis. Ooit had het bedrijf onder de naam…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema