Dumaco ’s-Gravenpolder is interessante partner voor totaalpakket aan snijwerk

Dumaco ’s-Gravenpolder bewijst al vele jaren goed te zijn in lasersnijden, buislasersnijden en kanten/zetten/walsen. De Zeeuwse vestiging van de Dumaco Groep groeit stapsgewijs door om hier steeds meer van te kunnen doen. Zo wil het bedrijf een interessante partner zijn voor klanten met grote volumes plaatwerk. Een consequent aandachtspunt bij die geleidelijke groei is het behoud van de cultuur.

Dumaco schenkt veel aandacht aan werving en behoud van medewerkers. Jonge mensen kunnen laagdrempelig instappen en als ze initiatief tonen kunnen ze doorgroeien

“Je kunt de cultuur in ons bedrijf vergelijken met een familiecultuur”, zegt operationeel directeur Armando Langebeke. “We zijn open en laagdrempelig, er is alle ruimte voor eigen initiatief, we bieden onze medewerkers kansen om zich te ontwikkelen en streven naar lange relaties met de klanten. Zo hou je het het langste vol en het is bovendien een leuke omgeving om in te werken.”

Duidelijke rol in de groep

De vestiging ’s-Gravenpolder voelt zich goed op zijn plek binnen Dumaco en heeft in de groep een duidelijke rol: de focus ligt op lasersnijden, buislasersnijden en kanten/zetten. “We kunnen een hele range materialen aanbieden in grote volumes”, zegt commercieel directeur René Mourits. “We leveren een goede kwaliteit producten, die de klanten netjes ontbraamd en gelabeld als een handig pakketje binnenkrijgen, zodat hun lassers er direct mee aan de slag kunnen. Zo werken we voor externe klanten en tegelijk fungeren we binnen de Dumaco groep al toeleverancier van de andere vestigingen, die vol zitten met hun eigen producten.”

Deze specifieke rol wordt steeds verder versterkt, als onderdeel van een constant proces van optimalisatie, zowel binnen de vestigingen als de hele Dumaco groep. Zo heeft ’s-Gravenpolder afscheid genomen van haar waterstraalsnijmachine, die naar de vestiging Hardinxveld-Giessendam is verhuisd. Omgekeerd is er vanuit de vestiging Woerden een vlakbedlaser naar ’s Gravenpolder gekomen. “Binnen de groep versterken de vestigingen elkaar over en weer”, aldus Mourits. “Wij zijn in ’s-Gravenpolder geen one-shop-stop voor plaatwerk, maar kunnen voor klanten die dat wensen wel een beroep op doen op de aanwezige kennis en capaciteiten van andere metaalbewerkingsprocessen bij de andere vestigingen. Dat is een prettig aspect van in een groep zitten.”

Uitbreiding machinepark

Het geleidelijk aan opvoeren van het productievolume zit ‘m in verschillende aspecten. Allereerst in de uitbreiding van het machinepark. De productiecapaciteit is recentelijk vergroot met de lasersnijmachines nummer 7 en 8 van Trumpf. Aan het centrale Stopa magazijn met 290 opslagplaatsen staan nu vier lasersnijders, 2 x 8 kW en 2 x 10 kW. Naast dit centrale systeem – dat het hart van de lasersnij-afdeling vormt – staan er nog eens vier machines en twee opslagtorens met elk vijftig plaatsen. Ook is er een grote zetcapaciteit, die binnenkort wordt uitgebreid met twee kantbanken, waardoor het totaal op elf komt. Dit alles zorgt voor een grote flexibiliteit waarmee aan elke vraag kan worden beantwoord.

Maar niet alleen de machinecapaciteit wordt gemoderniseerd en uitgebreid. Er wordt ook aan gewerkt om steeds beter en efficiënter te werken en meer uit de machines te halen. Zo is de buislaser afdeling met drie buislasers onlangs opnieuw ingericht om de aan- en afvoer van materiaal te verbeteren. Zowel in de plaat- als in de buis-afdeling is een tweeploegendienst ingevoerd, wat naast meer capaciteit ook meer rust heeft gebracht.

“Er komen steeds meer producten van de machines, daarom geven ook aandacht aan het uitsorteren en zijn we bezig met 5S”, zegt Langebeke. “Het aantal heftruckbewegingen neemt significant toe, dat wil je elimineren. Daarom rijden er nu de eerste AGV’s. Ook hebben we een soort pitstraat voor het machinaal afbramen en afronden van producten gecreëerd, met een doorvoerstraatje voor RVS en een voor staal. Zo is ook dat proces versneld.”

Samen met de medewerkers

Dat alles gebeurt zo veel mogelijk samen met de medewerkers. Dumaco ’s-Gravenpolder schenkt veel aandacht aan het werven en het behouden van mensen. Scholieren zijn altijd welkom voor bijbaantjes en vakantiewerk. Het bedrijf doet mee aan rondleidingen en gastlessen of organiseert deze zelf. Momenteel zijn er 10 BBL-ers in dienst die werken en leren combineren.
Jonge mensen kunnen laagdrempelig instappen en als ze initiatief tonen kunnen ze doorgroeien. Een sprekend voorbeeld hiervan is Niels Hoek van Dijke. Hij is begonnen als veegjongen en trad na zijn schooltijd in dienst als machine-operator. Vandaar kwam hij al snel terecht op de werkvoorbereiding. Toen daar een collega weg ging, kreeg hij op jonge leeftijd de kans diens functie over te nemen. “Die collega ging eigenlijk net iets te vroeg weg”, zegt Langebeke. “Maar dan kun je twee dingen doen: je zet een vacature of je geeft iemand een kans. We hebben Niels die kans gegeven. Hij koopt nu jaarlijks voor paar miljoen aan plaatmateriaal in en is verantwoordelijk voor het team laser .”

Ook is er een interne werkgroep die de opdracht heeft een prettige werksfeer te creëren. Hoe, dat mogen ze zelf weten. Eerst ging het beschikbare budget op aan een kop soep tussen de middag en wat borrels, inmiddels zet deze werkgroep ook acties op touw voor goede doelen. “Er komt hier heel veel uit de mensen”, weet Langebeke. “Dat koesteren we en willen we absoluut behouden.”

Dumaco: zeven vestigingen, één groep

Dumaco ‘s-Gravenpolder is een van de zeven vestigingen van de Dumaco Groep (Dutch Manufacturing Companies). Samen bieden zij een compleet aanbod op het gebied van plaatbewerking: onderdelen, samengestelde producten, sub-assemblies en complete installaties.

Binnen de groep heeft elke vestiging haar eigen sterke punten. Allemaal dragen ze met hun specifieke mogelijkheden bij aan de kracht van de totale groep. Elke klant heeft eigen contactpersonen en kan tevens gebruik maken van de mogelijkheden van de hele groep.

Hardinxveld-Giessendam
Biedt uitgebreide mogelijkheden in buislasersnijden, lasersnijden, watersnijden, ponsen, kanten/buigen en assemblage. Beschikt tevens over een machinefabriek voor frezen en draaien. Klanten kunnen daardoor zeer veelzijdig en betrouwbaar werk vanuit deze vestiging krijgen.

Kampen
Specialist in dun plaatwerk t/m 3 mm dat kan worden (laser)gesneden, geponst, gebogen en gevouwen in verschillende vormen. Dankzij de flexibele organisatie is zowel voor enkelstuks als serieproducten een korte doorlooptijd mogelijk. Een bijzondere specialiteit is het machinaal bewerken van koperen strippen (bruikbaar voor stroomgeleiding).

Montfoort
Voert diverse specialistische bewerkingen uit zoals lasersnijden, verspanen en lassen van (sub)assemblies voor diverse marktsegmenten. De kracht ligt bij het combineren van deze bewerkingen in producten en constructies, waarover al in het beginproces goed met de klant wordt meegedacht.

Oss
Specialist in RVS plaatwerk en framebouw. Is volledig ingespeeld op de productie van onderdelen, casco’s of subassemblages, die OEM’ers graag overlaten aan derden. Heeft bijna alle bewerkingen in eigen huis (one stop shop) en is daarbij specialist in walsen en zetten. Korte doorlooptijden door QRM-filosofie.

Varsseveld
Specialist in de productie van kleine en middelgrote series voor OEM machinebouw en voedingsmiddelenindustrie. De nadruk ligt hierbij op onderdelen en hoogwaardige (las)samenstellingen van roestvaststaal. Naast de uitgebreide hand-las faciliteit heeft Dumaco Varsseveld hiervoor naast diverse Mig/Mag- en Tig-robots ook plasma- en laserlasinstallaties. Om een totaaloplossing te kunnen bieden kunnen persbewerkingen worden toegevoegd en is in huis een poedercoatstraat en een montage-afdeling aanwezig.

Woerden
Specialist in RVS (alle kwaliteiten en alloys) en XXL snijden en zetten (8 meter). Produceert onderdelen, samengestelde componenten en complete installaties, zoals tanks, (druk)vaten, hoppers, pijpstukken, transportframes en skids. Deze worden onder andere toegepast in de olie- en gasindustrie, zuivel- en voedingsmiddelenindustrie en de chemische en farmaceutische industrie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Dumaco breidt uit met 8e vestiging: Ubroek precision in large machining

07-11 Ubroek, opgericht in 1965, is gespecialiseerd in precisie metaalbewerking. Als toeleverancier levert het bedrijf…

Plaatbewerking

Dumaco Montfoort vaart wel bij hernieuwde focus

01-03 Dumaco Montfoort is teruggekeerd naar de basis. Ooit had het bedrijf onder de naam…

Verbinden

Hand laserlassen breekt door

27-02 Binnen de Dumaco groep – een grote leverancier van plaatwerk producten met zeven vestigingen…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

RVS-specialist Dumaco Woerden blinkt uit in XXL productie

25-04 De (internationale) markt kent Dumaco Woerden ook wel als ReviconBarosta. Revicon is van oudsher…

Plaatbewerking

Dumaco Kampen pakt groeikansen

15-03 Zo is recent een nieuw lasersnijsysteem geïnstalleerd en is de complete productie voor een…

Plaatbewerking

SafanDarley en Dumaco ontwikkelen volautomatisch knipcentrum

18-10 Dumaco in Kampen telt 85 medewerkers en richt zich vooral op het bewerken van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?