Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

Afvalmateriaal, een slechte productiviteit en afkeurcomponenten zijn stuk voor stuk tekenen van een ontoereikend bewerkingsproces en een niet duurzame bewerking. Met de juiste gereedschappen en bewerkingsstrategieën kan er volgens Sandvik veel winst op het gebied van duurzaamheid worden behaald bij het verspanen van metaal.

Kwalitatieve gereedschappen, slimme bewerkingsstrategieën en recycling zijn de oplossingen voor een duurzame verspaning.

Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan zijn de CO2-uitstoot te verminderen, zal de vraag naar hernieuwbare technologieën en metalen toenemen. Het International Energy Agency (IEA) Steel and Iron Technology Roadmap rapporteert zelfs dat de wereldwijde vraag naar staal zal toenemen met meer dan een derde tussen nu en 2050. Maar naarmate de vraag naar metaal toeneemt, zullen ook de verwachtingen ten aanzien van de herkomst, de productie en het gebruik van metalen in de productie stijgen.

Vooruitgang boeken

Het produceren van metalen is lang beschouwd als een CO2-intenstief proces. Hoewel het waar is dat bij de staalproductie veel emissies worden geproduceerd, heeft de sector succesvolle stappen gemaakt om haar negatieve impact te verkleinen. Groene staalsoorten bijvoorbeeld, vervangen cokeskolen, die traditioneel nodig zijn voor het maken van ijzer uit ijzererts, door duurzame elektriciteit en waterstof. Dit kan leiden tot een drastische reductie van de CO2-emissies tijdens het productieproces van metaal. Terwijl recente innovaties, zoals groen staal, een groenere toekomst voor de metaalindustrie kunnen bieden, zijn er ook verschillende technologieën die de metaalbewerkingsprocessen duurzamer kunnen maken. Fabrikanten moeten zich bewust zijn van deze methoden wanneer ze de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in de toekomst aan moeten pakken.

Het juiste gereedschap voor de opdracht

Voor machinewerkplaatsen die zich bezighouden met verspanen van moeilijk te bewerken metalen met nauwe toleranties en de beste oppervlaktekwaliteit, zijn de juiste gereedschappen en expertise van essentieel belang. Met name het gereedschap moet helpen bij een efficiënter en minder verspillend bewerkingsproces en belangrijke duurzaamheidsvoordelen ondersteunen.
Wanneer machinewerkplaatsen afkeur willen reduceren, dan moeten ze de juiste gereedschapssetup en snijgegevens implementeren.

Als deze factoren niet worden geborgd, kan dit resulteren in onregelmatige gereedschapsslijtage en een onvoorspelbare levensduur van het gereedschap — dit leidt tot afkeur van componenten en daarmee tot afval. Maar wat zijn de eigenschappen van een betrouwbaarder gereedschap? Wisselplaatsoorten voor draaien die een lange en voorspelbare levensduur bieden, met goede spaanbeheersing, moeten worden overwogen voor zeker en productief bewerken.

Het selecteren van een gereedschap met langere levensduur, gecombineerd met een grotere slijtvastheid en hittebestendigheid, kan leiden tot tastbare voordelen zoals het minimaliseren van ongeplande stops, of het reduceren van materiaalafval van het werkstukmateriaal of van de hardmetalen wisselplaat zelf. Dit zijn alle noodzakelijke randvoorwaarden voor duurzaam bewerken. Sandvik Coromant’s toewijding om gerecyclede materialen te gebruiken in wisselplaatsoorten voor draaien vormt ook een belangrijke factor welke de eigen productie van eindgebruikers duurzamer maakt.

De pijnpunten gladstrijken

Terwijl het bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid groeit in vrijwel alle sectoren, wordt de digitale transformatie ook steeds sterker. De voordelen van Industry 4.0 voor fabrikanten zijn nu welbekend. Een voordeel van Industry 4.0 dat men zich minder realiseert is de cruciale rol die het speelt op het gebied van duurzaamheid.

Historisch gezien hebben fabrieksmanagers bewerkingsbeslissingen gebaseerd op het initiatief en de ervaring van hun personeel. Machines die zijn verbonden via het Internet of Things (IoT), daarentegen, kunnen de ervaring van onschatbare waarde van menselijk personeel verbeteren, om zo nieuwe mogelijkheden te bieden voor een transparant proces, geoptimaliseerde planning en gestroomlijnde productie. Met dit in gedachten is er vandaag de dag een aantal digitale diensten welke fabrikanten kunnen helpen bij het implementeren van duurzamere productieprocessen.

Een goede plek om te beginnen bij elke duurzaamheidsstrategie is het uitvoeren van een audit van de huidige status van een fabriek met data-gestuurde inzichten. Deze benadering kan verschillende gebieden aanwijzen welke de productiviteit en duurzaamheid van een machinewerkplaats zouden kunnen belemmeren. Wanneer een fabriek bijvoorbeeld te maken heeft met voortijdige gereedschapsslijtage, ondermaatse oppervlakte-afwerkingen of hoge machine-stilstandstijd, dan kan data, verzameld door sensoren operators helpen bij het maken van geïnformeerde verbeteringen aan hun bewerkingsproces, op wijzen die helpen bij het reduceren van de hoeveelheid afval en het verhogen van de energiezuinigheid.

CoroPlus Productivity Improvement Programme

Het CoroPlus Productivity Improvement Programme (PIP) is één oplossing voor deze pijnpunten. Het PIP is een beproefd, gestructureerd proces, dat kan worden uitgevoerd voor één enkele machine, een procesketen of voor de gehele fabriek. Om het proces te beginnen, identificeren Sandvik Coromant experts inefficiënties in de productie en daarvoor installeert Sandvik Coromant oplossingen voor machinebewaking welke in real-time data-inzichten geven.

Deze gegevens kunnen op afstand worden geraadpleegd voor een diepgaande analyse van een complete productiecel, tot en met het snijgereedschap. CoroPlus PIP kan fabrikanten ondersteunen bij het verlagen van kosten en het reduceren van inefficiënties, maar helpt tevens het productieproces duurzamer te maken. Door ervoor te zorgen dat machines zo efficiënt mogelijk draaien en de bewerkingstijd te verkorten, kan het programma afkeur elimineren en het energieverbruik reduceren.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Coatings krijgen duurzame functionaliteiten

29-01 Het programma loopt de komende vijf jaar en wordt ondersteund door het ministerie van…

Verspanen

Sandvik ondersteunt circulariteit met recyclinginitiatief

13-12 Sandvik Coromant heeft het recyclen van volhardmetaal al enkele decennia gestimuleerd. Sandvik kocht in…

Plaatbewerking

Beste tuingereedschap ter wereld wordt duurzaam geproduceerd

21-11 “Dat past heel goed bij ons merk”, zegt Sjoerd Sneeboer, die het bedrijf samen…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Verspanen

Duurzaamheid wordt topthema op EMO Hannover

19-12 Hoe kunnen duurzaamheidsdoelen op een praktische en vooral controleerbare manier worden bereikt? Concrete projecten…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Nieuwe volhardmetalen vingerfrezen Sandvik Coromant

05-10 Het concept is ontwikkeld voor voorbewerken en nabewerken met verschillende aangrijpingen in alle toepassingen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV