Ebbers Metalworks haalt alles uit software voor foutloze en snelle stempelbouw

Luuk Ebbers, directielid bij Ebbers Metalworks in Doetinchem, geeft het ruiterlijk toe: hij hikte best wel aan tegen de in zijn ogen flinke investering in het VISI CAD-softwarepakket voor het ontwerpen van stempels. Maar nu de door CADCAM-expert Produsoft geleverde software ruim een half jaar in gebruik is, stelt hij vast dat deze zich echt terugverdient. “We verdienen hier geld mee. VISI is voor ons een enorme stap in kwaliteit. We maken vrijwel geen fouten meer in de stempelontwerpen en de doorlooptijd is sterk verkort.”

Ebbers werkt sinds begin dit jaar met VISI en heeft er al zeker zes stempels mee getekend. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar het is best een aanzienlijk aantal als wordt bedacht dat Ebbers 15 à 20 stempels per jaar ontwikkelt en produceert. Complete stempels zijn doorgaans ingewikkelde stansgereedschappen, die veel tekenwerk en tal van nauwkeurige bewerkingen vergen en vele tiendduizenden euro’s per stuk kosten.

Gereedschapsmakerij

Ebbers Metalworks, een echt familiebedrijf met 22 medewerkers, is van huis uit een stanserij. Het bedrijf kan op de persen in de productieruimte tot 200 ton stansen en produceert zowel handmatig kleine series als grote series (miljoenen onderdelen per jaar voor verwarmingsradiatoren en de winkelbranche) op automatische productielijnen. De stempels voor deze persen worden gemaakt in de eigen gereedschapsmakerij. Een jaar of tien geleden werd besloten om hierin meer te gaan doen. Dat resulteerde in de oprichting van Punchplus, een webshop voor het online bestellen van ponsbeugels en stansgereedschappen. Hiervoor werd eerst de ponsbeugeltak van Gema Punching overgenomen, enkele jaren later gevolgd door de ponsbeugels van Wemo.

CAM-software voor draadvonken en frezen

Punchplus ondersteunt de eigen productie én opereert voor derden. De webshop liep zo goed, dat werd besloten tot het verder professionaliseren van de gereedschapsmakerij. Hier stonden al enkele draadvonkmachines en daar werd een 5-assig bewerkingscentrum van de Duitse fabrikant Hermle aan toegevoegd. Engineer Herralt Ebbers en zijn collega Remco Berendsen waren zich op dat moment al aan het verdiepen in goede CAM-software voor de draadvonkmachines. De komst van de geavanceerde Hermle machine maakte een goed CAM-programma voor frezen onontbeerlijk. “Dat is een hele zoektocht geweest”, aldus Herralt. “We zochten een totaalpakket voor draadvonken en frezen. Daarbij zijn we uitgekomen bij Edgecam. Dit pakket biedt het beste van beide werelden.”

Waveform strategie

Waarom was een totaalpakket zo belangrijk? Herralt legt uit: “Het maken van stempels vergt heel veel frezen en daarna moet je draadvonken. Daarvoor heb je een machineprogramma nodig, dat weet wat al weg is gefreesd. Dat werkt bij Edgecam heel goed.”

Een andere reden om voor Edgecam te kiezen, was het Waveform voorfrezen, dat standaard in deze software zit. Dit is een strategie waarmee een hoog verspaand volume bij constante gereedschapsbelasting wordt behaald, doordat de aangrijphoek van het gereedschap met het materiaal consistent wordt gehouden. Dat resulteert in vloeiende gereedschapsbanen zonder scherpe richtingsveranderingen. Zo kan de machine op hoge snelheid blijven bewegen. “We doen niet anders meer dan Waveform frezen”, zegt Herralt. “Dit heeft ons enorme winst gebracht qua freestijden, standtijden van de gereedschappen en kwaliteit van de producten.”

Ebbers gebruikt Edgecam inmiddels ook voor het programmeren van de draadvonkmachines van Optimum. Dit bedrijf is begin vorig jaar overgenomen van draadvonk-pionier Toon Groen en is deze zomer verhuisd van Didam naar de Ebbers-locatie in Doetinchem. Optimum is een belangrijke aanvulling van Punchplus en heeft zelf ook een grote klantenkring in andere branches.

Stempels ontwerpen

Toen met Edgecam eenmaal het programmeren van de machines was geoptimaliseerd, was Punchplus toe aan de volgende efficiencyslag: bij het ontwerpen van de stempels. Bij stempelbouw wordt van oorsprong alles getekend vanuit 2D. “Ook wij hebben heel wat stempels in 2D in elkaar ‘gefröbeld’”, vertelt Herralt. “Dat vergde veel vakmanschap, continu je hersens gebruiken en dan nog was het risico op fouten groot.”
De stap naar 3D ontwerpen was bij Ebbers al lang gemaakt, maar met de software die daarvoor werd gebruikt was de foutgevoeligheid nog altijd groot. “Het bleef opletten dat je geen lijntje vergat en het kostte veel tijd.” Grote stempels hadden daardoor een doorlooptijd van wel 10 tot 15 weken. En aangezien Punchplus steeds meer stempels ging maken en de druk op de levertijden toenam, deed de noodzaak voor een echt goed ontwerppakket zich steeds meer voelen.

Dat werd VISI, dat evenals Edgecam wordt geleverd door Produsoft. Herralt Ebbers: “VISI is echt gericht op stempelbouw. Alle functionaliteiten die je daarvoor nodig hebt zijn goed vertaald naar software. Het tekenen van stempels in 3D in onze oude software ging op zich best goed, maar stempels bestaan uit verschillende platen, die we apart moesten tekenen en vervolgens handmatig aan elkaar linken. VISI is veel efficiënter en kan ver in het proces denken. Het snapt dat als je in de ene plaat een freesgat tekent, er dan in de plaat daaronder een vonkgat moet komen. Dat werkt makkelijker en scheelt veel tijd.” Luuk Ebbers vult aan: “Daar komt bij dat in VISI data-bibliotheken zitten van belangrijke leveranciers. Zoals van Meusberger, leverancier van hoogprecieze normdelen voor matrijzen en stempels, waarvan wij veel materiaal betrekken.”

Dit alles zorgt ervoor dat je met VISI al heel snel kunt zien hoe een stempel eruit gaat zien. “Wij kunnen al heel snel een concept naar de klant sturen: zo denken we het te kunnen maken. Als het dan een order wordt, ga je er mee verder.”

Integratie VISI-Edgecam

De stempels die zijn getekend kunnen makkelijk worden vertaald naar een machineprogramma dankzij de perfecte integratie van VISI met Edgecam. Zo is de doorlooptijd van stempels met VISI teruggebracht naar vier weken. En ze zijn eigenlijk altijd goed. “Onze stempels gaan naar de klant en komen bijna nooit meer terug”, zegt Luuk Ebbers.  “VISI draagt daar zeker toe bij, maar het komt ook door de sterke combinatie die wij bieden.

Doordat we ook zelf produceren, weten we precies wat ervoor nodig is dat er aan de ene kant van de pers plaatmateriaal (coil) in gaat en er aan de andere kant perfecte producten uit komen. Door vakmanschap, goede machines én goede software komen de producten er naar verwachting uit. Zonder Edegecam en VISI zouden we nooit zo ver zijn gekomen als waar we nu zijn.”

Uitgangspunt bij Ebbers Metalworks is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen.”

Uitgangspunt bij Ebbers Metalworks is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen.”

Niks meer met de hand doen

Uitgangspunt bij Ebbers is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen. Want we weten uit ervaring: iets met de hand herstellen of bijwerken duurt altijd langer dan je denkt. Daarom nemen we al bij het tekenen die tiende millimeter extra weg op bepaalde plaatsen, zodat er precies de juiste snijspeling is, die voorkomt dat er bramen ontstaan.”

Ondersteuning door Produsoft

Herralt is goed te spreken over de ondersteuning door Produsoft, de leverancier van Edgecam en VISI. “We kunnen altijd bij hen terecht met vragen. We bellen niet dagelijks maar sparen punten op en nemen die dan door. Ze zijn altijd bereikbaar om moeilijke dingen waar we zelf niet uitkomen direct voor ons op te lossen. En met zaken die niet lekker werken of verbeterd kunnen worden, gaan ze aan de slag, zeker als ze die geluiden van meerdere klanten krijgen. Ze blijven hun software ontwikkelen en dat geeft vertrouwen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

TechnishowNieuws

25% meer rendement met CADCAM en simulatie

13-03 “Veel maakbedrijven realiseren zich nog niet volledig het potentieel van software zoals CADCAM en…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV