Ebbers Metalworks haalt alles uit software voor foutloze en snelle stempelbouw

Luuk Ebbers, directielid bij Ebbers Metalworks in Doetinchem, geeft het ruiterlijk toe: hij hikte best wel aan tegen de in zijn ogen flinke investering in het VISI CAD-softwarepakket voor het ontwerpen van stempels. Maar nu de door CADCAM-expert Produsoft geleverde software ruim een half jaar in gebruik is, stelt hij vast dat deze zich echt terugverdient. “We verdienen hier geld mee. VISI is voor ons een enorme stap in kwaliteit. We maken vrijwel geen fouten meer in de stempelontwerpen en de doorlooptijd is sterk verkort.”

Ebbers werkt sinds begin dit jaar met VISI en heeft er al zeker zes stempels mee getekend. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar het is best een aanzienlijk aantal als wordt bedacht dat Ebbers 15 à 20 stempels per jaar ontwikkelt en produceert. Complete stempels zijn doorgaans ingewikkelde stansgereedschappen, die veel tekenwerk en tal van nauwkeurige bewerkingen vergen en vele tiendduizenden euro’s per stuk kosten.

Gereedschapsmakerij

Ebbers Metalworks, een echt familiebedrijf met 22 medewerkers, is van huis uit een stanserij. Het bedrijf kan op de persen in de productieruimte tot 200 ton stansen en produceert zowel handmatig kleine series als grote series (miljoenen onderdelen per jaar voor verwarmingsradiatoren en de winkelbranche) op automatische productielijnen. De stempels voor deze persen worden gemaakt in de eigen gereedschapsmakerij. Een jaar of tien geleden werd besloten om hierin meer te gaan doen. Dat resulteerde in de oprichting van Punchplus, een webshop voor het online bestellen van ponsbeugels en stansgereedschappen. Hiervoor werd eerst de ponsbeugeltak van Gema Punching overgenomen, enkele jaren later gevolgd door de ponsbeugels van Wemo.

CAM-software voor draadvonken en frezen

Punchplus ondersteunt de eigen productie én opereert voor derden. De webshop liep zo goed, dat werd besloten tot het verder professionaliseren van de gereedschapsmakerij. Hier stonden al enkele draadvonkmachines en daar werd een 5-assig bewerkingscentrum van de Duitse fabrikant Hermle aan toegevoegd. Engineer Herralt Ebbers en zijn collega Remco Berendsen waren zich op dat moment al aan het verdiepen in goede CAM-software voor de draadvonkmachines. De komst van de geavanceerde Hermle machine maakte een goed CAM-programma voor frezen onontbeerlijk. “Dat is een hele zoektocht geweest”, aldus Herralt. “We zochten een totaalpakket voor draadvonken en frezen. Daarbij zijn we uitgekomen bij Edgecam. Dit pakket biedt het beste van beide werelden.”

Waveform strategie

Waarom was een totaalpakket zo belangrijk? Herralt legt uit: “Het maken van stempels vergt heel veel frezen en daarna moet je draadvonken. Daarvoor heb je een machineprogramma nodig, dat weet wat al weg is gefreesd. Dat werkt bij Edgecam heel goed.”

Een andere reden om voor Edgecam te kiezen, was het Waveform voorfrezen, dat standaard in deze software zit. Dit is een strategie waarmee een hoog verspaand volume bij constante gereedschapsbelasting wordt behaald, doordat de aangrijphoek van het gereedschap met het materiaal consistent wordt gehouden. Dat resulteert in vloeiende gereedschapsbanen zonder scherpe richtingsveranderingen. Zo kan de machine op hoge snelheid blijven bewegen. “We doen niet anders meer dan Waveform frezen”, zegt Herralt. “Dit heeft ons enorme winst gebracht qua freestijden, standtijden van de gereedschappen en kwaliteit van de producten.”

Ebbers gebruikt Edgecam inmiddels ook voor het programmeren van de draadvonkmachines van Optimum. Dit bedrijf is begin vorig jaar overgenomen van draadvonk-pionier Toon Groen en is deze zomer verhuisd van Didam naar de Ebbers-locatie in Doetinchem. Optimum is een belangrijke aanvulling van Punchplus en heeft zelf ook een grote klantenkring in andere branches.

Stempels ontwerpen

Toen met Edgecam eenmaal het programmeren van de machines was geoptimaliseerd, was Punchplus toe aan de volgende efficiencyslag: bij het ontwerpen van de stempels. Bij stempelbouw wordt van oorsprong alles getekend vanuit 2D. “Ook wij hebben heel wat stempels in 2D in elkaar ‘gefröbeld’”, vertelt Herralt. “Dat vergde veel vakmanschap, continu je hersens gebruiken en dan nog was het risico op fouten groot.”
De stap naar 3D ontwerpen was bij Ebbers al lang gemaakt, maar met de software die daarvoor werd gebruikt was de foutgevoeligheid nog altijd groot. “Het bleef opletten dat je geen lijntje vergat en het kostte veel tijd.” Grote stempels hadden daardoor een doorlooptijd van wel 10 tot 15 weken. En aangezien Punchplus steeds meer stempels ging maken en de druk op de levertijden toenam, deed de noodzaak voor een echt goed ontwerppakket zich steeds meer voelen.

Dat werd VISI, dat evenals Edgecam wordt geleverd door Produsoft. Herralt Ebbers: “VISI is echt gericht op stempelbouw. Alle functionaliteiten die je daarvoor nodig hebt zijn goed vertaald naar software. Het tekenen van stempels in 3D in onze oude software ging op zich best goed, maar stempels bestaan uit verschillende platen, die we apart moesten tekenen en vervolgens handmatig aan elkaar linken. VISI is veel efficiënter en kan ver in het proces denken. Het snapt dat als je in de ene plaat een freesgat tekent, er dan in de plaat daaronder een vonkgat moet komen. Dat werkt makkelijker en scheelt veel tijd.” Luuk Ebbers vult aan: “Daar komt bij dat in VISI data-bibliotheken zitten van belangrijke leveranciers. Zoals van Meusberger, leverancier van hoogprecieze normdelen voor matrijzen en stempels, waarvan wij veel materiaal betrekken.”

Dit alles zorgt ervoor dat je met VISI al heel snel kunt zien hoe een stempel eruit gaat zien. “Wij kunnen al heel snel een concept naar de klant sturen: zo denken we het te kunnen maken. Als het dan een order wordt, ga je er mee verder.”

Integratie VISI-Edgecam

De stempels die zijn getekend kunnen makkelijk worden vertaald naar een machineprogramma dankzij de perfecte integratie van VISI met Edgecam. Zo is de doorlooptijd van stempels met VISI teruggebracht naar vier weken. En ze zijn eigenlijk altijd goed. “Onze stempels gaan naar de klant en komen bijna nooit meer terug”, zegt Luuk Ebbers.  “VISI draagt daar zeker toe bij, maar het komt ook door de sterke combinatie die wij bieden.

Doordat we ook zelf produceren, weten we precies wat ervoor nodig is dat er aan de ene kant van de pers plaatmateriaal (coil) in gaat en er aan de andere kant perfecte producten uit komen. Door vakmanschap, goede machines én goede software komen de producten er naar verwachting uit. Zonder Edegecam en VISI zouden we nooit zo ver zijn gekomen als waar we nu zijn.”

Uitgangspunt bij Ebbers Metalworks is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen.”

Uitgangspunt bij Ebbers Metalworks is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen.”

Niks meer met de hand doen

Uitgangspunt bij Ebbers is om alles uit de software te halen wat er in zit. “We maken alles zo veel mogelijk digitaal af en het streven is om niks meer met de hand te doen. Want we weten uit ervaring: iets met de hand herstellen of bijwerken duurt altijd langer dan je denkt. Daarom nemen we al bij het tekenen die tiende millimeter extra weg op bepaalde plaatsen, zodat er precies de juiste snijspeling is, die voorkomt dat er bramen ontstaan.”

Ondersteuning door Produsoft

Herralt is goed te spreken over de ondersteuning door Produsoft, de leverancier van Edgecam en VISI. “We kunnen altijd bij hen terecht met vragen. We bellen niet dagelijks maar sparen punten op en nemen die dan door. Ze zijn altijd bereikbaar om moeilijke dingen waar we zelf niet uitkomen direct voor ons op te lossen. En met zaken die niet lekker werken of verbeterd kunnen worden, gaan ze aan de slag, zeker als ze die geluiden van meerdere klanten krijgen. Ze blijven hun software ontwikkelen en dat geeft vertrouwen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

TechnishowNieuws

Nieuwe Edgecam versie zorgt voor versnelling

17-08 Een belangrijke nieuwe functie is Dynamic Holder Collision Avoidance. Tijdens het maken van de…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Automatisering

Gebrema realiseert kortere doorlooptijden met VISI CADCAM voor vijfassig frezen

01-03 De gereedschapsmakerij van Gebrema is uitgerust met een geavanceerd machinepark. Hier worden de matrijzen…

Automatisering

Nieuwe versie AutoPOL offline buigsimulatie software

23-08 Het is vanaf nu mogelijk om het SafanDarley E-Bend L hoekmeetsysteem offline te programmeren…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen