Edumar ontvangt MVO-Keurmerk voor ‘goed werkgeverschap’

Edumar Metaalbewerking in Someren heeft het MVO Zilver Keurmerk in ontvangst genomen. Voor de producent van machineonderdelen is dit keurmerk een duidelijke bevestiging dat ze het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen optimaal hebben geïntegreerd in hun bedrijfsvoering.

Voorzitter Peter van Duijn van de landelijke keurcommissie MVO Nederland overhandigt het MVO Zilver keurmerk aan directeur Casper Tielen van Edumar Metaalbewerking.

“Bij ons staat ‘goed werkgeverschap’ hoog op de agenda. Ondanks dat je denkt je alles goed doet, weet je dat natuurlijk niet zeker”, vertelt directeur Casper Tielen van Edumar. “Daarom is het goed dat een externe keurcommissie onze bedrijfsvoering onder de loep neemt. Alleen op die manier weet je hoe je er als bedrijf voor staat en kun je gericht verbeteringen aanbrengen. Dat je vervolgens het MVO Zilver Keurmerk in ontvangst mag nemen is natuurlijk een prachtige erkenning, zeker omdat dit jaar de certificeringen zijn veranderd en nog strenger zijn geworden.”

People, planet en profit

Het MVO-Keurmerk wordt uitgereikt aan bedrijven en organisaties die op een maatschappelijke en duurzame wijze hun bedrijfsvoering managen. Edumar is al jaren met MVO bezig. Om de kwaliteit in het proces te waarborgen bezit het bedrijf bijvoorbeeld al geruime tijd de ISO 9001-9015 certificering. Maar voor het MVO-Keurmerk moet er aan meer dingen worden voldaan. Er wordt namelijk op drie onderdelen gecontroleerd: people, planet en profit.

Bij People draait het allemaal om een goed personeelsbeleid. Personeel van Edumar kan gebruik maken van een fitness abonnement dat gedeeltelijk door het bedrijf wordt vergoed. Daarnaast wordt er tussen de middag een gezonde lunch geserveerd en is er in de kantine vers fruit aanwezig. Ook scholing staat hoog in het vaandel. “Edumar is een van de elf initiatiefnemers van Techniek Centrum Brainport, een school die verspaners opleidt. Onze voorwerker brengt hier wekelijks zijn praktijkervaring over. Zo wordt onze praktijkervaring in de opleiding gebracht. Afgelopen jaar hadden we maar liefst zeven BBL-ers in dienst”, aldus Tielen.

Planet gaat over milieu en duurzaamheid. Edumar heeft het bedrijfspand voorzien van zonnepanelen en een wtw-systeem waarmee verse lucht wordt verwarmd met de lucht die wordt afgezogen. In de zomer wordt de verse lucht weer gekoeld met grondwater wat voor een prettige temperatuur zorgt en het is bovendien milieuvriendelijk. “Het vele verversen van de lucht (ongeveer 12.000 m3 per uur) werkt in de coronatijd mee aan het bestrijden van de pandemie omdat er meer dan voldoende wordt geventileerd. Ook van dit systeem zijn wij de voorloper in Nederland.”

Bij Profit kijkt het MVO-Keurmerk naar maatschappelijke initiatieven, donateurschap en sponsoring van goede doelen. Edumar steunt een aantal goede doelen. Daarbij organiseert de directie elk jaar het bierdoppenfestival. Hier zijn ook veel medewerkers bij betrokken. Door het verzamelen van bierdoppen en deze in te leveren bij het oud ijzer, wordt er een bijdrage geleverd aan een lokaal aangedragen initiatief en Kika. Afgelopen 1,5 jaar werd zo 55 ton aan bierdoppen verzameld.

Uitslag keurmerktoets

Uit de toets van het MVO-kwaliteitsmanagementsysteem, blijkt dat Edumar gelooft in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit werd al gedaan sinds de oprichting, maar door het duidelijk vast te leggen en erover te communiceren met het personeel is het planmatiger geworden. Volgens het MVO-rapport vormen People, Planet en Profit de basis voor iedere doelstelling die wordt nagestreefd en iedere beslissing Edumar neemt. Op basis van de wijze waarop hier op dit moment invulling aan wordt gegeven in een PDCA-cyclus en er intern over wordt gecommuniceerd, is de toekenning van het MVO-Keurmerkcertificaat niveau Zilver gerechtvaardigd.

Verbeteren als doel

“Ons doel is om het elk jaar beter te doen. We hebben nu MVO-Zilver behaald, maar er is ook nog Goud. Om die te behalen moeten we op de punten People, Profit en Planet voldoen aan de Sustainable Development Goals van de VN. We voldoen wel aan deze verplichte voorwaarden, maar we maken deze nergens bekend omdat we als bedrijf niet te koop willen lopen met het steunen van deze punten. Dit verwacht de certificeringscommissie wel. Een ander punt dat we moeten onderzoeken is of Edumar bij de top 10 van Nederland hoort. Dit punt hebben wij voorgelegd bij de Metaalunie, de overkoepelende organisatie van metaalbedrijven. Om dit allemaal nog verder uit te zoeken hebben we sinds 31 januari een stagiair in dienst die dit allemaal verder gaat onderzoeken. Op die manier willen we onze bedrijfsvoering continu verbeteren”, aldus Tielen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Sterke MVO-prestatie Edumar

04-02 De door Edumar behaalde score is volgens de MVO-Keurmerkcommissie bijzonder, temeer omdat het voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X