Nog grotere variatie in onbemand frezen

Edumar Metaalbewerking is de pilotklant geweest voor het nieuwe Infinity Platform van BMO Automation. Amper een jaar nadat de eerste module voor pallethandling in de fabriek werd geïnstalleerd, is de cel uitgebreid met producthandling en is een tweede CNC machine gekoppeld. Het Infinity Platform is een flexibel automatiseringsplatform dat meegroeit en meebeweegt met het verspanend bedrijf.

Eduard Wijlaars met twee frezers van Edumar Metaalbewerking: “We motiveren onze medewerkers niet om harder te werken maar juist slimmer.”

Edumar omschrijft zichzelf als een bedrijf dat niet voor maar met klanten werkt. Dat heeft veel te maken met de Philips achtergrond van de beide oprichters en eigenaren, Eduard en Marius Wijlaars. “We adviseren onze klanten hoe we de werkstukken beter kunnen maken door onze ervaring uit het verleden te delen”, zegt Eduard.

Ervaring met automatisering

Al in 2006 kochten de broers de eerste robot. “Drie weken was ik daar blij mee, daarna niet meer”, zegt Eduard over de kennismaking met automatisch beladen van een CNC machine. De freesmachine had de producten op de twaalf pallets binnen twee uur afgewerkt. “Reed ik van huis uit weer terug om nieuwe stukken op te spannen. Daarom was ik er na die paar weken niet meer blij mee.” Binnen een jaar stond er een robot met 30 palletposities. En in 2012 kocht Edumar de eerste BMO robotinstallatie. Vandaag de dag staan meerdere robotcellen van BMO Automation bij Edumar. “De contract items maken we in het weekend en ‘s nachts, zodat ze de andere orders niet verstoren. Onze machines draaien in de nacht en het weekend altijd. Steeds meer low volume high mix. Jaren geleden durfden we enkelstuks niet aan op zo’n geautomatiseerde machine; nu wel.”

In eerste instantie is het Infinity Platform bij Edumar gekoppeld aan een 3-assig bewerkingscentrum Hedelius Forte 65. Later is het 5-assig bewerkingscentrum Hedelius Acura 85 toegevoegd.

0 In eerste instantie is het Infinity Platform bij Edumar gekoppeld aan een 3-assig bewerkingscentrum Hedelius Forte 65. Later is het 5-assig bewerkingscentrum Hedelius Acura 85 toegevoegd.

Flexibele oplossing

Begin 2022 kreeg Edumar een grote order voor het frezen van aluminium tegels voor in een productiehal in de halfgeleiderindustrie. Het ging om veel tegels, in een formaat van 600 mm plus vierkant. Een afmeting en gewicht dat niet in de Titanium cel van BMO Automation paste. De broers beseften dat automatisering noodzakelijk was voor een order van deze omvang. Eduard: “Frank Biemans van BMO beloofde een oplossing te vinden. We wilden echter niet alleen de grote tegels beladen, maar op termijn ook kleinere componenten onbemand kunnen frezen in de nieuwe cel.”

Enkele maanden later was de toeleverancier pilotklant voor het nieuwe Infinity Platform. Kenmerkend voor de cel is de modulaire opbouw. Men kan eenvoudig extra opslagmodules bijplaatsen. De hoogte van de gestandaardiseerde carriers voor producten en zelfs tooling zoals machineklemmen, is instelbaar. Deze dynamische opslag is met slimme algoritmen gestuurd: in de Infinity-opslagmodules kan de hoogte voor de carriers per 5 cm aangepast worden wat volledig automatisch gebeurt aan de hand van de gemeten hoogte tijdens de invoer door de operator. Zo passen de opslagmodules zich dynamisch aan de orders van die nacht of weekend aan. “We kunnen hierdoor nog gemakkelijker een grote mix van producten onbemand maken.”, vat Eduard de voordelen samen.

Meegroeien met het bedrijf

De modulaire opbouw maakt het Infinity platform een duurzame investering. Afhankelijk van de groei van een metaalbedrijf kunnen meerdere opslagmodules worden toegevoegd. Of men start met de ene variant en breidt dan uit naar de andere. Edumar is bijvoorbeeld gestart met alleen palletbelading omdat men de cel snel wilde hebben. De uitbreiding naar producthandling vergde amper een dag werk. Net zo eenvoudig is het om de volgende CNC machine aan het platform toe te voegen.

In eerste instantie is het Infinity Platform bij Edumar gekoppeld aan een 3-assig bewerkingscentrum Hedelius Forte 65. Enkele maanden daarna is het 5-assig bewerkingscentrum Hedelius Acura 85 toegevoegd. “Daar kwam ook de behoefte aan producthandling vandaan”, legt Eduard uit. “We maken veel producten op de vijfasser.” In de toekomst wil Edumar de Inifinity cel uitbreiden met automatische belading door een AMR, een optie die al is voorbereid. Zodra de toeleverancier de nieuwe hal achter het bestaande pand in gebruik neemt voor de opslag van materialen en werkstukken, ontstaat er in de productiehal ruimte om met AMR’s te gaan werken zodat men de logistiek nog verder kan automatiseren en de CNC-frezers zich met hun echte vak bezig kunnen houden.

Infinity software

BMO Automation stuurt de productie in de cel aan vanuit de eigen Job Managament software. Met de optie Tool Life Management beoordeelt de besturing automatisch aan de hand van de verbruikte standtijd van gereedschappen of deze nog voldoende is voor de geplande productie. Zo niet, wordt de operator bij het instellen automatisch gewaarschuwd. De software waarschuwt ook als een specifieke machineklem ontbreekt. “Naarmate je kleinere batches freest, is deze Tool Life Management software belangrijker”, zegt Eduard. “Mensen maken fouten, software niet. Die helpt stilstand van de machines te voorkomen. Als de operators het hele lijstje hebben afgevinkt, kunnen ze de machines gerust aanzetten.” Eduard Wijlaars verbaast zich nog steeds over het gemak waarmee de software zich laat bedienen. Voor hem is dit wel een voorwaarde. “Voor een operator moet het simpel zijn. Die wil geen 9 assen programmeren; of een robot programmeren met een teach panel.”

Daarmee wil hij beslist niet de indruk wekken dat de operators een soort knoppendrukkers zijn. Integendeel: hij en zijn broer dagen hun medewerkers voortdurend uit. Investeren veel in bijscholing en training. Ook maken ze allemaal met hyperMill hun eigen programma’s. De BBL niveau 3 leerlingen leren al werken met deze CADCAM software. “Als je zelf je programma maakt, dan zie je wat fout is en leer je daarvan. De jongens zijn nu veel meer bezig met nadenken over hoe ze werkstukken het beste frezen en hoe ze de produtie goed inrichten.”

De modulaire opbouw maakt het Infinity platform een duurzame investering. Afhankelijk van de groei van een metaalbedrijf kunnen meerdere opslagmodules worden toegevoegd.

De modulaire opbouw maakt het Infinity platform een duurzame investering. Afhankelijk van de groei van een metaalbedrijf kunnen meerdere opslagmodules worden toegevoegd.

Nog meer machines koppelen?

Het Infinity Platform kan gemakkelijk ingericht worden om meer dan twee CNC machines te bedienen. Bij Edumar laat men het bewust bij twee CNC machines, de Forte 65 en de Acura 85. Eduard Wijlaars vindt dit voldoende efficiënt. “Er kan altijd iets fout gaan ‘s nachts en dan staan er vier machines stil als je een lijn maakt met vier CNC machines. Als je de kosten van de robot afweegt tegen die van een machine, is een cel met twee CNC machines een goede oplossing, zeker zo meteen met de AMR.” Zodra de nieuwe hal gereed is, staat daar een groot rek voor de opslag met ervoor een robot die de AMR gaat beladen om de Infitiny cel automatich te voeden met materialen, werkstukken en straks ook gereedschappen. Hierdoor wordt de productie nog flexibeler en zou Edumar in principe minder voorraden van de snellopers bij de repeatorders aan te hoeven houden. Toch is Eduard dit niet van plan. “In rustige weken produceren we juist voor de voorraad. Als de vraag aantrekt, kun je uit deze voorraad leveren en hou je dan meer tijd over voor spoedklussen. Je bent dan flexibeler.”

Spindelrendement

Voor hem is het spindelrendement niet leidend, maar de flexibele automatiseringsoplossing van BMO helpt wel om het spindelrendement hoog te houden. Om dit te illustreren, wijst hij op een specifieke order waarbij de 3-assige machine strips bewerkt. “Hiervoor hebben we een mal gemaakt waarin twaalf strips passen. Die staat vast op een positie in de Infinity cel. Hebben we ‘s nachts een uurtje over, dan frezen we deze twaalf strips.”

Met een oplossing als het Infinity Platform is automatisering niet star maar flexibel. Precies wat maakbedrijven nodig hebben om goed te kunnen reageren op de wisselende vraag. “We motiveren onze medewerkers niet om harder te werken maar juist slimmer. Het liefst zou ik luie mensen willen hebben. Die laten de machines en de robot werken”, lacht de Brabantse metaalondernemer. Lui is zijn team van 40 medewerkers beslist niet als je de constante groei van de productie ziet. Slim wel.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

BMO, Clever Bending en Smart Factory genomineerd voor TechniShow Innovatie Award

27-02 BMO BMO gaat op voor de prijs met de slimme OptiVice machineklem en het…

Automatisering

Jan Segers verdubbelt spindeluren met robot

30-01 “Drie uren uitleg hebben we gehad. Toen stelde de technieker voor: leg er materiaal…

Bedrijf en Economie

EMO Hannover 2023 World Tour blikt vooruit

25-05 “Wij zijn ervan overtuigd dat deze toonaangevende vakbeurs een belangrijke bijdrage zal leveren aan…

Plaatbewerking

Flexibel in de productie

18-04 Mede daarom is bij SafanDarley in Lochem sinds enkele maanden een Acura 5-assig CNC…

Verspanen

Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

30-11 “Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te…

Automatisering

Lagere energierekening door geautomatiseerd verspanen in daluren

21-11 Heel veel verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen…

TechnishowNieuws

Vier dagen cobot en robot oplossingen bij Yaskawa op TechniShow

25-08 Onlangs werd de nieuwste cobot van de Yaskawa HC-familie gepresenteerd: de HC30PL met maar…

TechnishowNieuws

Slimme instap CNC-automatisering

13-07 BMO brengt Hybrid Automation – de combinatie van pallet- en productbelading – in het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV