Een blik op faillissementen in de metaalindustrie: Wat u moet weten

De afgelopen jaren is het aantal faillissementen in de metaalindustrie toegenomen, waarbij veel bedrijven moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Een andere strategie is een robuuste strategie voor risicobeheer

Dit heeft een domino-effect gehad op de economie, van leveranciers tot investeerders. In dit artikel bekijken we wat de oorzaak is van deze faillissementen en wat investeerders en bedrijfseigenaren moeten weten om zich te beschermen. We bespreken de huidige toestand van de markt, de risico’s waarvoor men moet oppassen en de strategieën die kunnen worden gebruikt om deze risico’s te beperken. We zullen ook enkele van de opties onderzoeken die beschikbaar zijn voor bedrijven in nood, en wat de toekomst in petto heeft voor de metaalindustrie.

Aan het eind van het artikel zult u een beter inzicht hebben in de risico’s van de metaalindustrie en wat u kunt doen om uzelf te beschermen.

Oorzaken van faillissementen in de metaalindustrie

Er zijn een aantal factoren die hebben geleid tot een toename van het aantal faillissementen in de metaalindustrie. Deze omvatten een afnemende vraag, stijgende kosten, lage winstgevendheid en toegenomen concurrentie. De verminderde vraag en de lagere prijzen zijn het gevolg van een vertraging van de wereldeconomie. Veel grote economieën, zoals China, willen hun afhankelijkheid van grondstoffen zoals metalen verminderen en hun eigen binnenlandse industrieën opbouwen. Dit heeft geleid tot een daling van de vraag, waardoor de prijzen dalen. Dit maakt metalen minder winstgevend, wat leidt tot een toename van het aantal wanbetalingen en faillissementen bij bedrijven in moeilijkheden. Stijgende inputkosten, zoals arbeid en brandstof, hebben ook extra druk uitgeoefend op bedrijven in moeilijkheden. Ten slotte heeft de toegenomen concurrentie geleid tot een daling van de winstmarges.

Financiële risico’s om op te letten

Er zijn een aantal financiële risico’s waarvan beleggers in de metaalindustrie zich bewust moeten zijn.

  • Wisselkoersrisico – Een daling van de waarde van een munt ten opzichte van de dollar kan de prijs van grondstoffen doen stijgen omdat ze duurder worden voor importeurs die een andere munt gebruiken. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor metaalbedrijven die een groot deel van hun inkomsten uit export halen.
  • Renterisico – Dit is het risico dat de rente stijgt, waardoor het voor bedrijven duurder wordt om hun schuld terug te betalen. Bedrijven met een hoge schuldenlast lopen een bijzonder risico als de rentevoeten stijgen.
  • Kredietrisico – Kredietrisico heeft betrekking op het risico dat een onderneming haar schuld niet terugbetaalt. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal zaken, zoals de liquidatie van de onderneming, aanzienlijke verliezen of financiële problemen.
  • Lange betaaltermijnen – In de industrie gaat het over grote bedragen en vaak dus ook om lange betaaltermijnen. Liquiditeit is daarom van groot belang en om die op pijl te houden kan het debiteurenbeheer uitbesteden net even het verschil maken. Providers zoals Payt Software houden dan de uitstaande betalingen goed in de gaten en zorgen ervoor dat de liquiditeit van bedrijven wordt verbeterd.

Strategieën om het risico te beperken

Er zijn een aantal strategieën die bedrijven in de metaalindustrie kunnen gebruiken om financiële risico’s te beperken. Een van de belangrijkste is het diversifiëren van uw inkomstenbronnen. In plaats van te vertrouwen op één inkomstenstroom, moet u streven naar meerdere inkomstenstromen om uw bedrijf te beschermen tegen veranderingen in een bepaalde markt. Een andere strategie is een robuuste strategie voor risicobeheer. Dit omvat zaken als het identificeren en beheren van risico’s, het berekenen en bewaken van risico’s en het afwegen van risico tegen rendement. Een derde strategie is een gezonde cashflow. Om dit te doen, moet u zich bewust zijn van de kasstroomcycli en ervoor zorgen dat u genoeg geld in kas hebt om kortetermijnuitgaven te dekken. U zou ook gebruik moeten maken van langetermijnfinanciering, zoals een kredietlijn, om kortetermijnbehoeften te dekken.

Beschikbare opties voor bedrijven in moeilijkheden

In het geval dat uw bedrijf moeite heeft om winst te maken of zijn schulden te betalen, zijn er een aantal opties voor u beschikbaar. U kunt proberen uw kosten te verlagen door te zoeken naar manieren om efficiënter te worden. U kunt ook proberen uw inkomsten te verhogen door nieuwe markten te vinden om uw product aan te verkopen of uw verkoop op uw huidige markten te verhogen. U kunt ook overwegen uw bedrijf te herstructureren, bijvoorbeeld door een bedrijfsherstructurering aan te vragen. Dit kan helpen uw schulden te verminderen, u helpen efficiënter te worden en u in staat stellen uw activiteiten voort te zetten. Als herstructurering niet genoeg is om uw bedrijf te redden, kunt u overwegen een faillissement aan te vragen. Zo kunt u uw activa liquideren en uw schuldeisers op termijn afbetalen, ervan uitgaande dat u genoeg geld kunt vinden om aan uw schuldverplichtingen te voldoen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Energiecrisis treft vooral industrie

15-07 De prijzen voor grondstoffen en energie zijn al zeer hoog en is er sprake…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

Bedrijf en Economie

Groei faillissementen in industrie

28-08 Het aantal faillissementen in ons land zal dit jaar met 3 procent groeien. Vooral…

Bedrijf en Economie

Metaalsector VS ziet betalingsmoraal verslechteren

22-07 Een groot aantal bedrijven in de Verenigde Staten (33 procent), Canada (34 procent) en…

Bedrijf en Economie

Daling faillissementen zet niet verder door

17-07 Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen in 2019 ongeveer gelijk zal…

Bedrijf en Economie

Laagterecord aantal faillissementen in de industrie

05-02 In 2017 zijn slechts 275 bedrijven in de Nederlandse industrie failliet gegaan, waarvan 20…

Bedrijf en Economie

Aantal faillissementen gaat weer stijgen

23-01 Voor het eerst sinds 7 jaar neemt in 2017 het aantal faillissementen wereldwijd weer…

Bedrijf en Economie

MKB kan betaalgedrag verbeteren met actiever debiteurenbeleid

15-06 Koninklijke Metaalunie vindt het vanzelfsprekend dat bedrijven op tijd hun rekeningen moeten betalen én betaald…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV