Eenvoudig Tool Management voor het MKB

Al geruime tijd houdt de Hoffmann Group zich bezig met de ontwikkeling van digitale producten. Dat resulteerde op de EMO in de presentatie van Tool Management, een digitaal systeem voor het beheren van de gereedschappen. Begin volgend jaar zal het ook beschikbaar zijn in Nederland.

Hoffmann Group Tool Management is volgens Borries Schüler, directielid met de portefeuille Strategisch Productmanagement, een ideaal systeem om kleine en middelgrote bedrijven toegang te geven tot het digitaliseren van hun productie. “Wij zien een duidelijke trend: onze klanten willen meer transparantie in de inzet van hun gereedschappen. Daarbij zal de individualisering van gereedschappen steeds verder gaan. We staan pas aan het begin van een grote ontwikkeling op dat gebied. Bij ons lopen al enkele projecten, er gaat nog heel veel komen.”

Efficiënt beheren
Het begin is er nu met Hoffmann Group Tool Management, waarmee verspaners hun gereedschappen efficiënter kunnen beheren en de inzet ervan optimaal kunnen plannen. Hiertoe levert deze software-oplossing een compleet en realtime inzicht in alle gereedschappen en hun digitale tweelingen – van de projectplanning in het CAM-systeem via het voorinstelapparaat tot aan de machine. Naast de stamdata worden ook bewegingsdata, zoals de opslagplaats of de plek van inzet, alsmede de voorinstelwaarden opgepakt en permanent geactualiseerd. Op basis van deze informatie is het mogelijk steeds het juiste gereedschap op de juiste plek beschikbaar te stellen en zo afval, nabewerking of machinestilstand te voorkomen. Een overzichtelijke en intuïtief bedienbare userinterface maakt het de gebruikers mogelijk de oplossing zonder omslachtige scholing in korte tijd via een gebruikelijke internetbrowser te bedienen.

Eenvoudige implementatie
Het implementeren van Tool Management is eenvoudig en dat is volgens Schüler een van de redenen waarom het systeem zo interessant is voor het MKB. Eerst worden alle gereedschappen voorzien van RFID-chips en de chipnummers (optioneel met verdere informatie zoals databladen en instelplannen) in de centrale gereedschappendatabank opgenomen en verbonden. De data bewegen voortaan met de gereedschappen mee en worden steeds geactualiseerd. Wordt bijvoorbeeld een gereedschap vooringesteld dan slaat het systeem automatisch de gemeten waarden op. Daardoor ontstaat een brede informatiebasis en een stevig fundament om de inzet van gereedschappen te optimaliseren en het aantal fouten bij het configureren van modulaire gereedschappen alsmede bij het instellen van machines te beperken. Door de consequente en realtime bewaking van de individuele gereedschappen is zicht op de totale levenscyclus van het gereedschap mogelijk en kan bijvoorbeeld de gereedschappenbehoefte beter worden ingeschat. “Hiermee levert de Hoffmann Group een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de organisatie, planning en besturing van de totale productie”, aldus Borrries Schüler. Tool Management zit nu in de testfase bij verschillende klanten. De feedback is volgens Schüler goed. “We merken dat onze klanten het proces willen begrijpen. Waar kunnen we via data meerwaarde creëren bij onze klanten, dat was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van deze oplossing.” Vanaf januari 2020 is Tool Management beschikbaar in Duitsland, waarna de invoering in andere landen stapsgewijs volgt. Het systeem is gebaseerd op cloudtechnologie, zodat de gebruiker altijd beschikt over actuele software en direct profiteert van updates.

Nieuwe gereedschappen
Natuurlijk presenteerde de Hoffmann Group in Hannover ook weer tal van nieuwe gereedschappen. Zoals de GARANT Master Titan hoogvermogen frezen voor het verspanen van titaan. Ook is er een nieuwe specialist voor draadtappen in de productfamilie GARANT Master Tap opgenomen. Deze Master Tap INOX werd speciaal ontwikkeld voor het hoogvermogen verspanen van edelstaal en werkt ook in duplex en hooggelegeerde edelstalen betrouwbaar en proceszeker. “Maar als je op deze EMO rondkijkt, dan zul je bij de klassieke snijgereedschappen geen echte gamechangers, zoals de parabool frees ooit was, meer vinden. De winst gaat komen van het opnemen van de gereedschappen in netwerken. Daar zetten ook wij nu vol op in.”

Hoffmann Group, stand H104

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Bedrijf en Economie

METAVAK staat klaar om de metaalindustrie veilig te ontvangen

01-09 Op de beursvloer komen de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging…

MetavakNieuws

Valk Welding laat cobots samenwerken met lasrobot

30-08 Eén van de highlights is een compacte productiecel, waarbij de losse onderdelen door een…

MetavakNieuws

Trendz zorgt voor vertrouwen in METAVAK

25-08 Na bijna een jaar zonder beurzen, was het liftestyle en wonen-event Trendz Najaar het…

MetavakNieuws

RoboJob kijkt uit naar beurzen in recordjaar

17-08 Ook de installatieplanning loopt namelijk goed vol. “Dit wordt een recordjaar voor RoboJob”, vertelt…

Verspanen

EMO loopt als rode draad door nieuwe editie VerspaningsNieuws

30-07 Nog een maand tot de deadline (vrijdag 3 september 2021) en de nieuwe editie…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X