Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

Met het nieuwe snelwisselsysteem BSWS-R maakt Schunk een geautomatiseerde vingerwissel tijdens het lopende proces mogelijk. Het slim ontworpen systeem bestaat uit slechts enkele componenten en is compatibel met alle grijpers met PGN-plus-P schroefverbindingsdiagram.

Het BSWS-R automatische snelwisselsysteem maakt snel en eenvoudig wisselen van vingers op de grijper mogelijk.

In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix – low-volume’. Het wordt een groot voordeel voor bedrijven om een breed scala aan varianten te kunnen produceren, zelfs in de kleinste batchgroottes zonder handmatige instellingen. Deze flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door het BSWS-R snelwisselsysteem. Met de nieuwste evolutie van de BSWS-serie kunnen robots hun grijpervingers automatisch wisselen terwijl het proces loopt – in minder dan 3 seconden.

Meer vrijheid

Tot nu toe was geautomatiseerd wisselen alleen mogelijk door de hele grijper te vervangen. De BSWS-R daarentegen voert deze taak uit met een minimaal gebruik van componenten: alles wat nodig is voor elke grijpervinger is een snelwisselbasis, twee adapterpennen en een opslagstation. De basis wordt vastgeschroefd aan de werkstukspecifieke grijpervinger en de adapterpennen worden bevestigd aan de basisbek van de grijper.

Wanneer de basis in het opslagstation beweegt, wordt de borgpen bediend en wordt het vormsluitmechanisme ontgrendeld. De robot beweegt omhoog uit het snelwisselsysteem van de grijperbek. De vingers en de basis blijven in het opslagstation. Er is geen extra inspanning nodig omdat de robot de wissel op eigen kracht uitvoert. Dankzij het nieuwe systeemontwerp hoeft er niet meer door de vinger geboord te worden en zijn er alleen nog draadgaten nodig. Dit geeft gebruikers nog meer vrijheid bij het ontwerpen van hun vingers.

Aanwezigheidsbewaking

De BSWS-R is verkrijgbaar in negen maten. In kleinere versies tot maat 100 zijn de opslagstations ontworpen met elastomeerlagers. Hierdoor zijn ze volgens Schunk ideaal voor gebruik met cobots. Voor een nog grotere procesbetrouwbaarheid is een optionele inductieve naderingsschakelaar verkrijgbaar om te controleren of de vinger zich in het opslagstation bevindt. De basis is ook voorbereid voor de installatie van een RFID-datadrager voor vingercodering. Naast de nieuwe BSWS-R blijven de twee handmatige wisselsystemen uit de serie verkrijgbaar: Bij de beproefde BSWS wisselt de operator de vinger met een inbussleutel, bij de BSWS-M met een druk op de knop.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Schunk wint Hermes award met AI-ondersteunde grijpoplossing

22-04 De AI-ondersteunde toepassingskit van Schunk biedt een snelle introductie tot het autonoom hanteren van…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Bedrijf en Economie

Schunk is officiële sponsor van de NXT Gen Cup

28-03 De auto-industrie ondergaat de grootste transformatie tot nu toe. Dit verandert ook de toekomst…

TechnishowNieuws

Slimme en productieve spantechnologie

12-03 Naast alle gereedschappen is één van de hoogtepunten van Schunk tijdens de TechniShow de…

Verspanen

Tendo Silver opent deur naar hydro-expansie-spantechniek

21-11 Gebruikers in de metaalbewerking zijn al lang overtuigd van de hydraulische expansietechnologie voor gereedschaphouders:…

Verspanen

Focus Schunk op duurzaamheid en connectiviteit

06-09 De sleutel voor een meer duurzame productie is minder verbruik van energie en grondstoffen. Schunk…

Automatisering

RoboJob organiseert opnieuw Automation Team Day Benelux

03-05 Zoals de naam al aangeeft, organiseert RoboJob dit event niet alleen. Vorig jaar werd…

Verspanen

Schunk CoLab officieel geopend in Den Bosch

13-02 Het idee achter het CoLab is tijdens de coronapandemie ontstaan. Na het succes van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV