Eigen 3D snijmachine geeft GEMA Apparatenbouw nieuwe perspectieven

De productie versnellen, meer in eigen hand hebben, kosten besparen en werk genereren in de eigen productie. Dat waren voor GEMA Apparatenbouw in Biddinghuizen de voornaamste redenen om bij de Duitse fabrikant Mueller Opladen een buis profiel snijmachine te kopen.

Met de machine van Mueller Opladen zijn veel verschillende vormen van 3D sneden mogelijk. Door het gebruik van het CAD/CAM softwarepakket kunnen tekeningen die snijgereed zijn rechtstreeks naar de machine worden gestuurd.

Deze 3D snijmachine geeft GEMA nieuwe perspectieven. “We kunnen nu inzetten op nieuwe markten omdat wij een breed scala aan 3D sneden kunnen aanbieden op het gebied van buisbewerking”, zegt productiechef Peter Mulder.

GEMA Apparatenbouw maakt laadarmen voor de petrochemische industrie. Deze worden gebruikt voor het verladen van voornamelijk vloeibare producten via schepen, treinen of vrachtwagens. Vroeger waren dit voornamelijk aardolieproducten, maar de vraag verandert naar laadarmen voor de verlading van gas en dan voornamelijk vloeibaar gas onder lage temperatuur. Het specialisme van GEMA is het lassen onder bepaalde keur zoals de ASME en EURO norm.

De laadarmen die in Biddinghuizen worden geproduceerd vallen onder het Stoomwezen en de AMSI B31.3 norm, daarmee worden ze gezien als drukvaten. In feite heeft GEMA voor haar laadarmen maar één klant en dat is Kanon Loading Equipment, dat deze laadarmen over de hele wereld verkoopt en installeert.

In eigen huis snijden

Het snijden van de buizen voor de laadarmen werd altijd uitbesteed, maar is nu in eigen huis gehaald. “Doordat wij nu zelf de 3D buizensnijmachine in de fabriek hebben voor het snijden, kunnen wij onze interne planning goed afstemmen en daarmee ook de levertijden beter in de hand houden”, vertelt Peter Mulder. “En dit is weer van belang voor onze klanten. We hebben nu veel meer onze eigen voortgang in de hand en zijn niet meer afhankelijk van een derde partij. Daarnaast genereren we nu meer werk voor onze fabriek en daarmee voor onze productiemedewerkers.”

Blijven innoveren

GEMA produceert al 30 jaar laadarmen onder norm, maar wil ook blijven innoveren want de markt verandert. Mulder: “Door de 3D buizensnijmachine zijn wij flexibeler in het doen van verschillende toepassingen. Voorheen zaagden wij alles zelf en deden wij het laswerk. Al het 3D snijden werd uitbesteed. We wilden dit in eigen beheer doen om meer controle te krijgen over het hele proces. Daarnaast wilden we ook investeren in innovatie om onze technische mensen te behouden en hen de mogelijkheid te bieden met innovatieve machines te werken. Een ander voordeel is dat kosten per project gereduceerd kunnen worden omdat we nu zelf het werk doen.”

Voordelen CAD/CAM software

Het grote voordeel van het snijden met de machine van Mueller Opladen is dat er veel verschillende vormen van 3D sneden mogelijk zijn, die GEMA gebruikt in buis-buis verbindingen. Daarnaast is het voordeel ten opzichte van het zagen dat er nu gelijk een goede bevel aan gesneden wordt als voorbereiding voor het lasproces. Het gebruik van het CAD/CAM softwarepakket geeft GEMA bovendien de mogelijkheid om CAD-bestanden in te lezen en waar nodig te bewerken of te controleren.

Als de tekening snijgereed is kan deze rechtstreeks naar de machine worden gestuurd. Mulder legt uit hoe het hele proces in zijn werk gaat: “Onze werkvoorbereider krijgt het tekenpakket van onze klant met stepfiles van de complete laadarm die we moeten produceren. Deze tekeningen gaat hij eerst analyseren van buis tot buis om de verbindingen te controleren voor het snijden. Dan kan hij de stepfiles zo inlezen in de CAD/CAM-software. Vervolgens stuurt hij ze naar de machine. Dit werkt heel gemakkelijk. Want de CAD/CAM software 3DPP geeft veel voordelen voor gemakkelijk uploaden van verschillende soorten CAD-tekeningen.

Daarnaast zitten alle functies in deze software om ons werk uit te voeren. Als je echt gedetailleerd en nauwkeurig moet werken met complexere 3D sneden dan biedt de 3DPP software echt voordelen. We kunnen ook vanaf de machine werken met alleen Corobs maar de CAD/CAM-software geeft veel meer mogelijkheden.”

GEMA Apparatenbouw maakt laadarmen voor de petrochemische industrie. Het snijden van de buizen voor de laadarmen werd altijd uitbesteed, maar is nu in eigen huis gehaald.

GEMA Apparatenbouw maakt laadarmen voor de petrochemische industrie. Het snijden van de buizen voor de laadarmen werd altijd uitbesteed, maar is nu in eigen huis gehaald.

Verbazingwekkend snel

De machine is al enige tijd operationeel en bevalt heel goed. “We zijn verbaasd hoe snel de machine werkt nu de operators getraind zijn en ervaring hebben met de machine en het instellen daarvan. Het echte snijden gaat verbazingwekkend snel. De operators hebben het heel snel opgepakt werken graag met de machine.”

De machine heeft veel gedaan met de productiviteit en efficiëntie in het productieproces. De interne handelingen in de fabriek zijn afgenomen. De buizen van de leverancier komen nu gelijk naar de voorraad bij de 3D buizensnijmachine in de hal, waar ze gelijk 3D gesneden kunnen worden. “De interne route door de fabriek is een stuk korter geworden nu wij lengte meten, thermisch 3D snijden en bevellen op de Mueller Opladen machine”, legt Mulder uit.

“Daarna steken we de buizen gelijk door naar de lashal waar de constructie gelast wordt. Voorheen hadden we een buis wel vier keer in onze hand voordat deze gelast ging worden. Nu is dat vanaf de buisleverancier nog maar twee keer. Dat is wel een wezenlijk verschil, zeker als je kijkt op projectbasis. Een ander efficiëntievoordeel is dat we minder tussenvoorraad in de hal hebben dan voorheen. Dat geeft ook weer meer ruimte voor andere activiteiten in de fabriek. Verder is een groot voordeel dat we minder restlengtes hebben doordat de CAD/CAM software een nestingfunctie heeft waarmee aangegeven kan worden hoe er zo min mogelijk restlengtes ontstaan in een project.”

Over de redenen om de machine bij Mueller Opladen te kopen zegt Mulder: “Deze machine bood precies wat wij nodig hadden en Mueller Opladen dacht met ons om mee om tot de juiste oplossing te komen. Wij hadden vertrouwen in deze oplossing en daarom zijn we met Mueller Opladen in zee gegaan. Het is uiteindelijk een MO 900/6 Compact machine geworden en deze bevalt ons zeer goed. De machine kan zeer nauwkeurig 3D snijden met haar 6-assige concept.”

Snijden voor derden

De 3D snijmachine biedt GEMA Apparatenbouw mogelijkheden om in te zetten op nieuwe markten. Zo worden nu ook snijwerkzaamheden voor derden gedaan. “Wij bieden een snijservice aan voor 3D snijden van stalen buizen tot 36” diameter en tot buislengtes van 12 meter”, zegt Mulder. “Wij kunnen met onze 3D buizensnijmachine zowel autogeen als plasma snijden. Dat betekent dat wij zowel koolstofstaal, RVS als legeringen kunnen snijden met onze machine.

Het voordeel voor onze klanten is dat wij niet alleen kunnen 3D snijden en bevellen maar ook de laswerkzaamheden kunnen verzorgen voor staalconstructies. “Wij kunnen de CAD bestanden met 3D snede van de klant inlezen en vervolgens met de juiste afmetingen en vormen snijden op onze machine. We richten ons op korte doorlooptijden tegen een goede en eerlijke prijs. GEMA richt zich nu op het fabriceren van laadarmen en gaat zich naast deze activiteit ook richten op las- en fabricagewerkzaamheden op het gebied staalconstructies en dan voornamelijk voor klanten in Nederland.”

Fabrikant Mueller-Opladen

De machine bij GEMA Apparatenbouw is geleverd door Mueller Opladen, een Duitse fabrikant van thermische 3D snijmachines voor het profiel snijden van stalen werkstukken. Het bedrijf richt zich hoofzakelijk op machines voor ronde werkstukken (buizen, drukvaten, boilers, tanks et cetera) maar heeft ook een robot plasma snijmachine op de markt voor het 3D snijden van constructiestaal zoals balken en vierkante profielen. Voor ronde werkstukken tot en met 4064 mm diameter heeft Mueller Opladen machine-oplossingen om dit 3D te kunnen snijden.

De snijprocessen die gebruikt worden zijn autogeen snijden en of plasma snijden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

Trumpf presenteert nieuwe fiber buislaser op Tube

04-04 Op de internationale vakbeurs Tube, die deze week samen met de wire wordt gehouden…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema