ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

Het is inmiddels oktober 2021. De wereld is in een stroomversnelling geraakt. Dat merkt Jolanda van Soest, directeur van ERBA Groep in Veenendaal ook. De markt trekt al een tijdje flink aan en de stijgende vraag naar metaalproducten zorgt ervoor dat ERBA zijn groeiambities verder kan vormgeven.

ERBA heeft geïnvesteerd in een nieuwe 12 kW fiber plaatlaser van Amada. De nieuwe fiber plaatlasersnijder snijdt tot vijf keer sneller dan de machine die vervangen wordt en kan daarnaast dikkere platen snijden.

Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd achter de rug hebben. Maar dat weerhoudt ons niet van het door ontwikkelen van ons bedrijf. We zien altijd mogelijkheden en kansen om te innoveren. Dus ook toen de wereld in een bepaalde onzekerheid verkeerde, bleven wij investeren en verdiepten we ons vooral in de vraagstukken van onze klanten. Dat gaat verder dan alleen het leveren van goed snijwerk. Vaak zit het hem in het vereenvoudigen van hun productieproces.

Daarom hebben wij dit jaar weer geïnvesteerd in nieuwe machines. Sommigen ter vervanging en sommigen ter uitbreiding van ons huidige machinepark. Maar ook het behalen van een PSO 30+ certificering begin dit jaar door BVS Sociaal Metaal helpt bij het bieden van oplossingen. Vooral overheidsinstellingen vinden het belangrijk om werk uit te besteden aan sociale bedrijven. In de metaalindustrie was er nog geen bedrijf die aan deze voorwaarden voldeed, maar overheidsinstellingen kunnen dankzij onze PSO 30+ certificering dus nu bij ons terecht.”

Nieuwe 12 kW fiber plaatlaser

“Al vanaf voor de crisis waren we bezig om te kijken hoe we ons productieproces konden optimaliseren”, gaat Van Soest verder. “Dat doen we onder andere door onze productiecapaciteit te vergroten. We duiken echt in de wensen van onze klanten, gaan daarover met ze in gesprek en kijken dan wat wij kunnen doen om hen zo goed mogelijk te bedienen. Om optimaal te kunnen presteren heb je goede machines nodig. Daarom hebben wij onlangs een 12 kW Amada fiber laser gekocht.

Het is de eerste Amada fiber laser van dit type die verkocht is door Amada GmbH. Ons bedrijf is continue in ontwikkeling en om aan de hoge kwaliteitseisen van onze klanten te voldoen, kochten we vorig jaar al een 9kW fiber plaatlasersnijder bij Amada voor onze vestiging in Veenendaal. We merkten al snel dat we nog meer capaciteit nodig hebben om ons volledige productiepotentieel te kunnen benutten. Daarom hebben we nu geïnvesteerd in een 12 kW plaatlasersnijder. We vervangen daarmee één van onze zes plaatlasers.” De nieuwe fiber plaatlasersnijder snijdt tot vijf keer sneller dan de machine die vervangen wordt, met een kwart van het reguliere stroomverbruik.

Daarnaast snijdt de plaatlaser dikkere platen, waardoor ERBA een bredere klantgroep kan gaan bedienen. De machine wordt in maart 2022 geleverd. Voor de locatie in Rotterdam is er nog een 9 kW fiber plaatlaser aangeschaft. Die machine is inmiddels geleverd.

Ergonomische kantbank

“Ook hebben we geïnvesteerd in een nieuwe kantbank voor op onze locatie in Rotterdam”, vertelt Jolanda. “Daarmee hebben we nu in totaal twaalf kantbanken, waarvan twee met een automatische gereedschapswisselaar, verdeeld over onze locaties in Veenendaal en Rotterdam. We maken nu gebruik van de meest geavanceerde machines in de markt en zijn daarmee goed voorbereid op de toenemende vraag naar plaatwerk.”

De keuze voor een plaatlasersnijder en kantbank van Amada lag voor de hand. Het Veenendaalse bedrijf maakt al jaren gebruik van de soft- en hardware-oplossingen van Amada. Zef Wetsels, General Manager van AMADA Nederland vertelt hierover: “Nederland ligt, ten opzichte van andere landen in Europa, ver voor op het gebied van automatisering. ERBA is een partij, die daar oog voor heeft en continue bezig is met verbetering van de bedrijfsvoering en op zoek is naar innovatieve oplossingen. Samen bekijken we regelmatig de processen en bepalen we wat er nodig is om ze te optimaliseren. Dit gebeurt op het gebied van de soft- en de hardware. De kantbank die wij nu leveren bij ERBA Rotterdam zal, net als alle andere kantbanken, compleet offline geprogrammeerd worden. De technologie van deze machine is zo geavanceerd, dat hij eigenlijk bijna standalone kan functioneren.

Daardoor wordt de downtime korter en kan je efficiënter produceren in dezelfde tijd. Hij vertelt de operator precies wat hij moet doen en de machine beschikt daarnaast over een buighulp. Fijn voor de operators, want die kunnen daardoor beter ergonomisch werken. Door het volautomatische hoekmeetsysteem wordt de kwaliteit extra gewaarborgd.”

ERBA merkt dat de vraag naar 3D-buislaserwerk toeneemt.

ERBA merkt dat de vraag naar 3D-buislaserwerk toeneemt.

Toename buislasersnijden

ERBA merkt dat de markt hen steeds beter weet te vinden voor het snijden van buiswerk. Van Soest: “We ontvangen steeds meer 3D-buislasersnijopdrachten. Daarnaast ontdekken steeds meer klanten de voordelen van slimme verbindingen, waarmee het productieproces verkort kan worden. Daardoor zijn we niet alleen leverancier van plaat- en buiswerk, maar maken we steeds meer onderdeel uit van het productieproces van afnemers. Onze slogan: ‘Dát is ongemerkt ERBA’ is dan ook niet voor niets zo gekozen.

Wij vinden dat onze klanten het verschil niet mogen merken tussen in huis produceren of metaalwerk uitbesteden. Het is mooi om op deze manier meer inzicht te krijgen in hun werkwijze. Dat vergt wederzijds vertrouwen en verstevigt de relatie. Met de nieuwe lasersnijders en kantbanken hebben we nu nog meer capaciteit en mogelijkheden om onze bestaande en nieuwe klanten optimaal te bedienen.”

Personeel gezocht

Met de groei van de ERBA Groep ontstaat er ook ruimte voor meer collega’s. Op dit moment heeft het bedrijf verschillende vacatures en kunnen mensen ook een open sollicitatie sturen. “Onlangs hebben we een HR-manager aangenomen”, zegt Jolanda. “We groeien dus en er is continue ruimte voor nieuwe collega’s. Daarom is het fijn om iemand te hebben die gespecialiseerd is in het werven van goede mensen en die goed op de hoogte is van alle werkzaamheden rondom personeelszaken.

Vooral voor ons bedrijf BVS Sociaal Metaal is dat van belang. Dat is een regulier werkbedrijf, maar met name op het gebied van personeelszaken wijkt het bedrijf af van de andere onderdelen. Het werken met mensen met een arbeidsbeperking vraagt om andere kennis over bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Voor de hele ERBA Groep geldt dat we het belangrijk vinden om de collega’s doorgroeimogelijkheden te bieden. Dat zorgt ervoor dat we de collega’s steeds vernieuwing kunnen bieden. Op dit moment hebben we vijf vacatures. Maar we vinden het ook leuk als mensen een open sollicitatie sturen. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Groot snijden

22-04 De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m.…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Plaatbewerking

Mazak opent European Technology Center Laser in Milaan

19-04 De nieuwe faciliteit beschikt over een grote showroom waar een selectie van de nieuwste…

Plaatbewerking

Amada scoort met Ventis fiberlaser met LBC-technologie

12-04 De Ventis-3015AJ is de eerste fiberlasersnijmachine van Amada die is uitgerust met de speciaal…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X