Europese werktuigmachinebouw optimistisch

De Europese werktuigmachinebouw ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. Dat bleek deze maand op de algemene vergadering van koepelorganisatie Cecimo. Het optimisme is gebaseerd op het Europese herstelfonds, de voorspelling dat de vraag naar machines zal herstellen en de verwachte groei in investeringen.

Beeld van de vorige EMO in Hannover. De Europese werktuigmachinebouw ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet en verwacht dat EMO Milaan, begin oktober, een groot succes gaat worden. (Foto: EMO Hannover)

De producenten van werktuigmachines zijn hard geraakt door de Covid-19 crisis. Een terugkeer naar het niveau van voor de crisis zal meerdere jaren duren. Niettemin ziet Cecimo na een uitdagend jaar licht aan het eind van de tunnel, nu de economische prognoses een stabiel herstel voorspellen.

De productie vertoonde in 2020 een scherpe daling van 26,7 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Maar de Europese producenten wisten hun leidende positie op de wereldmarkt voor werktuigmachines te behouden met een aandeel van 33 procent eind 2020. Oxford Economics voorspelt dat de vraag met 15 procent zal stijgen in 2021 en nog eens met 7,5 procent in 2022. De Europese consumptie van werktuigmachines zal al in 2022 op het niveau van voor de crisis zitten. Gekeken naar de verschillende sectoren wordt het langzaamste herstel verwacht in de lucht- en ruimtevaartindustrie, die nog lang de naweeën van de coronapandemie zal ondervinden.

EMO Milaan

Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo, onderstreepte tijdens de vergadering dat dankzij het verbeterde zakelijke klimaat de voorwaarden voor EMO Milaan heel goed zijn. Hij verwacht dat deze belangrijke internationale vakbeurs voor de metaalbewerking, die begin oktober plaatsvindt, een groot succes gaat worden.

Nationale overheden zouden volgens Cecimo hun nationale herstelplannen moeten uitvoeren om te verzekeren dat de Europese bedrijven op lange termijn competitief blijven. De organisatie noemt de mondiale handelsrelaties, de schaarse grondstoffen en halffabricaten belangrijke uitdagingen voor de korte termijn. In dat opzicht benadrukte Cecimo-president Hans-Martin Schneeberger dat de stimuleringsfondsen producenten, inclusief producenten van werktuigmachines, zouden moeten helpen de duale transitie te adopteren en hun productiviteit te verbeteren.

Marcus Burton, voorzitter van de economische commissie van Cecimo, vindt dat ondanks alle uitdagingen de Europese werktuigmachinebouw sterker en technologisch superieur uit deze crisis kan komen. “We ondersteunen de Europese beleidsmakers in het bouwen van veerkrachtiger en stabielere toeleverketens om de Europese maakbedrijven te beschermen en roepen hen op het herstel van de meest kwetsbare industrieën te ondersteunen en te versnellen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Verstelbare gedempte kotterbaar

11-09 Lange gereedschapsuitsteeklengtes kunnen ervoor zorgen dat een gereedschap gaat oscilleren bij het kotteren van…

Verspanen

En dat is zeven….

10-09 Spansystemen van HWR zijn bij uitstek geschikt om zowel kubusvormige als ronde componenten optimaal…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?