Europese werktuigmachinebouw optimistisch

De Europese werktuigmachinebouw ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet. Dat bleek deze maand op de algemene vergadering van koepelorganisatie Cecimo. Het optimisme is gebaseerd op het Europese herstelfonds, de voorspelling dat de vraag naar machines zal herstellen en de verwachte groei in investeringen.

Beeld van de vorige EMO in Hannover. De Europese werktuigmachinebouw ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet en verwacht dat EMO Milaan, begin oktober, een groot succes gaat worden. (Foto: EMO Hannover)

De producenten van werktuigmachines zijn hard geraakt door de Covid-19 crisis. Een terugkeer naar het niveau van voor de crisis zal meerdere jaren duren. Niettemin ziet Cecimo na een uitdagend jaar licht aan het eind van de tunnel, nu de economische prognoses een stabiel herstel voorspellen.

De productie vertoonde in 2020 een scherpe daling van 26,7 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Maar de Europese producenten wisten hun leidende positie op de wereldmarkt voor werktuigmachines te behouden met een aandeel van 33 procent eind 2020. Oxford Economics voorspelt dat de vraag met 15 procent zal stijgen in 2021 en nog eens met 7,5 procent in 2022. De Europese consumptie van werktuigmachines zal al in 2022 op het niveau van voor de crisis zitten. Gekeken naar de verschillende sectoren wordt het langzaamste herstel verwacht in de lucht- en ruimtevaartindustrie, die nog lang de naweeën van de coronapandemie zal ondervinden.

EMO Milaan

Filip Geerts, algemeen directeur van Cecimo, onderstreepte tijdens de vergadering dat dankzij het verbeterde zakelijke klimaat de voorwaarden voor EMO Milaan heel goed zijn. Hij verwacht dat deze belangrijke internationale vakbeurs voor de metaalbewerking, die begin oktober plaatsvindt, een groot succes gaat worden.

Nationale overheden zouden volgens Cecimo hun nationale herstelplannen moeten uitvoeren om te verzekeren dat de Europese bedrijven op lange termijn competitief blijven. De organisatie noemt de mondiale handelsrelaties, de schaarse grondstoffen en halffabricaten belangrijke uitdagingen voor de korte termijn. In dat opzicht benadrukte Cecimo-president Hans-Martin Schneeberger dat de stimuleringsfondsen producenten, inclusief producenten van werktuigmachines, zouden moeten helpen de duale transitie te adopteren en hun productiviteit te verbeteren.

Marcus Burton, voorzitter van de economische commissie van Cecimo, vindt dat ondanks alle uitdagingen de Europese werktuigmachinebouw sterker en technologisch superieur uit deze crisis kan komen. “We ondersteunen de Europese beleidsmakers in het bouwen van veerkrachtiger en stabielere toeleverketens om de Europese maakbedrijven te beschermen en roepen hen op het herstel van de meest kwetsbare industrieën te ondersteunen en te versnellen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Verspanen

EMO loopt als rode draad door nieuwe editie VerspaningsNieuws

30-07 Nog een maand tot de deadline (vrijdag 3 september 2021) en de nieuwe editie…

Verspanen

Nieuwe editie VerspaningsNieuws

22-06 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

Okuma presenteert wereldprimeur op EMO Milano

07-06 Op EMO Milano presenteert Okuma het nieuw ontwikkelde horizontale bewerkingscentrum MA-600HIII als wereldprimeur. Dankzij…

Verspanen

EMO Milano 2021 staat vol vertrouwen in de startblokken

28-05 De organisatie is er zeker van dat de situatie in Italië het mogelijk zal…

Bedrijf en Economie

Italië boost industrie met forse belastingvoordelen op nieuwe machines

27-05 Om de Italiaanse industrie weer op gang te helpen heeft de overheid in Italië…

Verspanen

Italiaanse metaalvormings industrie zet zinnen op EMO Milano 2021

31-03 Filippo Gasparini, vice-president van Ucimu-Sistemi Per Produrre en coördinator van het Comité vertelt:  “Na…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X