Exeron verlegt grens zinkvonkkwaliteit met nieuwe generator

Exeron, fabrikant van machines voor erodeer- en high speed freestechnologie, heeft een nieuwe generator ontwikkeld, die zorgt voor verbeteringen op het gebied van oppervlaktegesteldheid, erodeertijd en elektrode slijtage.

Ondanks dat dit tegenstrijdige parameters zijn, stonden de zinkvonkexperts van exeron voor de uitdaging de erodeertijd te verkorten en tegelijkertijd de oppervlaktegesteldheid te verbeteren in combinatie met een geringe elektrodeslijtage. Het resultaat is een nieuwe zinkvonkgenerator met de naam exogen, die een oppervlaktegesteldheid van <VDI 0 (Ra 0,06 µm) bij koper-staal en VDI 6 (Ra 0,16 µm) bij grafiet-staal mogelijk maakt. Dergelijke hoge prestaties weet exeron met de nieuwe generator  te bereiken bij een extreem lage elektrodeslijtage en een 30% – 50% kortere erodeertijd.

Mede omdat daardoor het stroomverbruik lager uitvalt, levert exeron hiermee een bijdrage aan de CO2-reductie en is de kans groot dat een investering in deze technologie in aanmerking komt voor subsidie. Met de nieuwe exogen zinkvonkgenerator kan de productietijd van complexe vormen en matrijzen dus sterk worden verkort, bij een lager stroomverbruik en minder elektrodeslijtage.

Veelzijdig hulpsysteem

Ten opzichte van de vorige generatie is ook de geautomatiseerde technologiekeuze op basis van verschillende parameters in de database, doorontwikkeld. Het gedigitaliseerde expertsysteem is een eigen ontwikkeling van exeron en ondersteunt ook minder ervaren operators bij de verwerking van complexe en moeilijke erodeerstaken. Dit veelzijdige hulpsysteem is een verdere kwalitatieve stap in de richting van volledige implementatie van de Industrie 4.0-specificaties in het zinkvonkproces.

Retrofit bestaande machines

Exeron past de nieuwe exogen zinkvonkgenerator al toe op het hele machineprogramma en biedt tevens de mogelijkheid bestaande machines met een retrofit te upgraden naar de nieuwste generatie. Meerdere afnemers hebben daar al gebruik van gemaakt. Exeron wordt in de Benelux en Nord-Rhein Westfahlen vertegenwoordigd door Artech Solutions.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X