Export machines naar Amerika is ‘vak apart’ geworden

Zeker sinds een aanpassing in de regelgeving is het exporteren van machines naar Noord-Amerika ‘een vak apart’. De regelgeving van de National Electrical Code (NEC2017) kent namelijk strenge normen en richtlijnen. Om mogelijke problemen bij het exporteren te voorkomen, verzorgt energiebeheerbedrijf Eaton op 17 mei een gratis training in Zaltbommel, die gericht is op techniek en wet- en regelgeving. “Met handige tips en trucs helpen we Nederlandse industriële machinebouwers graag op weg”, stelt Theo Langstraat, Sales Manager OEM bij Eaton.

Waar in Europa de wet- en regelgeving van elektrische installaties is gericht op de veiligheid van medewerkers, ligt in Noord-Amerika de focus vooral op brandveiligheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat in Nederland de arbo-inspectie (Inspectie SZW) een oog in het zeil houdt en in Noord-Amerika de brandweer de keuringsinstantie is.

Kortsluitstroom en SCCR
Behalve dat ‘culturele’ verschil hebben exporterende machinebouwers sinds vorig jaar ook te maken met een aanpassing in de regelgeving van de National Electrical Code (NEC2017) van Noord-Amerika. Daarin is een vereiste opgenomen dat de beschikbare foutstroom – kortsluitstroom – op de installatielocatie moet worden vermeld en de SCCR – short-circuit current rating of kortsluitvastheid – moet worden aangegeven. “Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, vermindert de kans dat de installatie van een machine niet aan deze regelgeving voldoet of zelfs wordt afgekeurd”, zegt Theo Langstraat van Eaton. “Die keuring is bijzonder streng en rigide. Bij een missertje word je als machinebouwer gewoon naar huis gestuurd om het overnieuw te doen.”

Tips en trucs
Het exporteren van machines naar de Verenigde Staten en Canada is daarmee ‘een vak apart’ geworden. Langstraat: “De meeste van onze producten voor machinebouwtoepassingen zijn standaard gecertificeerd voor toepassing in zowel Europa als Noord-Amerika. Soms hebben we deze specifiek voor de Amerikaanse markt gemaakt. Daardoor hebben we binnen Eaton – een Amerikaans bedrijf – veel kennis over deze normen en richtlijnen. Met handige tips en trucs willen we machinebouwers die exporteren op de goede weg helpen en voorkomen dat ze tegen problemen aanlopen.”

UL-approved
Voldoen aan de juiste richtlijnen is van groot belang, stelt Langstraat. “Onze producten zijn veelal standaard CE, CCC en UL goedgekeurd, waardoor onze klanten geen speciale UL-versie hoeven te bestellen. Dat een product wereldwijd aan alle normen en richtlijnen voldoet, voorkomt tevens een hoop rompslomp in geval van vervanging van een component. Bedrijven die een dergelijk goedgekeurd product geëxporteerd hebben, hoeven zich bij aanschaf of vervanging van producten niet te wenden tot het land van herkomst van de machine, maar kunnen lokaal de producten aanschaffen of vervangen.”

Praktische IoT-toepassingen voor machinebouwers
Eaton showde vorige week op de Hannover Messe praktische toepassingen, die het voor machinebouwers, eigenaren van industriële gebouwen en netbeheerders mogelijk maken om te profiteren van de kansen gecreëerd door IoT-toepassingen.
Een hoogtepunt op de stand was onder andere een virtuele ruimte met HoloLens-technologie zodat bezoekers zelf de integratie konden ervaren van elektrische en hydraulische systemen. Een elektro-hydraulische precisiecontrole machine liet zien hoe hydraulica zijn voorzien van een netwerkaansluiting via een intelligente SmartWire-DT module. Eaton toonde ook verschillende IoT-geschikte hydraulische slimme componenten voor gedistribueerde intelligentie en energie-efficiëntie. Eatons AxisPro-serie van intelligente industriële kleppen biedt mogelijkheden voor configuratie via software, geïntegreerde diagnosetools en gedistribueerde intelligente besturing. Bovendien demonstreerde Eaton de nieuwe generatie Pro-FX 2.0-software voor gebruik met de AxisPro-serie. Tevens werden intelligente automatiseringstechnologieën gepresenteerd voor besturing en bediening van kleine en middelgrote machines, die zijn ontwikkeld met Industrie 4.0-toepassingen in gedachten. In het hart van de technologie ligt de nieuwe XC300 PLC die een geavanceerde IT-beveiliging omvat, met een mogelijkheid om verbinding te maken met de Predictive Maintenance Portal. Samen met T-Systems heeft Eaton een geïntegreerd systeem ontwikkeld voor veilige en eenvoudige IoT-invoer.

Gratis deelnemen
Eaton wil de exportkennis delen tijdens de training ‘Succesvol exporteren naar Noord-Amerika’. Dirk Meyer, UL-expert en Manager Low Voltage Switchgear Applications bij Eaton, geeft daarom op 17 mei een training in Zaltbommel. Na deelname aan dit gratis technische seminar ontvangen de deelnemers een trainings-CD en certificaat.

 

Klik hier om je te registreren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie goed voor 10% van export naar Rusland

21-03 Bijna tweeduizend bedrijven importeerden goederen uit Rusland. Ook hier zijn de groothandelaren de grootste…

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Automatisering

‘Helft Belgische maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval’

28-04 België telt zo’n vijfduizend industriële maakbedrijven. Daarvan heeft een goeie 60 procent de stap…

MetaalNieuws Extra IM

Eerder investeren in nieuwe metaalbewerkingsmachines

28-04 Michel Derks, accountmanager industrie bij DLL (De Lage Landen) vertelt in dit artikel over…

Bedrijf en Economie

MKB-metaal bezorgd om stijgend ziekteverzuim

12-11 Het ziekteverzuim in het MKB-metaal is aan een sterke opmars bezig, waardoor steeds meer…

Bedrijf en Economie

Surplex brengt vertrouwen in veilingen met uitgebreide service

28-09 Het industriële veilinghuis Surplex met kantoren in dertien landen, waaronder sinds dit jaar ook…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema