Fabrikanten willen aan de slag met 5G

0
47

Twee derde van de fabrikanten (65%) wereldwijd wil binnen twee jaar investeren in 5G. Dit aantal is exact gelijk in Nederland en ligt iets hoger dan in naburige landen België (63%) en Duitsland (49%). Dit blijkt uit recent onderzoek van het Capgemini Research Institute.

Fabrikanten zijn zelfs bereid meer te betalen voor zaken als een gegarandeerde service en hogere bandbreedsnelheid, iets wat de telecomproviders nog niet goed schijnen te beseffen. Dit laat zien dat 5G enorme kansen biedt voor de telecomsector om de winstgevendheid te vergroten.

Het onderzoeksrapport ‘5G in Industrial Operations: How Telcos and Industrial companies stand to benefit’ meldt dat drie kwart van alle respondenten 5G beschouwt als één van de grootste aanjagers van hun digitale transformatie. Alleen Cloud Computing is beoordeeld als kansrijker. Opvallend is dat Nederlandse fabrikanten anders kijken naar deze platforms en technologieën. Meer dan de helft ziet een grote rol weggelegd voor 5G in hun digitale transformatie. Echter, andere technologieën zoals AI/Machine Learning (71%), Advanced Automation, zoals drones en AGVs (66%) en Mobility & Augmented Operator, zoals AR/VR en besturing op afstand (66%) werden aanzienlijk vaker genoemd.

Onderschatting
Ondanks de onzekerheid over de invoering van 5G, geven fabrikanten aan nu al bereid te zijn om meer te betalen voor een betere 5G-connectiviteit. Telecomproviders zijn zich nog niet bewust van deze grote behoefte. Zo zegt 75% van de Nederlandse fabrikanten meer te willen betalen voor een gegarandeerde servicekwaliteit; slechts 24% van de telecomproviders dacht dat de maakindustrie hiertoe bereid was. Daarnaast wil 66% tegen hogere betaling een hogere mobiele bandbreedsnelheid en grotere capaciteit; slechts 24% van de telecomproviders denkt dat hier behoefte aan is. Deze uitkomst geeft telecombedrijven de mogelijkheid om na te denken over hoe zij een winstgevend 5G-bedrijfsmodel kunnen opbouwen.

Snel aan de slag
Er is een groot vertrouwen in het potentieel van 5G; bijna twee derde van de Nederlandse fabrikanten is van plan om 5G binnen 2 jaar te implementeren. Daarnaast is zelfs 20% van plan de implementatie binnen 1 jaar te realiseren. Dit is hoger dan in buurland België (13%) maar bijvoorbeeld lager dan in Frankrijk (30%).