Fanuc lanceert nieuwe Roboshot spuitgietmachine

Met de lancering van de Roboshot Alpha-SiB serie spuitgietmachines, bouwt Fanuc verder aan zijn Europese marktpositie in de kunststofindustrie. De machine bevat talrijke verbeteringen aan de besturing, software en machineprestatie.

De Alpha-SiB serie is initieel beschikbaar in modellen van 50, 100, 130, 150 en 220 ton, met verschillende injectiecapaciteiten. Hogere tonnage modellen (250, 300 en 450 ton) zullen volgen.

De Roboshot Alpha-SiB is uitgerust met de nieuwe krachtige Fanuc Panel iH Pro gebruikersinterface, die voorzien is van een groot 21,5″ scherm met full HD resolutie, waardoor de voorheen beschikbare resolutie met een factor 2,6 verbeterd is. Ondersteund door extra toetsen voor meer functionaliteit, vergemakkelijkt de nieuwe HMI snellere set-ups, verbeterde gegevensweergave en verbeterde graphics. Bovendien maakt de Panel iH Pro met zijn op Windows 10 IoT gebaseerde besturingssysteem het verzamelen van gegevens eenvoudig, met name dankzij de multi-USB-connectiviteit voor geheugensticks (geschikt voor USB 3.0), camera, 2D-codelezer, RFID-apparaten en meer.

Dubbele functionaliteit

De nieuwe bediening biedt een flexibele scherm lay-out, met o.a. van split-screen weergave mogelijkheid die klanten voorziet van dubbele functionaliteit. Hierdoor kunnen gebruikers van de machine bijvoorbeeld de instellingspagina’s van de machine bekijken terwijl ze tegelijkertijd met randapparatuur werken, zoals een robot of een temperatuurregelaar. De handleiding van de machine kan ook op het display verschijnen om gebruikers te helpen als ze ondersteuning nodig hebben bij een bepaalde instelfunctie of bediening.

Meer intelligentie

Een belangrijke eigenschap van de nieuwe Roboshot Alpha-SiB is de toegenomen softwarefunctionaliteit. Zo zijn er nu functies toegevoegd aan het standaard Roboshot softwarepakket waaronder auto-shutdown sequence, pre-suck back functie, automatische start-up parameter wijziging, operator management functie (optie met RFID toegang) en harskarakter evaluatie (wanneer Linki2 geïnstalleerd is).

De optionele Fanuc Linki2 tool voor productie- en kwaliteitsinformatiebeheer ondersteunt nu webbrowsers op PC- en tablettoestellen. Linki2 kan ook draaien op het Roboshot scherm, terwijl dankzij de ingebouwde OPC-UA communicatiemogelijkheden, interfaces beschikbaar zijn voor EUROMAP 77 en 63 om gegevensuitwisseling met ERP of MES systemen mogelijk te maken.
Een andere softwareverbetering waarvan klanten zullen profiteren is preventief onderhoud door middel van machine learning (uitgebreide AI-functionaliteit). De Roboshot Alpha-SiB kan de slijtageniveaus in de schroef vaststellen op basis van het gedrag van de keerring.

Hier detecteert AI-backflow-monitoring veranderingen in patronen in relatie tot de mate van slijtage, waardoor de gebruiker wordt geattendeerd op een naderend probleem voordat dit het proces beïnvloedt. De aanwezigheid van slijtage kan de reactietijd verlengen en de procesconsistentie beïnvloeden, deze functie is dus uiterst nuttig voor Roboshot gebruikers.

Snellere injectiesnelheden

De snellere reactietijden van de Panel iH Pro HMI worden ondersteund door belangrijke verbeteringen in de machineprestaties, zoals hogere injectiesnelheden tot 350 mm/s, waardoor klanten hun productiviteit kunnen verhogen. Andere prestatieverbeteringen zijn de hogere standaardinjectiedruk, de grotere beschikbaarheid van schroefdiameters en de mogelijkheid tot vierassige servokernbesturing. Dit laatste punt sluit aan bij de integratie van servo-elektrische besturing voor matrijskernbewegingen, in plaats van de traditionele hydraulische cilinders. Net als de vorige generatie modellen, is de nieuwe Roboshot Alpha-SiB volledig elektrisch. Echter, om te vermijden dat het gereedschap hydraulische kernen heeft, profiteren Roboshot gebruikers van volledig elektrische Fanoc servo motoren en inverter aandrijvingen, waardoor er nergens in het proces hydraulica nodig is.

De ALPHA-SiB serie is initieel beschikbaar in modellen van 50, 100, 130, 150 en 220 ton, met verschillende injectiecapaciteiten. Hogere tonnage modellen (250, 300 en 450 ton) zullen volgen.
Tijdens de Kunststoffenbeurs in ’s-Hertogenbosch (15-16 september) zal een Roboshot S-iB machine op de stand van ORA Machines staan. ORA Machines is de Benelux dealer van Fanuc spuitgietmachines.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Verspanen

Humacs Krabbendam verduurzaamt

29-09 Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam.…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Automatisering

Fanuc produceert 750.000ste robot

05-07 Op dit moment produceert Fanuc ongeveer 8.000 industriële robots per maand in zijn fabrieken…

Automatisering

Live webinar: lassen met Fanuc cobot CRX

22-04 Op basis van de specifieke CRX las programmeer tool en de daarbij horende intuïtieve…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X