Fiberlaser doet vraag naar kanten breken stijgen

Door het toenemende gebruik van fiberlasers bij het snijden van plaatwerk stijgt de vraag naar machines van de Deense fabrikant FLADDER. Immers, fiberlaser gesneden plaatwerk veroorzaakt nauwelijks bramen, maar laat wel scherpe randen achter op binnen- en buitencontouren. De FLADDER GYRO machine, die gebruik maakt van lange flexibele borstellamellen, is zeer geschikt om deze scherpe kanten te breken.

Deze foto’s laten het resultaat van kanten breken met de lange flexibele borstellamellen in de FLADDER GYRO machine mooi zien: staal voor bewerking, staal na bewerking, RVS voor bewerking, RVS na bewerking.

Hiermee wordt een veilige radius aangebracht op de kanten zodat er geen gevaar is voor snijwondjes. “Bovendien is het aanbrengen van een radius een must indien een conserveringslaag wordt aangebracht”, zegt Thijs Carlier, directeur van Summa Surface in Oisterwijk, dat FLADDER in de Benelux vertegenwoordigt. “Na een bewerking met de FLADDER borsteltechniek is bijvoorbeeld een coatinglaag die nadien wordt aangebracht ook rond de buitenranden of perforaties voldoende dik. Naast het lasersnijden is deze ontbraamtechniek ook geschikt na andere processen zoals ponsen/stansen, plasmasnijden en frezen.”

Radius en borstelslijtage overal identiek
Er zijn diverse machinemerken voor het kanten breken en ontbramen op de markt. Maar er zijn volgens Carlier een aantal aspecten, waarop de GYRO machine zich onderscheidt van andere machines. Zo garanderen de unieke borstel-bewegingen in de GYRO een identieke radius over het gehele product; zowel op de buitencontouren als op de binnencontouren van uitsparingen/perforaties, voor en achter, links en rechts op de onderdelen, ongeacht de plek waarop ze zich in de machine bevinden. Ook is de slijtage van alle borstels identiek, wat scheelt in de operationele kosten. In de GYRO machine is het niet mogelijk dat borstels ongelijkmatig verslijten; alle borstellamellen worden optimaal benut.

Richtingloos geborstelde structuur
Voorbeelden van industrieën waarin de FLADDER techniek veelvuldig wordt ingezet zijn de gevelindustrie en de foodindustrie. In de gevelindustrie is de vraag groot naar metalen gevels met designperforatiepanelen. Om een hoge kwaliteit en een optimale laagdikte van de conserveringslaag te garanderen, moeten deze geperforeerde panelen worden afgebraamd en afgerond alvorens ze worden gecoat. Een goede kantendekking voorkomt corrosievorming. “We zien in  diverse industrieën bovendien dat de richtingloos geborstelde structuur die de FLADDER borstels achterlaten, erg gewild is. Dat ziet er aantrekkelijker uit dan de structuur die bijvoorbeeld met komborstels of met schuurbanden wordt gerealiseerd.”

Beschermende folie blijft heel
In de foodindustrie, waar de oppervlaktefinish naast de veilige radius ook vaak van belang is, wordt de richtingloos geborstelde structuur evenzeer gewaardeerd. Ook indien er wordt gewerkt met geslepen platen die zijn voorzien van een beschermende folie biedt FLADDER nog een ander voordeel. Na het ponsen en/of snijden wil men de randen van die platen ontbramen. Veel andere ontbraamtechnieken zijn daarvoor niet geschikt omdat ze de folie kapot maken. De flexibele borstellamellen in de GYRO machine daarentegen breken de kanten zonder de folie aan te tasten. Na het verwijderen van de folie is het resultaat een geslepen product met perfect afgeronde kanten.

Niet enkel vlakke plaat
Een groot voordeel van de flexibele borstellamellen is ook dat deze niet enkel vlakke plaat bewerken maar ook bijvoorbeeld gefreesde delen die niet geheel vlak zijn. In de aerospace-industrie komen dergelijke producten, vaak van aluminium of titanium, veelvuldig voor.

Compact en eenvoudige bediening
De GYRO is een compacte machine. De krachtige vacuüm werking onder de transportband maakt het mogelijk kleine producten (formaat visitekaart) of zeer dun plaatwerk (< 0,1 mm) te bewerken zonder fixatiegereedschap. Diverse typen materiaal kunnen op één machine worden bewerkt. “Staal, RVS, aluminium, gegalvaniseerd materiaal of messing, het kan allemaal worden geborsteld op dezelfde machine. Daarbij is het belangrijk dat de borstels snel en eenvoudig kunnen worden gewisseld. Middels het Lock-it systeem is het wisselen van de zes borstels binnen 3 minuten gedaan”, zegt Carlier.

De FLADDER machines hebben een lange levensduur. De machine is zeer solide, waardoor de operationele kosten laag zijn. Daarbij is de instelling heel eenvoudig. Er zitten eigenlijk maar drie instellingsknoppen op de machine: voor het instellen van de hoogte van het product, de snelheid van de borstelrotatie en de snelheid van de doorvoerband. “Na een uurtje training weet je precies hoe de machine moet worden bedient”, aldus Carlier.

FLADDER is exposant op de Blechexpo in Stuttgart. De Deense fabrikant toont hier de GYRO machine en de MICRO voor het handmatig borstelen van metaal.

FLADDER, hal 1, stand 1019

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Schuren en kanten breken op aparte machines levert Metaco veel tijdwinst op

14-03 Metaco (twintig medewerkers) is een toeleverancier van plaatwerk. Het bedrijf biedt lasersnijden, ponsen en…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Plaatbewerking

Efficiënt ontbramen

18-12 De Fladder CC is een compacte machine met een footprint van slechts 1,5 vierkante…

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen