Finale ‘Nationale Laswedstrijden vmbo’ in Nieuwegein

0

Het Nederlands Instituut voor Lastechiek (NIL) organiseert jaarlijks een landelijke laswedstrijd voor vmbo-ers, ‘De Nationale Laswedstrijden’. Op donderdag 29 maart krijgt deze wedstrijd een spannend slot. Dan vindt de finale plaats op de Tech Campus van ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Jonge lassers uit heel Nederland strijden om de titel ‘beste vmbo lasser van het jaar 2018’.

De voorrondes zijn begin maart gehouden bij diverse vmbo’s in het land. In de finale staan de 15 beste lassers uit de voorrondes. Hiervan komen 10 kandidaten uit in de categorie MAG-lassen en 5 kandidaten in de categorie TIG-lassen. In de voorrondes is slechts één BMBE-lasser doorgegaan.

Finale bij Tech College Nieuwegein
De finale is op de Tech Campus Nieuwegein. Het moderne laslokaal op de Harmonielaan biedt alle faciliteiten die de kandidaten nodig hebben. Twee ervaren docenten van Tech College Nieuwegein, Harm Timmer en Ed Groenendijk, zorgen voor de begeleiding. Voor de meereizende begeleiders en de kandidaten wordt een interessant nevenprogramma georganiseerd. Hierin onder meer een presentatie van 3M over veilig werken en een excursie naar Verstegen Grijpers.

Het NIL, organisator laswedstrijden
De wedstrijdorganisatie is in handen van het NIL, dat ook de finalewerkstukken voor de leerlingen ontwerpt. De opdracht voor de finale van dit jaar bevat weer alle aspecten die een toplasser op niveau 1 moet beheersen. De prestaties van de leerlingen worden door erkende examinatoren van het NIL, Wim Knoop Theo van Eck, beoordeeld volgens de geldende NEN en ISO norm.

Waarom Nationale Laswedstrijden?
Het NIL organiseert, samen met de regionale lasgroepen, de laswedstrijden omdat zij het belangrijk vindt dat jongeren op een boeiende manier kennis maken met de verbindingstechniek en zo eerder zullen kiezen voor een opleiding in de metaal, en specifiek op het gebied van lassen. “We hopen op veel aandacht van de media, want de branche staat te springen om jong talent”, zegt Yvonne Olgers van het NIL. Peter Brouwer, afdelingsmanager van Tech College: “ Wij ondersteunen dit initiatief van harte en werken graag mee aan de ontwikkeling van nieuw lastalent.”

Prijswinnaars einde dag bekend
Aan het einde van de dag komen er twee winnaars uit de bus; één MAG- en één TIG-lasser. De winnaars ontvangen naast de titel en de beker een mooi cadeau. Mede mogelijk gemaakt door sponsoren Empatec, 3M en Certilas/Ceweld.