Flexibele krachtpatser

SafanDarley heeft onlangs bij de firma Bässler in het Duitse Sauerland een zware hydraulische kantpers inbedrijf gesteld. Deze H-Brake 800T heeft een werklengte van 8200 mm en een gewicht van circa 95.000 kg. Bijzondere kenmerken zijn onder meer de grote slag van 650 mm, de hoge inbouwmaat van 1050 mm en de vergrote doorgang (7200 mm) tussen de zijstandaards. Daarmee heeft de klant de beschikking gekregen over een flexibele kantpers.

Bässler, een middelgroot plaat- en metaalbewerkingsbedrijf, is gespecialiseerd in de productie van standaard- en speciale profielen tot een lengte van ruim 10 meter in enkelstuks en series, alsmede profielplaten met een diepte van 10 tot 40 mm. Daarbij kunnen verschillende bewerkingen worden uitgevoerd zoals inkepingen, perforaties en schroefdraden. Bässler verwerkt verzinkte materialen, RVS, aluminium en staal.

Heavy Duty serie
Door continue modernisering en uitbreiding van de productiefaciliteiten kan de toeleverancier flexibel en met hoge productiekwaliteit leveren. De jongste investering in het omvangrijke machinepark is een zware hydraulische kantpers van SafanDarley. Het is een H-Brake 800T, een machine uit de heavy Duty serie van de Nederlandse kantpersen- en scharenproducent. Belangrijke redenen voor deze investering waren de vervanging van een oude kantpers uit de jaren negentig en capaciteitsuitbreiding. Maar vooral wil Bässler zich onderscheiden van de concurrentie door profielen vanaf 6 meter flexibel en met een hoge kwaliteit te kunnen produceren.

Bässler heeft door de nieuwe kantpers van SafanDarley meer mogelijkheden om profielen met een complexere geometrie te produceren.

Overleg met klant
Voor SafanDarley was dit een interessant project. Sales manager Ronald Mille vertelt: “We hebben langdurig en intensief overleg gevoerd met de klant om hem precies die machine te leveren die hij wilde hebben.” De machine is ontwikkeld en gebouwd in de vestiging in het Limburgse Eijsden waar SafanDarley alle hydraulische banken en de bijzondere projecten produceert. Het is één van de grootse machines, die ooit in Eijsden is gemaakt. Mille: “We hebben ook wel eens een 1000 ton kantpers met een werklengte van 6 meter gebouwd. Maar deze machine heeft een slag van 650 mm, een uitlading van 500 mm en een Q-maat (de opening tussen de persbalk en de tafel) van 1050 mm. Vooral door dat laatste aspect wordt zo’n machine erg hoog en zwaar. Er kwam dan ook best wat kijken bij de handling tijdens productie in de fabriek. Ga maar na: alleen al de persbalk en de tafel wegen ieder 22.000 kilo.”

Doorgang tussen de staanders
Een bijzonder kenmerk van de machine is de grote doorgang tussen de twee zijstaanders. Normaal zou die 7050 mm zijn, maar de klant wilde 7200 mm. Dat maakt namelijk de handling eenvoudiger: platen met een bepaalde lengte kunnen hierdoor eenvoudig worden gedraaid. “Wij zijn flexibel in het voldoen aan dergelijke wensen”, vertelt Mille. “Daarmee onderscheiden we ons van onze concurrenten. Wij doen dingen die anderen niet doen.” De machine is uitgerust met hydraulische klemmingen en twee laserlijn projectoren, die het handmatige inlegwerk vereenvoudigen. De veiligheidsvoorzieningen worden gevormd door een combinatie van een Sick lichtscherm en een Fiessler lichtstraal. “Zo heeft de klant telkens de keuze welk systeem hij activeert”, aldus Mille. “Een lichtscherm werkt niet prettig bij lange producten maar juist heel fijn bij kleine producten.”

Twee hoofdmotoren
Eveneens bijzonder is dat deze H-Brake 800T niet is uitgerust met één grote hoofdmotor van bijvoorbeeld 70 kW, maar met twee hoofdmotoren van elk 37 kW. “We hebben eigenlijk twee systemen tot één gemaakt”, aldus Mille. “Anders hadden we een hele grote motor met pomp moeten gebruiken, nu konden we kiezen voor standaard modulaire systemen. Het voordeel is dat als er een probleem is met een van de motoren/pompen, je niet gelijk stil staat. En standaard componenten laten zich snel vervangen, de onderdelen liggen hier op het schap.” De beide hoofdmotoren zijn voorzien van het energiebesparende start/stop systeem. Dit schakelt de hoofdmotoren automatisch uit bij stilstand van de machine. Het start-stop systeem zorgt bovendien voor een lager geluidsniveau, minder onderhoud en een langere olie-standtijd. Zo worden aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk binnen een duurzame bedrijfsvoering.

Bässler produceert standaard- en speciale profielen tot een lengte van ruim 10 meter in enkelstuks en series, alsmede profielplaten met een diepte van 10 tot 40 mm.

Zes vrachtwagens
De installatie van de kantpers was ook een heel karwei. Er is een speciale fundering voor gemaakt met daarin een uitsparing van 2.500 mm diep voor de tafel. Het transport vanaf de fabriek in Eijsden naar de productielocatie van de klant in Olpe is uitgevoerd door Jan van Dam Transport. Daarvoor waren maar liefst zes vrachtwagens nodig. “Dat was een hele organisatie, maar die heeft Jan van Dam perfect uitgevoerd”, aldus Mille. “Zij beschikken over de kennis, de kunde en het materieel dat hiervoor nodig is.” Bässler heeft door de investering het productportfolio duidelijk kunnen uitbreiden. Zo kunnen nu bijvoorbeeld profielen met een complexere geometrie worden geproduceerd. Door de hogere perskracht van de nieuwe kantpers (100 ton per meter over een lengte van 8 meter) is er meer buigkracht beschikbaar waardoor dikker materiaal kan worden gezet. Daarbij zijn onder andere productafmetingen met kleinere beenlengtes realiseerbaar. SafanDarley kijkt terug op een mooi project dat met succes is afgerond. Bovendien beschikt de Nederlandse kantpersenproducent nu over een ideaal adres vlak in de buurt voor referentiebezoeken met potentiële nieuwe klanten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Automatisering

SafanDarley lanceert vernieuwde app

17-12 De vernieuwde SafanDarley app is live. De nieuwe app heeft een moderne uitstraling, werkt…

Plaatbewerking

Anopanel zweert al 25 jaar bij E-Brakes

02-12 Toen SafanDarley 25 jaar geleden de eerste elektrische kantbank op de markt bracht, kocht…

Plaatbewerking

Complex? Geld is er genoeg!

21-10 ‘Geld is er genoeg, maar de onzekerheid houdt investeringen tegen.’ Dat is wat ik…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-10 Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees,…

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Plaatbewerking

Schaar 2.0 van SafanDarley is eigenlijk een kleine pers

06-07 SafanDarley heeft een bijzondere schaar ontwikkeld en geproduceerd voor een nieuwe productielijn bij de…

Plaatbewerking

ERBA Groep ontwikkelt zich tot professionele, dynamische toeleverancier

11-06 Gecontroleerd groeien, professioneler worden en tegelijk ook heel toegankelijk blijven voor iedere klant. Met…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X