FNV Metaal en werkgevers kleinmetaal gaan weer in gesprek

FNV Metaal en de werkgevers in de kleinmetaal, de FWT, gaan weer in onderhandeling over de cao voor de kleinmetaal. Jacqie van Stigt, eerste onderhandelaar FNV Metaal sprak tijdens een door ruim zeshonderd stakende installateurs en liftmonteurs bezochte stakingsdag voor het Cofely gebouw in Bunnik: “De werkgevers in de kleinmetaal hebben in tegenstelling tot de grootmetaal aangegeven dat zij bereid zijn om op onze eisen in te gaan voor waardering en een normale loonsverhoging. Vanmiddag gaan wij daarom met jullie werkgevers, verenigd in de FWT, om de tafel. Jullie hebben hier massaal laten zien dat waardering van vakmanschap hard nodig is. Dit kan wel eens het laatste zetje zijn om tot een goed cao-akkoord te komen. Ik weet zeker dat jullie massale acties hoe dan ook leiden naar succes. En als er vandaag niet genoeg op tafel komt, dan gaan we verder met hardere acties tot er wel een goede cao ligt!”  

In de grootmetaal is er nog geen enkele beweging. De werkgevers houden vast aan forse verslechteringen in onder meer de zeggenschap van werktijden en een nullijn voor twaalf maanden. Vandaag liepen ruim vijfhonderd DAF werknemers in een mars van het DAF actiecentrum naar het DAF vakbondsmuseum voor meer waardering en respect voor hun vakmanschap. Om zichtbaar te worden voor de buitenwereld, boden zij vrijdag in Eindhoven een schilderij aan het DAF Museum aan. Hierop zijn de DAF Trucks werknemers mooi in beeld gebracht. Met dit symbolische gebaar geven de werknemers aan dat DAF Trucks haar succes dankt aan haar vaklieden.

De DAF-werkers bieden vandaag hun directie een protocol aan. Met het tekenen van dat protocol erkent DAF dat vakmensen en goede cao verdienen en levert boter bij de vis. Besluit de DAF directie, na maximaal één week bedenktijd, het protocol niet te tekenen, dan zullen de DAF werkers dat uitleggen als een keuze van hun werkgever voor FME/CWM en dus tegen haar eigen werknemers.

Grootmetaal maakt zich op voor hardere acties
Jos Brocken, landelijk FNV bestuurder grootmetaal: “De werkgevers in de grootmetaal krijgen een week van bezinning om in te gaan op onze eisen voor het aantrekkelijk maken van het werken in de sector, een normale loonsverhoging en invloed op werktijden. Als de grootmetaal werkgevers niet tot inkeer komen, volgen er vanaf 18 oktober hardere acties. Wij denken dan aan het compleet stilleggen van meer bedrijven. Maandag 14 oktober gaan wij precies invullen hoe de vervolgacties er uit gaan zien.”

Marcel Meijwaard, voorman walserij bij FNsteel in Alblasserdam: “Loon is het allerbelangrijkste, want daar komen mensen voor naar het bedrijf. In deze tijden van groei in de grootmetaal, moet er zeker een normale loonsverhoging in zitten, daar vecht ik voor.” 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Personeel en Opleiding

Werkgevers doen ‘stevig’ eindbod voor nieuwe cao’s Metaal & Techniek

15-04 UPDATE:      Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers…

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Personeel en Opleiding

Afschaffing jeugdlonen heet hangijzer aan cao-tafel

18-03 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie spreken van een impasse. Volgens hen weigeren…

Personeel en Opleiding

CNV: ‘Werknemers metalektro hebben inhaalslag te maken’

11-03 De bond gaat de cao-onderhandelingen, die op 21 maart starten, in met een inzet…

Personeel en Opleiding

Uitdagingen arbeidsmarkt belangrijk thema bij cao-gesprekken

19-02 “Allerlei factoren, zoals netcongestie, stikstofproblematiek, conflictsituaties in de wereld en de terugvallende wereldhandel, zorgen…

Personeel en Opleiding

FNV wil per 1 april 10% meer loon in nieuwe cao Metaal & Techniek

09-02 Dit staat in de voorstellenbrief die FNV Metaal heeft gestuurd naar de Federatie Werkgeversorganisaties…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV