Forceertechniek Koolmees biedt veel meer dan forceren op topniveau

De naam zegt het al: Forceertechniek Koolmees is vooral sterk in forceren. Maar met gerichte investeringen heeft de toeleverancier in Zwijndrecht in de afgelopen jaren ook hoogwaardige productiecapaciteit opgebouwd in de verspaning en de plaatbewerking. Met als resultaat dat de omzet in pak ‘m beet 7 jaar tijd is verdrievoudigd. Directeur/eigenaar Remco Koolmees heeft de ambitie om de komende 5 jaar nog eens te verdubbelen. Om dat te realiseren wil hij de markt nog beter laten zien wat Koolmees kan en daarom is zijn bedrijf exposant op METAVAK.

Forceertechniek Koolmees blinkt uit in het forceren van delen uit staal, aluminium, roestvast staal, koper en messing tot een diameter van 1 meter. “Ik durf wel te zeggen dat we daarmee tot de top van Europa behoren”, zegt Remco Koolmees.

 

Nu zijn bedrijf zich zo heeft ontwikkeld in andere metaalbewerkingen, krijgt Remco Koolmees regelmatig de vraag waarom hij forceertechniek niet uit de bedrijfsnaam schrapt. Daar peinst hij echter niet over. Allereerst niet vanuit nostalgische overwegingen: het bedrijf is opgericht door zijn opa en hij heeft het zelf overgenomen van zijn vader. Minstens zo zwaar wegen de zakelijke redenen: forceren is de bewerking waarop Koolmees meestal door potentiële klanten wordt gevonden. Googel op ‘forceertechniek’ en Koolmees in Zwijndrecht is een van de eerste namen die op popt. “Bovendien zit het merendeel van onze klanten bij ons omdat we kunnen forceren.”

Top van Europa

Koolmees blinkt uit in het forceren van delen uit staal, aluminium, roestvast staal, koper en messing tot een diameter van 1 meter. “Ik durf wel te zeggen dat we daarmee tot de top van Europa behoren”, zegt Koolmees. “Maar klanten die plaatdelen laten forceren hebben ook andere bewerkingen nodig. Wie een conus van 2 mm dik staal laat forceren heeft daarbij ook een stukje gesneden en gekant plaatwerk nodig en een flens die moet worden gefreesd. Bovendien is de trend in de markt dat men dat bij voorkeur allemaal door één leverancier laat uitvoeren. Daarom bieden we nu ook andere bewerkingstechnieken aan. Plaatdelen, flensen en laswerk doen we volledig in eigen huis en daarbij organiseren we voor de klant ook nog de oppervlaktebehandeling.”
Daarnaast ziet Koolmees plaatwerk en verspaning steeds meer een commodity worden. “Het wordt steeds lastiger om je daarmee te onderscheiden. Door een totaalpakket van A tot Z aan te bieden blijf je een interessante partner.”

De afdeling plaatbewerking werkt met lasersnijmachines en kantbanken van Bystronic en een ontbraammachine van Q-Fin.

De afdeling plaatbewerking werkt met lasersnijmachines en kantbanken van Bystronic en een ontbraammachine van Q-Fin.

Automatisering

Het uitgangspunt is dat Koolmees net als met het forceren op alle afdelingen op topniveau wil opereren. Daarom werkt de afdeling plaatbewerking met lasersnijmachines en kantbanken van Bystronic en een ontbraammachine van Q-Fin. Op de afdeling verspaning wordt gedraaid en gefreesd (ook 5-assig en multitasking) met Mazak machines. Recent zijn er nog twee nieuwe kantbanken aangeschaft en er zijn mooie plannen voor verdere investeringen. “We investeren veel in automatisering”, zegt Koolmees. “Zo hebben we een volautomatische lasersnijinstallatie met twee lasers en twee gerobotiseerde forceermachines. Zodra orders seriematig en repeterend worden, kijken we waar we kunnen automatiseren. Zo houden we het werk ook interessant voor onze medewerkers. Series worden immers al gauw eentonig.”

Sowieso besteedt Koolmees veel aandacht aan de medewerkers. Hun kennis en vaardigheden zijn essentieel voor het succes van het bedrijf. Daarom is er alle ruimte voor opleidingen en trainingen. Ook lopen er altijd wel een paar BBL’ers op de werkvloer.

De ideale klant

Koolmees heeft veel klanten met vaste producten – machinebouwers met name – en werkt nauwelijks projectmatig. Bij alle mogelijkheden die het bedrijf heeft, ligt het gevaar op de loer dat alles wordt aangepakt om de capaciteit maar gevuld te krijgen. Dat gebeurt echter niet. Koolmees: “We proberen selectief te zijn en gaan voor de klanten die goed bij ons passen. De ideale klant voor ons is een bedrijf met een eigen product in kleine tot middelgrote series met een repeterend karakter. Die kunnen we heel goed bedienen. We hebben de flexibiliteit om just-in-time te kunnen leveren. Alles is er op gericht om altijd goed en op tijd te leveren, in die volgorde. Hierdoor hebben we heel weinig afkeur en een hoge leverbetrouwbaarheid.”

Op de afdeling verspaning wordt gedraaid en gefreesd (ook 5-assig en multitasking) met Mazak machines.

Op de afdeling verspaning wordt gedraaid en gefreesd (ook 5-assig en multitasking) met Mazak machines.

Kostprijs verlagen

Daarnaast beschikt de toeleverancier in Zwijndrecht over de kennis om met klanten te sleutelen aan hun producten om de kwaliteit te verbeteren en/of de kostprijs te verlagen. “Daar valt vaak nog zo veel winst te halen”, weet Koolmees. “Als je een onderdeel bijvoorbeeld 10 mm kleiner maakt, kun je er veel meer uit een plaat halen. Het komt voor dat we de kostprijs met meer dan 20 procent kunnen verlagen door dergelijke aanpassingen voor te stellen. Ook denken we mee in logistieke optimalisatie. Zo hebben we een klant die zijn producten krijgt aangeleverd op een pallet, die hij na zijn vervolgbewerkingen ook weer kan gebruiken voor het transport richting zijn klant. Zo vergroot je de efficiency in de keten, waar iedereen sterker van wordt, en tegelijkertijd bevorder je de duurzaamheid.”

Dat deze manier van opereren werkt, ziet Remco Koolmees dagelijks. “Je merkt dat OEM’ers ons vaak al snel betrekken als ze iets nieuws gaan ontwikkelen. Bij zo’n samenwerking gaat de prijs minder tellen. Die is slechts één onderdeel van de transactie. Klanten willen ook wel betalen voor kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en flexibiliteit. Natuurlijk blijft de prijs belangrijk, maar de ratrace naar de bodem is wel over.”

Persoonlijk contact

Forceertechniek Koolmees roert zich al enige tijd op social media om meer in beeld te komen bij potentiële klanten. Nu gaat het bedrijf dit ook doen door deelname aan een vakbeurs. “We komen altijd al als bezoeker op METAVAK, nu gaan we er als exposant naar toe. Er komen veel metaalbedrijven naar deze beurs en bijna elk metaalbedrijf heeft wel een product of een klant met een product waar forceerwerk in zit. Bovendien is METAVAK laagdrempelig. Mensen lopen makkelijk de beursvloer op en er is gauw contact. Dat is precies zoals wij ook graag werken: dat persoonlijke contact zit ook in ons DNA.”

Forceertechniek Koolmees
Stand A107

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Verbinden

Scala aan onderwerpen op Lastechnisch Kennisevent

04-10 Het event is opgedeeld in drie grote blokken: recente veranderingen in regelgeving, lasprocesontwikkelingen en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?