Formule 1 team verlengt samenwerking Additive Industries

Een magistrale Max Verstappen wist dit weekend in het Amerikaanse Austin een prachtige prestatie neer te zetten door vanaf de 18e plek te starten en uiteindelijk als tweede de finish te halen. Maar er was meer Formule 1 nieuws; het team van Alfa Romeo Sauber schafte namelijk dit weekend een derde MetalFAB1-machine aan en heeft daarnaast het technologiepartnerschap met Additive Industries verlengd.

Bij de start van het Formule 1 weekend in Austin op 19 oktober, hebben Alfa Romeo Sauber F1 Team en Additive Industries aangekondigd om hun 3-jarig technologiepartnerschap te verlengen naar een vijfjarige verbintenis. Onlangs heeft het Alfa Romeo Sauber F1-team binnen een jaar tijd zijn derde MetalFAB1-machine in ontvangst genomen en een reeds eerder aangekochte machine uitgebreid om daarmee de productiviteit te verhogen.

Samenwerking
Tijdens de vakbeurs Rapid.Tech in juni 2017 kondigden het Alfa Romeo Sauber F1-team en Additive Industries het driejarig technologie-partnerschip aan. “We zijn blij dat we onze huidige samenwerking met Additive Industries hebben verlengd naar vijf jaar en onze faciliteiten hebben uitgebreid met een derde MetalFAB1 3D-printsysteem”, zegt Frédéric Vasseur, teambaas van Alfa Romeo Sauber F1 Team en tevens CEO Sauber Motorsport. “Niet alleen willen we onze productie van onderdelen voor de Formule 1 verder ontwikkelen, maar we breiden ook onze competenties en activiteiten uit in onze nevenbedrijven. Voortbouwend op de succesvolle samenwerking die we tot nu toe hebben gehad, kijken we ernaar uit om samen te werken met Additive Industries en verdere vooruitgang te boeken in onze gedeelde projecten.” De teambaas van het Formule 1 team krijgt bijval van Christoph Hansen, hoofd technische ontwikkeling van Sauber Engineering: “Na een grondige evaluatie van alle 3D-printmachines vonden we dat MetalFAB1 van Additive Industries de enige machine is die voor ons geschikt is. Het niveau van integratie en automatisering stelde ons in staat om de technologie zeer snel en met slechts een klein team van experts te implementeren. Bovendien is het MetalFAB1-systeem eenvoudig te gebruiken en heeft het een hoge consistentie tussen machines, waardoor we de werklast flexibel kunnen plannen over de 3 beschikbare machines.”

Additive Industries Sauber

Formule 1 coureurs Marcus Ericsson en Charles Leclerc voor hun bolide.

Groei Additive Industries
Eerder deze maand opende minister-president Mark Rutte nog de gloednieuwe fabriek van Additive Industries in Eindhoven. Het bedrijf heeft namelijk zichzelf als doel gesteld om in 2022 te groeien tot een top 3 positie in de mondiale industriële 3D metaalprint markt. “Voor Additive Industries bevestigt deze partnerschapsuitbreiding met het Alfa Romeo Sauber F1 Team de versnelling van industriële additieve productie waar we naar streven”, aldus Daan Kersten, CEO van Additive Industries. “Herhaalde verkopen in zo’n korte tijd zijn het beste compliment voor ons team, zowel voor het systeemontwerp als het 3D-metaalprintproces, maar ook voor ons klantenserviceteam dat nauw samenwerkt met het Alfa Romeo Sauber F1 Team om zo de hoogste productiviteit te bereiken. We zijn allebei trots en dankbaar voor zo’n samenwerking.”

Nog meer goed nieuws
De samenwerking tussen het Formule 1 team en Additive Industries was niet het enige goede nieuws dat het bedrijf uit Eindhoven tijdens het raceweekend in Austin kon mededelen. Het bedrijf 3rd Dimension Industrial 3D Printing heeft namelijk de eerste order van een MetalFAB1-machine bevestigd. Het bedrijf uit het Amerikaanse Indianapolis wil hiermee hoogwaardige onderdelen met de hoogste productiviteit produceren. In 2013 richtte Bob Markley, met onder meer ervaring als engineer in IndyCar en ChampCar, 3rd Dimension Industrial 3D Printing op. Het productiebedrijf zag mede dankzij deze ervaring dan ook de voordelen van de MetalFAB1-machine in. Vooral op het gebied van precisie in combinatie met een hoog niveau van automatisering. “Ons klantenbestand vereist grote hoeveelheden producten van hoge kwaliteit”, zegt Bob Markey, die nog steeds CEO van 3rd Dimension Industrial 3D Printing is. “Nu we zijn overgestapt naar productie op ware grootte, hebben we ons gerealiseerd dat er behoefte is aan drastisch snellere additieve apparatuur en de machine van Additive Industries biedt de oplossing die onze klanten nodig hebben. Ik heb gekeken naar vele additieve oplossingen en ben niet alleen onder de indruk van de technische bekwaamheid van Additive Industries, maar ook van hun innovatieve en modulaire oplossing. Met deze machine kunnen we naar behoefte capaciteit verhogen en ervoor zorgen dat alle machines dezelfde specificatie bevatten. Dit is echt uniek in de branche en positioneert ons goed voor verdere groei. De in de racerij-ontwikkelde aanpak om in een minimale beschikbare tijd een optimale oplossing te bereiken, was een sleutel tot ons succes en we zijn verheugd om MetalFAB1 aan ons machinepark toe te voegen, omdat de partnerschap met het Alfa Romeo Sauber F1-team de ontwikkeling van Additive Industries echt heeft versneld.” Ook Shane Collins, algemeen directeur Additive Industries North America, is zeer te spreken over de samenwerking. “3rd Dimension Industrial 3D Printing begrijpt hoe serieproductie met 3D-printen gedaan moet worden en integreert subtractieve processen om onderdelen van de hoogste kwaliteit te creëren voor auto-, ruimtevaart- en consumententoepassingen”, zegt hij. “Deze combinatie is essentieel om deze technologie vooruit te helpen. Bovendien werkt 3rd Dimension, net zoals Additive Industries, nauw samen met zijn klanten om de producten voortdurend te verbeteren. Dat past goed bij beide bedrijven.”

Addtive Industries Sauber

v.l.n.r. Shane Collins (Algemeen Directeur Additive Industries North America), Daan Kersten (CEO Additive Industries), Bob Markley (CEO 3rd Dimension Industrial 3D Printing) en Jonas Wintermans (COO Additive Industries)

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X