3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

3D Makers Zone (3DMZ), actief in 3D-printen, ontwikkelt een nieuw fieldlab voor metaalprinten. Hiervoor is een strategische samenwerking aangegaan met Freemelt, een beursgenoteerde Zweedse producent van open source metaalprinters.

3D Makers Zone (3DMZ) is voor het nieuw fieldlab een strategische samenwerking aangegaan met Freemelt, een Zweedse producent van open source metaalprinters. Op de foto sleutelt een medewerker van Freemelt aan een van de printers.

Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelplek waar bedrijven, onderzoekers en studenten kunnen werken met de nieuwste generatie machines. Freemelt levert geavanceerde technologieën, waaronder hun Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF) technologie. Het fieldlab zal industriële bedrijven helpen de kloof te overbruggen tussen traditionele productie en industriële serieproductie via additive manufacturing (AM).

3DMZ breidt mogelijkheden uit

“Bij 3D Makers Zone streven we ernaar om de grenzen van additive manufacturing te verleggen. Het partnerschap met Freemelt en de ontwikkeling van ons nieuwe fieldlab biedt ons de mogelijkheid om onze diensten verder te verbeteren, nieuwe toepassingsgebieden te verkennen en onze ambitieuze doelen te bereiken. Met het fieldlab voegen we aanvullende technologie toe aan de AM Campus Metropoolregio Amsterdam”,  aldus Herman van Bolhuis, CEO van 3D Makers Zone.

Versnelling additive manufacturing

De samenwerking heeft als doel de ontwikkeling van AM als efficiënte productietechnologie te versnellen en te voldoen aan de groeiende vraag naar innovatieve 3D-printoplossingen in diverse hightech industrieën. Het fieldlab zal uitgerust zijn met Freemelt’s eMELT-iD machine, gebaseerd op de E-PBF technologie. Deze technologie is cruciaal voor de productie van industriële toepassingen in materialen zoals wolfraam, koper en titanium. Die zijn essentieel voor sectoren als defensie, fusie-energie en MedTech.

Kennisdeling en kostenbesparing

3DMZ faciliteert al een breed scala aan AM-systemen en ondersteunt wereldwijd industriële bedrijven bij de overgang van traditionele productie naar industriële seriematige productie via AM. Het kennisniveau van Nederlandse bedrijven met betrekking tot metaalprinten is nog laag. Veel partijen hikken daarnaast aan tegen de kosten die het met zich meebrengt. Doordat 3DMZ een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelplek creëert, kunnen zij straks innovatieve toepassingen testen met de volgende generatie machines, met lagere operationele kosten.

Visie voor toekomst 3D-printen

Freemelt is verheugd over de samenwerking met 3DMZ. “Deze stelt ons in staat om onze technologieën verder te integreren in de industriële markt”, zegt Daniel Gidlund, CEO van Freemelt. “Onze expertise in additive manufacturing in sectoren zoals energie, defensie en de medische industrie, gecombineerd met de innovatieve benadering van 3DMZ, maakt dit partnerschap en het nieuwe fieldlab een uitstekende kans om de markt te voorzien van hoogwaardige en efficiënte 3D-printoplossingen.”

Concrete stappen richting de toekomst

Onlangs organiseerden 3DMZ en Freemelt een innovatiediner voor industriële bedrijven en onderzoeksinstituten. Tijdens dat diner hebben de partijen intentieverklaringen ondertekend om het nieuwe metaalfieldlab te gebruiken voor toepassingsontwikkeling.
3DMZ en Freemelt zijn vastbesloten om de AM-industrie te transformeren door de overgang naar serieproductie te vergemakkelijken. Het fieldlab zal een cruciale rol spelen in het versnellen van de commercialisering van Freemelt’s industriële machines en het bieden van de nodige ondersteuning aan industriële bedrijven die de overstap maken naar additive manufacturing. Het partnerschap zal zich in eerste instantie richten op gezamenlijke projecten en onderzoek om nieuwe toepassingen te ontwikkelen en bestaande processen te optimaliseren. Beide bedrijven zullen nauw samenwerken om innovaties sneller naar de markt te brengen en klanten te ondersteunen bij het implementeren van geavanceerde 3D-printtechnieken.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

Waar staan de toeleveranciers nu met 3D metaalprinten?

06-11 John Hagelaars van De Valk Additive, onderdeel van Anvil Group, is een van de…

3D

Fraunhofer presenteert AM implantaten en warmtewisselaars op Formnext

06-11 Fraunhofer IWU maakt gebruikt van de zogenaamde Laser Powder Bed Fusion (LPBF) technologie. Dankzij…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV