Garden of Kairos wil maakindustrie omvormen

Een team van bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland gaat in de splinternieuwe community Garden of Kairos samenwerken aan de digitale transformatie. Zij doen dit omdat volgens hen bedrijven in de maakindustrie massaal de boot van de digitale transformatie missen, waardoor hun positie verzwakt.

Volgens de initiatiefnemers van Garden of Kairos missen bedrijven in de maakindustrie massaal de boot van de digitale transformatie, waardoor hun positie verzwakt.

In de Griekse mythologie was Kairos de jongste en meest opstandige kleinzoon van Chronos – de god van de tijd. Kairos staat voor grijpen van kansen, nieuwe wegen gaan en niet bang zijn voor nieuwe ideeën. Het samenwerkingsverband Garden of Kairos haalt hieruit de inspiratie en wil met dezelfde insteek de maakindustrie omvormen.

Grootste verandering – grootste kans

“Nieuwe digitale technieken veranderen ons leven. We werken thuis maar werken tegelijk samen via het internet met collega’s over de hele wereld. Onze maaltijd bestellen we tussendoor via datzelfde internet. Zo veranderen nieuwe digitale technieken ook in sneltreinvaart de manier waarop de maakindustrie werkt. Ontwerptekeningen sturen automatisch productiemachines en robots aan – zonder dat er een mens aan te pas komt. Een machinebouwer kijkt op afstand mee hoe zijn machine in Taiwan wordt gebruikt en geeft advies voor het verhelpen van storingen. Voor een machinetraining kom je niet meer naar een klaslokaal, maar je volgt deze individueel via Virtual Reality waar je ook bent”, leggen de woordvoerders Martin Arens en Peter van Bart uit. “Deze digitale transformatie is de grootste verandering voor bedrijven van dit moment. Tegelijk is het de grootste kans! Nieuwe technieken maken het mogelijk om nieuwe, innovatieve producten en diensten wereldwijd te produceren en te verkopen.”

Sneller leren

In de praktijk blijkt het voor bedrijven vaak complex om de digitale transformatie tot een succes te maken. Het kiezen van de juiste technieken en methoden en het vervolgens succesvol gebruiken en vermarkten hiervan is behoorlijk complex. Bovendien vraagt dit veel tijd en de medewerkers die hiervoor nodig zijn, zijn schaars en al druk met het gewone werk. Door samen te werken bundelen de deelnemers in Garden of Kairos hun expertise, capaciteit en middelen. “Zo kan iedere deelnemer meer doen en leren we sneller dankzij elkaars ervaringen. We maken ook het MKB future-proof.”

Deelnemen

De deelnemers aan Garden of Kairos zijn op dit moment: Bouwatch – Demcon – CGI – Distribute – Eluxis – GPO Solutions – Hanzehogeschool Groningen – Mobina – Oost NL – Pino & Partners – PTC – ROC van Twente – Saxion Hogeschool – Serious VR – Thales Nederland – Universiteit Twente – Vanenburg Software – VMI Group. Het samenwerkingsverband staat open voor alle bedrijven in de maakindustrie en voor hun toeleveranciers en partners. Nieuwe deelnemers zijn dus van harte welkom. De community heeft als doel om binnen 3 jaar circa 30 deelnemende bedrijven te hebben.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Materialen

Schaarste grondstoffen remt groei MKB-maakindustrie

12-08 Verhoogde in het eerste kwartaal 36% van de MKB-maakbedrijven de verkoopprijs, in het tweede…

Toeleveren

Maakindustrie regio Hardenberg bundelt krachten

10-06 Ook bundelen ze hun krachten als het gaat om ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. De IQ BLVD…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Personeel en Opleiding

Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

10-05 Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren…

Automatisering

‘Helft Belgische maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval’

28-04 België telt zo’n vijfduizend industriële maakbedrijven. Daarvan heeft een goeie 60 procent de stap…

Bedrijf en Economie

Concurrentievoordeel door duurzaamheid

07-04 Het onderzoek, dat Autodesk samen met Frost & Sullivan uitvoerde, bestaat uit kwantitatieve interviews…

Plaatbewerking

Ton Derksen Consultancy helpt plaatwerkbedrijven met digitaliseren

01-04 “Digitalisering is voor de plaatwerkindustrie topprioriteit. Meer dan driekwart van de Nederlandse maakbedrijven gaat…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X