Gedreven verspaner Harm Kort koninklijk onderscheiden

0

Vanwege zijn bijzondere verdiensten in de verspaning is Harm Kort, de voorzitter van Stichting Verspanersforum, benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Kort was rond Koningsdag al van de benoeming op de hoogte gebracht door de burgemeester van Duiven, maar vanwege het coronavirus was de officiële huldiging pas begin juli in kleine kring.

Gepassioneerd

Ondanks zijn leeftijd van 73 jaar is Harm Kort nog zeer gepassioneerd als het op verspanen aankomt. Hij is als geen ander op de hoogte van de laatste stand van zaken. Zijn grote zorg dat de Nederlandse maakindustrie schade oploopt door het verdwijnen van kennis op de werkvloer was een reden om zich in 2012 aan te sluiten bij het Verspanersforum. Door het ontwikkelen van lesmateriaal en het verzorgen van trainingen voor het Verspanersforum en Verder in techniek heeft hij er aan bijgedragen dat tal van mensen zich konden bijscholen en een job hebben gevonden in de verspaning.

Carrière bij Sandvik Coromant

Harm Kort heeft een lange carrière in de verspaning achter de rug. Afgestudeerd als werktuigbouwkundige en begonnen als programmeur bij Thomassen Machinefabriek, waar hij veel praktijkervaring heeft opgedaan, belandde hij als vertegenwoordiger bij Sandvik Coromant. Daar schopte hij het door zijn gedrevenheid uiteindelijk tot verkoopleider bij Sandvik Coromant Nederland. Toen hij de pensioengerechtigde leeftijd naderde, vroeg de directie uit Zweden hem de Russische markt te ontginnen. Dat was een kolfje naar zijn hand. In een periode van zes jaar heeft hij het gehele verkoopapparaat in Rusland op poten gezet. Daarbij bracht hij zowel commerciële als technische kennis over op de nieuwe vertegenwoordigers en distributeurs. Hiervoor ontwikkelde hij zelfs specifiek lesmateriaal.

Ambassadeur

Toen de missie-Rusland er op zat en hij met pensioen was gegaan, besloot Harm Kort zich te gaan inzetten als ambassadeur voor de Nederlandse maakindustrie. Hij nam het voorzitterschap van Stichting Verspanersforum op zich. Deze functie bekleedt hij tot op de dag van vandaag nog steeds met veel passie en toewijding.