Genomineerden RapidPro award bekend

0

Op 7 maart wordt tijdens RapidPro in Veldhoven de RapidPro startup award uitgereikt. De genomineerden zijn 10XL, PrintTec en Borges.

De award gaat naar een onlangs gestarte organisatie die werkzaam is in de keten rondom het snel maken van  prototypes en producten. Een onafhankelijke jury heeft bepaald wie volgens hen het meest innovatieve product of dienst presenteert op RapidPro 2018.

Het aantal inzendingen was divers. Zo zijn er in Nederland en België weer een aantal organisaties begonnen met het leveren van 3D-print en scan-diensten, zowel voor consumenten als voor de industrie. Ook starten bedrijven met de verkoop van nieuwe printers, scanners en software. De drie genomineerde startup bedrijven onderscheiden zich ten opzichte van de overige inzendingen.

De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:

10XL
10XL maakt groot formaat 3D prints (6x2x1,5 meter) met (gerecycled) plastic. Voor Gispen hebben zij het frame van verschillende prototypes van een circulaire 2,5 zitbank geprint met plastic uit hun eigen afvalstroom. Binnenkort wordt gestart met de serieproductie van deze bank. Ook heeft 10XL onlangs voor The New Raw een bank geprint met ingezamelde plastic flessendoppen. 10XL combineert 3D printen met 3D frezen.

PrintTec
PrintTec vertegenwoordigd de Voltera V-One; een baanbrekend product voor eenieder die elektronica ontwikkelt. Deze 3D printer maakt tijdrovende en gevaarlijke chemicaliën overbodig. De microdoseerkop ‘drukt’ de lay-out met de Voltera inkt op zilverbasis. Na het ‘curen’ op de ingebouwde hot plate kan men de doseerkop wisselen voor een met de Voltera soldeerpasta. Na het doseren hiervan plaatst men de componenten op hun positie en volgt de reflow (soldeer) procedure nogmaals op de hot plate en het proces is klaar.

Borges
Borges is bezig met het ontwikkelen van een software systeem. Het systeem maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) technologieën. Het systeem heeft twee hoofdfuncties; 3D Search en 3D Create.  Het systeem maakt de revolutie mogelijk. Industry 4.0 wordt gekenmerkt door de komst van ‘Cyber-Physical Systems’. Borges maakt dit mogelijk door de fysieke en digitale wereld aan elkaar te verbinden, 3D search herkent objecten hun functies, 3D create laat iedereen, elk ontwerp aanpassen. Vorig jaar is Borges de markt op gegaan, met zowel commerciële als onderzoeksprojecten. Borges is trots dat de oplossing in diverse sectoren significante voordelen biedt, waaronder besparingen in het productie-proces, meer marktaandeel en tot nieuwe product-ontwerpen.

Wie de winnaar van de RapidPro start-up award is, wordt woensdag 7 maart bekend gemaakt. De winnaar gaat met een  aantal prijzen naar huis. Mikrocentrum biedt de winnaar een jaar lang gratis lidmaatschap aan voor het High Tech Platform en een mooi geldbedrag dat vrij kan worden besteed aan opleidingen of evenementen van Mikrocentrum.

De vakbeurs met congres RapidPro 2018 vindt plaats op 7 en 8  maart in Koningshof, Veldhoven. Inschrijven voor gratis bezoek kan via www.rapidpro.nl.