Bewogen maar geslaagde jubileumeditie RapidPro

De tiende editie van de vakbeurs RapidPro in Veldhoven toonde de complete digitale productie workflow binnen diverse thematische area’s. 1341 bezoekers ontdekten de laatste ontwikkelingen op dit gebied in het congresprogramma en bij de vijftig exposanten.

Deze jubileumeditie toonde de mogelijkheden en kansen op het gebied van digitale productie. Deze technieken spelen een steeds grotere en belangrijkere rol binnen de technische maakindustrie. Voor een MKB maakbedrijf betekent het vaak dat één of een paar onderdelen stap voor stap worden geïmplementeerd. Voor een OEM betekent dat volledige verticale en horizontale digitale integratie. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, op de demopleinen, in het congresprogramma als tijdens de Masterclass, Hackathon en Meet & Match dan ook uitvoerig aandacht aan deze uitdagingen.

Het evenement vond plaats op 4 en 5 maart. Dat was in de week dat diverse vakbeurzen en andere evenementen voor de technische maakindustrie die de komende periode zouden worden gehouden, werden uitgesteld of geannuleerd vanwege het Coronavirus. RapidPro-organisator Mikrocentrum had vooraf overlegd met alle exposanten en betrokkenen en op basis daarvan en de berichten van het RIVM besloten het evenement door te laten gaan. “We kijken als organisatie terug op een bewogen maar geslaagde 10e editie van RapidPro. Onze exposanten hebben onze bezoekers tijdens de twee beursdagen succesvol kennis laten maken met de verschillende technologieën van digitale productie zoals 3D printen, 3D scannen en 3D modelleren”, aldus Tom Wessels, manager RapidPro.

Concrete oplossingen

Op de beursvloer stonden concrete oplossingen centraal. Exposanten toonden onder andere oplossingen op het gebied van 3D modelleren, 3D scannen, 3D software, (virtual) prototyping, 3D printing/additive manufacturing, gieten, CNC, laserbewerking, kleine serieproductie, materialen en post-productie. De beursvloer werd aangevuld met twee demopleinen met Industrie 4.0 als thema. Sirris liet bezoekers zien wat dit voor een bedrijf kan betekenen. Zo demonstreerden zij de mogelijkheden van operated assisted manufacturing, transparent shopfloor solutions en connected machines. Op het andere demoplein liet AM-Flow zien hoe Industrie 4.0 inzetbaar is bij 3D printing post productie.

Gieterij paviljoen

De Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici (NVvGT) nam voor het eerst deel met een eigen paviljoen. Samen met de bedrijven Sanders Gears, Gemco Engineers, Lovink Technocast, Lautus Castings en Melis Gieterijen toonden zij de mogelijkheden van gieten als alternatief voor 3D printing, onder andere bij topologie optimalisatie.

Business cases

Deze editie werden zowel tijdens de keynotes als de reguliere lezingen, business cases uitgelicht. In een duo-keynote deelden Jaap Bulsink, K3D, en Harry Kleijnen, Additive Industries, praktijkvoorbeelden en businesscases van industrieel 3D metaalprinten. Prof. Dr. Thomas Maal, RadboudUMC, liet de mogelijkheden zien van 3D technologie binnen de gezondheidszorg. Kris Binon, Flam3D, nam het publiek mee in de evolutie en trends in Additive Manufacturing. Emiel Ascione, APB Kamp C, deelde de ervaringen die zijn opgedaan 3D betonprinten in de bouw. Peter van Haaf, Sirris, sloot de keynotes af met zijn visie op hoe Industrie 4.0 werkelijkheid wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

24-08 Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

Toeleveren

Hofleverancier Sanders is oud, maar gedraagt zich niet oud

18-05 Dat gebeurde op 13 mei door de Commissaris van de Koning in Overijssel A.…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X