Bewogen maar geslaagde jubileumeditie RapidPro

De tiende editie van de vakbeurs RapidPro in Veldhoven toonde de complete digitale productie workflow binnen diverse thematische area’s. 1341 bezoekers ontdekten de laatste ontwikkelingen op dit gebied in het congresprogramma en bij de vijftig exposanten.

Deze jubileumeditie toonde de mogelijkheden en kansen op het gebied van digitale productie. Deze technieken spelen een steeds grotere en belangrijkere rol binnen de technische maakindustrie. Voor een MKB maakbedrijf betekent het vaak dat één of een paar onderdelen stap voor stap worden geïmplementeerd. Voor een OEM betekent dat volledige verticale en horizontale digitale integratie. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, op de demopleinen, in het congresprogramma als tijdens de Masterclass, Hackathon en Meet & Match dan ook uitvoerig aandacht aan deze uitdagingen.

Het evenement vond plaats op 4 en 5 maart. Dat was in de week dat diverse vakbeurzen en andere evenementen voor de technische maakindustrie die de komende periode zouden worden gehouden, werden uitgesteld of geannuleerd vanwege het Coronavirus. RapidPro-organisator Mikrocentrum had vooraf overlegd met alle exposanten en betrokkenen en op basis daarvan en de berichten van het RIVM besloten het evenement door te laten gaan. “We kijken als organisatie terug op een bewogen maar geslaagde 10e editie van RapidPro. Onze exposanten hebben onze bezoekers tijdens de twee beursdagen succesvol kennis laten maken met de verschillende technologieën van digitale productie zoals 3D printen, 3D scannen en 3D modelleren”, aldus Tom Wessels, manager RapidPro.

Concrete oplossingen

Op de beursvloer stonden concrete oplossingen centraal. Exposanten toonden onder andere oplossingen op het gebied van 3D modelleren, 3D scannen, 3D software, (virtual) prototyping, 3D printing/additive manufacturing, gieten, CNC, laserbewerking, kleine serieproductie, materialen en post-productie. De beursvloer werd aangevuld met twee demopleinen met Industrie 4.0 als thema. Sirris liet bezoekers zien wat dit voor een bedrijf kan betekenen. Zo demonstreerden zij de mogelijkheden van operated assisted manufacturing, transparent shopfloor solutions en connected machines. Op het andere demoplein liet AM-Flow zien hoe Industrie 4.0 inzetbaar is bij 3D printing post productie.

Gieterij paviljoen

De Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici (NVvGT) nam voor het eerst deel met een eigen paviljoen. Samen met de bedrijven Sanders Gears, Gemco Engineers, Lovink Technocast, Lautus Castings en Melis Gieterijen toonden zij de mogelijkheden van gieten als alternatief voor 3D printing, onder andere bij topologie optimalisatie.

Business cases

Deze editie werden zowel tijdens de keynotes als de reguliere lezingen, business cases uitgelicht. In een duo-keynote deelden Jaap Bulsink, K3D, en Harry Kleijnen, Additive Industries, praktijkvoorbeelden en businesscases van industrieel 3D metaalprinten. Prof. Dr. Thomas Maal, RadboudUMC, liet de mogelijkheden zien van 3D technologie binnen de gezondheidszorg. Kris Binon, Flam3D, nam het publiek mee in de evolutie en trends in Additive Manufacturing. Emiel Ascione, APB Kamp C, deelde de ervaringen die zijn opgedaan 3D betonprinten in de bouw. Peter van Haaf, Sirris, sloot de keynotes af met zijn visie op hoe Industrie 4.0 werkelijkheid wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

3D

Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

10-01 Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze…

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X