Gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell in actie

LVD benut METAVAK om Nederland kennis te laten maken met de elektrisch aangedreven, gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell. Deze cel beleefde een klein jaar geleden zijn wereldpremière op de Euroblech in Hannover en trok meteen de belangstelling van een flink aantal Nederlandse klanten.

Sindsdien is Dyna-Cell doorontwikkeld en LVD kan nu een aantrekkelijke automatiseringsoplossing voor een interessante prijs laten zien. Dat laatste is volgens sales manager Mathijs Wijn niet onbelangrijk. “Als je voor gerobotiseerd buigen een bedrag moet neertellen dat richting een half miljoen euro gaat, koop je liever een extra kantbank. Maar wij kunnen nu een compleet systeem aanbieden voor de helft van de prijs. We verwachten er veel van, want het is een uniek product waarmee onze klanten een mooi rendement kunnen realiseren.”

Snel van concept tot werkstuk
De maakindustrie heeft grote behoefte aan robotisering/automatisering en dus komt ook gerobotiseerd kanten in beeld. Daarbij hebben de Nederlandse toeleveranciers met hun kleine en gevarieerde series behoefte aan: snel offline een CAM-buigprogramma kunnen aanmaken, niet te veel teachen aan de besturing van het systeem zelf en snel een goed eerste product kunnen produceren, zodat de tijd van concept tot werkstuk tot een minimum wordt beperkt. LVD biedt met Dyna-Cell een passend antwoord: de software maakt na het importeren van de 3D-tekening zelf het kant- en robotprogramma aan. Wijn: “We zitten op 10 minuten voor de aanmaak van het kant- en robotprogramma en 10 minuten voor het instellen en kanten van het eerste stuk. De tijd voor het teachen is er tussenuit gehaald – revolutionair in gerobotiseerd kanten.”

Families van producten
Dat komt vooral doordat LVD de koers wat heeft verlegd. Mathijs Wijn legt uit: “De eerste klanten die interesse toonden in ons systeem, wilden een cel die ook producten met misschien wel 26 zettingen aan zou kunnen. Maar het kost veel tijd om dat te ontwikkelen; vooral het programmeren van de robot wordt complexer naarmate je meer zettingen hebt. Dat houdt in feite de ontwikkeling van deze cel tegen. Daarom zijn we ons eerst gaan richten op families van producten als beugels, bakjes en doosjes, producten met hoeklijntjes, en U-tjes. Allemaal producten met een paar eenvoudige zettingen. Nederlandse plaatwerkbedrijven hebben daarvan ontzettend veel werk op hun kantbanken. Hun medewerkers zijn hele dagen zulke producten aan het zetten.”

Hoekmeetsysteem
Wijn vervolgt: “Daarmee hebben we nu een goed begin te pakken. Telkens gaan we een nieuwe familie producten afwerken en zo kom je steeds verder.” Belangrijk daarbij is ook dat Dyna-Cell wordt uitgerust met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser van LVD. De primeur daarvan op de Dyna-Cell bewaart LVD voor de internationale vakbeurs Blechexpo in Stuttgart, die een maand na METAVAK plaatsvindt. Het adaptieve hoekmeetsysteem zorgt ervoor dat ook complexe producten foutloos en betrouwbaar worden gezet.

De cel combineert een Dyna-Press Pro, een snelle elektrisch aangedreven afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijf-assige achteraanslag met een industriële Kuka robot.

Dyna-Cell live in actie
Op METAVAK zal LVD Dyna-Cell live in actie tonen en daarbij uitleg geven. In een speciale softwarehoek kunnen de bezoekers zien hoe het systeem snel en eenvoudig kan worden geprogrammeerd. De cel combineert een Dyna-Press Pro, een snelle elektrisch aangedreven afkantpers met 40 ton perskracht, 1500 mm werklengte en een vijf-assige achteraanslag met een industriële Kuka robot. Dyna-Cell maakt gebruik van stapelzones voor het laden en ontladen van meerdere bakken en/of pallets. Afgewerkte stukken worden door de robot op de juiste pallet geplaatst. Het hele systeem staat op een compacte oppervlakte van 5 x 5 meter en is zo ontworpen dat met of zonder bediener kan worden gewerkt. Als batches te klein zijn om te profiteren van robotautomatisering, dan kan de robot worden geparkeerd en kan de afkantpers manueel worden gebruikt. Zo biedt de cel een oplossing voor kleine, medium en grote series.

Universele grijper
De robot heeft een unieke grijper, die is ontwikkeld en gepatenteerd door LVD. Hij is geschikt voor werkstukken met een grootte van 30 x 100 mm tot 350 x 400 mm en een gewicht van maximaal 3 kg. Door zijn compactheid kan hij gemakkelijk de stukken hanteren en tussen de gereedschapsstations bewegen. De grijper kan aan drie verschillende kanten buigen zonder te herpakken. De zuignappen van de grijper worden bediend via offline software en afhankelijk van de grootte van het stuk geactiveerd. Aangezien één grijper genoeg is voor alle toepassingen is de productie doorlopend. De flexibiliteit van de cel wordt verder vergroot door een omgrijpstation aan de kantbank. Dyna-Cell is uitgerust met de nieuwste Touch-B 15” touchscreensturing, die volledig geïntegreerd is met de CADMAN software suite.

De door LVD ontwikkelde en gepatenteerde grijper kan door zijn compactheid gemakkelijk de stukken hanteren en tussen de gereedschapsstations bewegen.

Software
Zo biedt LVD opnieuw een interessant systeem voor de Nederlandse plaatbewerkingsmarkt, waar de Belgische machinebouwer het toch al goed doet, zeker met de kantbanken. Binnenkort wordt de vijftigste ToolCell, de kantbank met automatische gereedschapswisselaar, in ons land geïnstalleerd. Ook met haar software scoort LVD. “We geven veel demo’s bij klanten”, zegt Wijn. “Onze CADMAN software suite wordt steeds vaker geïmplementeerd in hun ERP-systemen om één productieflow te realiseren.” LVD maakt daarbij de kantbank leidend en komt zo steeds verder.

Lasersnijmachines
Ook de fiberlasersnijmachines doen het al een tijdje heel goed. Wijn: “De ontwikkeling van de fibertechnologie is heel snel gegaan, zeker door het gebruik van hogere vermogens. Juist daar hebben we grote vorderingen gemaakt. Dankzij het extreem stijve frameontwerp van onze machines blijven de hoge snijdynamiek en acceleratie behouden. Om te voldoen aan het nieuwe spectrum aan materiaaltypes en –diktes, heeft LVD geïnvesteerd in nieuwe snijtechnologieën die zowel in de machine als in de programmeersoftware geïmplementeerd werden. Klanten zijn vaak verrast wat we kunnen qua snijbeeld, snelheid, bedieningsgemak en besturing.

In het twee jaar geleden geopende Experience Center (XP Center) staan alle machines gereed voor demonstraties en testen.

Experience Center
Daarbij biedt LVD volop technische ondersteuning. Hier bewijst het ruim twee jaar geleden op het hoofdkwartier in Gullegem geopende Experience Center (XP Center) zijn waarde. In de schitterende showroom staan alle machines gereed voor demonstraties en testen. Voor de klanten zijn moderne scholingsruimtes ingericht om machines en software goed in de vingers te krijgen. Ook medewerkers van technische diensten van klanten komen hier naar toe om de machines goed te kunnen servicen zodat ze probleemloos functioneren.

LVD, stand E125

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Kuka presenteert automatisering voor KMO’s op TechniShow

13-03 Op de stand in hal 10 presenteert Kuka verschillende robots en cobots. Een highlight…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

Nieuwe Easy-Cell van LVD beleeft wereldpremière op TechniShow

29-01 Deze flexibele buigcel is de grote broer van de Dyna-Cell  en valt precies onder…

Plaatbewerking

LVD presenteert nieuwe lijn paneelbuigmachines

15-11 Het nieuwe gamma met ultrasnelle paneelbuigsystemen werd vorige week op de Blechexpo in Stuttgart…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV