Vertrouwen kweken in ‘groen‘ staal

Fossielvrij staal zal de markten gaan veranderen. Maar er zijn nog geen uniforme normen voor wat ‘groen‘ staal is en hoe de emissies die tijdens de productie worden gegenereerd, worden geteld. Stahlo heeft met haar classificatielabel al een eerste antwoord op deze vragen gegeven. Nu gaat het Duitse staalservicecentrum nog een stap verder. Op de Euroblech presenteert het bedrijf een PCF-demonstrator (Product Carbon Footprint), een voorbeeldtoepassing om het vertrouwen in groen staal in toeleveringsketens te versterken.

Staalproducten doorlopen veel verschillende productie- en processtappen. Hoeveel CO2 er wordt geproduceerd over de hele keten wordt steeds belangrijker voor klanten.

De belangstelling voor groen staal is groot. Maar voor staalverwerkers zorgt het gebrek aan betrouwbare informatie voor veel onzekerheid. De vraag die velen bezighoudt: Hoe krijg ik betrouwbare informatie over de samenstelling van de CO2-voetafdruk van een staalproduct? En hoe betrouwbaar kan deze informatie worden doorgegeven in de keten?

Betrouwbare informatie cruciaal

Staalproducten doorlopen veel verschillende productie- en processtappen. Hoeveel CO2 er wordt geproduceerd over de hele keten van productie- en verwerkingsstadia van de producten wordt steeds belangrijker voor klanten, die allemaal op weg zijn naar klimaatneutraliteit. “Betrouwbare informatie is cruciaal voor de goede werking van het nieuwe staalecosysteem”, zegt Oliver Sonst, algemeen directeur van Stahlo Stahlservice.

Inmiddels groeit de kennis over de verschillende benaderingen om CO2-profielen voor staalproducten te maken, bijvoorbeeld op basis van de verschillende productieroutes. Stahlo heeft deze kennis verzameld in zijn eigen database. Het is de basis voor het classificatielabel van Stahlo, dat de producten over het algemeen classificeert op basis van de geproduceerde emissies en het voor klanten gemakkelijk maakt om ze te vergelijken. Maar naarmate de markt voor groen staal groeit, groeit ook de behoefte aan nauwkeurige, gedetailleerde informatie over de specifieke staalproducten die klanten kopen. Deze informatie moet vooral betrouwbaar zijn.

Steelgate

Op de Euroblech gebruikt Stahlo nu een PCF-demonstrator om een voorbeeldtoepassing met de naam Steelgate te laten zien. Deze toont hoe CO2-tracking kan worden geïmplementeerd in de staaltoeleveringsketen – digitaal, transparant en veilig. Het basisidee is eenvoudig. Aan elk staalproduct wordt een specifiek datarecord toegekend. Bij elke productiestap wordt dit datarecord verrijkt met informatie over de emissies die zijn opgetreden en doorgegeven met het product. Gebruikers aan het einde van de toeleveringsketen hebben dus een volledige set informatie over de CO2-voetafdruk van het product van het staal dat ze hebben besteld.

Blockchain-technologie als oplossing

Gelinkte informatie is vandaag de dag nog steeds niets ongewoons – maar tot nu toe grotendeels analoog. Ze bevat ook geen gegevens over de gegenereerde emissies, Blockchain-technologie kan een veelbelovende oplossing zijn. Dankzij hoogbeveiligde cryptografische processen beschermt een blockchain dergelijke informatieketens tegen ongeoorloofde toegang door welke partij dan ook. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gedecentraliseerde distributie van de datasets over veel instanties. De staalfabrikant is een instantie, de plaatbewerker is een tweede, enzovoort. Als er nadere informatie uit een verwerkingsstap wordt toegevoegd aan een van de datasets, veranderen alle datasets van alle gedistribueerde instanties tegelijkertijd. De cryptografische aaneenschakeling van de informatieblokken zorgt ervoor dat niets ervan kan worden gemanipuleerd: als een dataset van een enkele instantie zonder toestemming zou worden gewijzigd, bijvoorbeeld door de emissies die tot nu toe hebben plaatsgevonden te verminderen, zouden de andere datasets dat automatisch registeren.

Vertrouwen is doorslaggevend

“Onze klanten in de auto- en toeleveringsindustrie, maar ook in andere sectoren, zijn steeds meer geïnteresseerd in hoeveel CO2 er daadwerkelijk in het staal zit dat ze bij ons bestellen. Informatie hierover geven we al met ons classificatielabel. Met de blockchain-applicatie kunnen we nu duidelijk emissies toewijzen aan het materiaal in de supply chain die niet kan worden veranderd“, zegt Sonst.

De gebruikte cryptotechnologie is echter niet doorslaggevend, legt hij verder uit. “De belangstelling voor groen staal en daarmee de behoefte aan adequate informatie neemt toe. De doorslaggevende factor hierbij is niet de datatechnologie, maar de transparantie en het vertrouwen in de supply chain om correcte, betrouwbare informatie te krijgen over specifieke groene staalproducten”, vervolgt Sonst. “Als fabrieksonafhankelijk staalservicecentrum zijn we in een ideale positie om in deze behoefte aan betrouwbare informatie te voorzien. Deze transparantie versterkt het vertrouwen van eindklanten. Dat is een relevante voorwaarde voor het doen van investeringen, zeker gezien de toenemende complexiteit in het bedrijfsleven.”

“Betrouwbare informatie is cruciaal voor de goede werking van het nieuwe staalecosysteem”, zegt Oliver Sonst, algemeen directeur van Stahlo Stahlservice.

“Betrouwbare informatie is cruciaal voor de goede werking van het nieuwe staalecosysteem”, zegt Oliver Sonst, algemeen directeur van Stahlo Stahlservice.

Live een emissieprofiel maken

Bezoekers van de Stahlo-stand (hal 17, stand B66) hebben de mogelijkheid om zelf een blockchain-dataset aan te maken. Het onderliggende staalproduct wordt live op de beurs geconfigureerd op basis van het Stahlo classificatielabel. Op basis van het classificatiesysteem wordt in verschillende stappen een emissieprofiel gemaakt, dat ter plaatse als label kan worden uitgeprint. Met behulp van dit fictieve product wordt vervolgens een streepjescode gebruikt om een eerste blockchain-gegevensset te genereren dat bezoekers live op de monitor kunnen bekijken en volgen in verschillende stadia van de toeleveringsketen.

Groen staal is echt groen staal

Met Steelgate laat Stahlo zien hoe alle gegevensinvoer volledig herleidbaar is naar hun oorspronkelijke bron. De naam van de auteur, data en tijd van binnenkomst zijn altijd transparant. Het resultaat: groen staal blijft herkenbaar als echt groen staal – dat wil zeggen als fossielvrij geproduceerd staal – in alle productieprocessen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech al voor 90% vol; dit jaar Guided Visitor Tours

17-04 De Euroblech is ’s werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

‘Groeien met Groen Staal’ kan starten

14-02 Dat betekent dat dit 8-jarige programma, dat is ontwikkeld door een consortium van 31…

Materialen

Groen staal als alternatief voor klassiek staal

13-11 Het event start na de inloop en een lunch met een rondleiding bij MCB.…

Materialen

Distributeurs pakken rol in omschakeling naar groen staal

10-07 Zo brengt Kloeckner Metals Netherlands tegenwoordig de CO2-uitstoot in kaart voor de door de…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Materialen

Kloeckner Metals ODS heeft groen staal op voorraad

16-11 Dit duurzame staal komt op de markt onder de nieuwe groene merknaam Nexigen. Onder…

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV