Grootformaat opslagsysteem past Aldenzee RVS perfect

Het geautomatiseerde opslagsysteem voor plaatmateriaal van aalbers|farina is naast een 3.000×1.500 mm versie nu ook beschikbaar in de afmetingen van 4.000×2.000 mm. Het eerste systeem met deze grote maten is onlangs geïnstalleerd bij Aldenzee RVS in Heusden.

Aldenzee bewerkt uitsluitend RVS. Niet alleen omdat directeur/eigenaar Arion Aldenzee dat gewoon een mooi materiaal vindt, maar vooral omdat hij van mening is dat RVS en staal vanwege het besmettingsgevaar eigenlijk niet door elkaar in één hal kunnen worden bewerkt. De belangrijkste sector die zijn bedrijf bedient, is de voedingsmiddelenindustrie.

Grote fiberlasersnijmachine
Afgelopen najaar is bij Aldenzee RVS de eerste TruLaser 3060 Fiber in Nederland geplaatst. Dit is de grootste fiberlasersnijmachine in het assortiment van Trumpf. Met een bereik van 2,5×6 meter is deze vaste stoflaser geschikt voor het snijden van bovenmaatse werkstukken. Dat is echter niet de enige toepassing van de 3060. Deze machine is ontwikkeld als een multi-inzetbaar systeem en daarom uitgerust met de Multisheet-functie, waardoor ook kleinere plaatdelen efficiënt kunnen worden gesneden.

Het gevolg hiervan is dat Arion Aldenzee en zijn medewerkers steeds meer snijwerk verschuiven van hun CO2-laser naar de nieuwe fiberlaser, die grote snelheidsvoordelen biedt bij materiaal tot en met 4 à 5 mm dik. “Vooral daarom zijn we gaan kijken naar een nieuw opslagsysteem”, vertelt Arion Aldenzee. “We snijden steeds meer verschillende materiaalsoorten op de fiberlaser en moesten die met een heftruck uit de rekken halen. Dat werkt natuurlijk niet zo ideaal als een geautomatiseerd systeem. Daarnaast mocht er ook wel wat meer capaciteit komen.”

Veel opslagcapaciteit
Aldenzee heeft diverse opslagsystemen van verschillende merken bestudeerd en is uitgekomen bij aalbers|farina in Renswoude. Deze leverancier heeft in eigen beheer een opslagsysteem ontwikkeld en geproduceerd omdat er op de eigen productielocatie behoefte was aan een betere opslagmethode voor plaatwerk. De belangrijkste voordelen van dit systeem: veel meer opslagcapaciteit, aanzienlijk minder handlingtijd en een grote ruimtebesparing.
Deze oplossing bleek zo goed te werken, dat er steeds meer belangstelling kwam van collega-metaalbedrijven. Toen ook Aldenzee RVS aanklopte, had aalbers|farina alleen een 3.000×1.500 mm versie in het leveringsprogramma. Maar ze waren ervan overtuigd dat ze ook de door Aldenzee gewenste grotere versie konden maken. En dat is ook gebeurd.

Arion Aldenzee was vooral gecharmeerd van de opslagoplossing van aalbers|farina omdat het een compact systeem is met heel veel opslagcapaciteit. “De platen liggen in het frame in plaats van er op. Daardoor was er in onze hal ruimte voor een toren met maar liefst 34 laden in plaats van maar 17 of 18. Het draagvermogen per cassette is 2500 kilo. Dat is voor ons meer dan voldoende.”

De toren is al een aantal weken operationeel en functioneert perfect. Hij is pal naast de nieuwe fiberlaser geplaatst. “Een groot voordeel ten opzichte van de oude situatie is dat de platen precies op de juiste hoogte bij je komen. Je pakt ze er makkelijk met een zuiger af.  Ook is er minder kans op beschadigingen.”

Aldenzee werkt nu ook veel meer gestructureerd. Hij weet precies wat er in het opslagsysteem ligt en in welke lade. “De reststukken worden opgeslagen en geregistreerd en zijn dus heel gemakkelijk terug te vinden. Ik heb nu inzicht in de voorraad vanachter de pc. Dat eist wel discipline van de medewerkers. Ze moeten bijvoorbeeld de restplaten juist intypen De bediening van het systeem is overigens heel gemakkelijk.”

Het opslagsysteem is solide gebouwd en Arion Aldenzee heeft daar een heel goed gevoel bij. Hij noemt het ook prettig dat aalbers|farina dicht in de buurt zit. “Want pas op hè. Zo’n geautomatiseerd systeem werkt fantastisch, maar je bent er wel afhankelijk van. Als er een storing is, staat je laser stil. De leverancier moet daarom altijd bereikbaar zijn en snel kunnen reageren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Verspanen

Consumptie duurzaam roestvast staal groeit

02-02 De duurzame kwaliteiten zijn samen met de veelzijdigheid van RVS (dankzij de corrosiewerende eigenschappen)…

Plaatbewerking

Sterke groei door focus op RVS en gericht investeren

15-12 Jansen is rond de eeuwwisseling begonnen als lasbedrijf. In 2006 nam hij zijn eerste…

Plaatbewerking

ConDoor kan groei bijbenen dankzij dubbel langgoedmagazijn aalbers|farina

15-11 ConDoor produceert industriële en residentiële (privé) deuren. Op de hoofdvestiging in Zeewolde worden de…

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X