Haimer systeemaanbieder voor freesmachines van A tot Z

Haimer heeft ambitieuze plannen in Nederland. Om deze te realiseren is begin dit jaar Martijn Alders in dienst getreden als technisch sales manager Nederland. Hij zal de producten van Haimer presenteren op METAVAK. Het Duitse familiebedrijf is leverancier van een totaalpakket rond freesmachines. “We zijn een systeemaanbieder van A tot Z”, zegt Alders.

Haimer viert dit jaar het 40-jarig bestaan. Dit jubileum werd eind september gevierd met een open huis in het hoofdkantoor in Igenhausen, waar zich de grootste Europese productiefabriek van gereedschaphouders bevindt.

Totaal gereedschapsmanagement
Haimer produceert van oudsher gereedschapskrimp- en -balanceertechnologie, maar heeft zich doorontwikkeld tot een systeemaanbieder voor het totale gereedschapsmanagement. Eerder dit jaar is Microset, producent van voorinstelmeetmachines overgenomen. “We zeggen wel eens dat met deze overname de cirkel rond is”, aldus Martijn Alders. “Want daarmee zijn we voor de freesmachines een systeemaanbieder van A tot Z. Wereldwijd zijn we de enige onderneming, die dat kan zeggen.”

In september toonde Haimer haar uitgebreide assortiment op de EMO in Hannover. Dit varieert van snijgereedschappen tot een breed scala aan gereedschaphouders, krimp- en balanceer- en voorinstelapparaten. “Alle producten zijn zo op elkaar afgestemd dat ze voor een hoge graad van continuïteit zorgen”, aldus Alders. “De klant ontvangt alles uit eerste hand en van één leverancier. Alles is dus perfect op elkaar afgestemd.”

Haimer Microset biedt basismodellen voor incidenteel gebruik, maar ook high-performance semi-geautomatiseerde apparaten met autofocus voor de gemiddelde operator, en volledig geautomatiseerde lineaire drive-apparaten ontworpen voor veeleisende applicaties. Over het algemeen worden de voorinstelapparaten gekenmerkt door hoogwaardige hardware, beste ergonomie en eenvoudige gebruiksvriendelijkheid.

Krimpen en balanceren
Hoewel de Microset voorinstelapparaten al netwerkinterfaces hebben en uitgerust zijn voor communicatie met gereedschapsmiddelen, toonde Haimer op de EMO voor het eerst ook nieuwe ontwikkelingen bij zijn krimp- en balanceerapparaten. De nieuwe Power Clamp-serie werd gepresenteerd met een nieuw design en nieuwe software. In de zin van verbeterde gebruiksvriendelijkheid heeft een verdere ontwikkeling plaatsgevonden, waardoor het gebruik van de krimpapparaten nog makkelijker wordt. Aan de buitenzijde werd deze ontwikkeling getoond door een nieuw, touch-control bedieningspaneel, waarmee de Power Clamp in het netwerk geïntegreerd kan worden.

Gereedschapbeheer
Verder heeft Haimer ook een vereenvoudigd gereedschapbeheerprogramma ontwikkeld. Martijn Alders legt uit: “Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen zijn tool management systemen, zoals ze momenteel op de markt worden aangeboden, veel te groot en te ingewikkeld. Wij hebben een oplossing die intuïtief en eenvoudig is in gebruik en kan fungeren als een eerste stap voor kleine en middelgrote ondernemingen voor integratie op bijvoorbeeld het digitaliseren van de gereedschapvoorinstelling.”
Haimer biedt al geruime tijd een oplossing voor gegevensoverdracht. Op verzoek kunnen de gereedschaphouders worden uitgerust met RFID-chips, Hierin kan de klant zijn gewenste data wegschrijven. In de toekomst zullen alle Haimer-apparaten (in ieder geval optioneel) met bijbehorende lees- en schrijfstations te verkrijgen zijn, om voorbereid te zijn op de moderne data-uitwisseling in het kader van Industrie 4.0.

Duo-Lock en volhardmetalen frezen
Haimer toonde op de EMO ook vele nieuwe praktische verspaningstechnische ontwikkelingen. Zoals een uitbreiding op het programma VHM frezen. Naast de Power Mill-serie is nu ook de Basic Mill-serie beschikbaar. Deze serie is teruggebracht tot de essentiële kenmerken die van een VHM worden gevraagd, en kan worden gebruikt in bijna alle materialen. Verder is de Basic Mill-serie geschikt voor de groef- en contourfreesbewerkingen, denk hierbij ook aan inlopen tot 45 graden, en door een speciale snijkantgeometrie is direct boren ook geen probleem. In vergelijking met het uitgebreide programma van de Power Mill-serie, is de Basic Mill prijsgunstiger, maar doet niet onder op het gebied van kwaliteit.

Daarnaast werd een aantal nieuwe toolgeometrieën en productverbeteringen voor de modulaire Duo-Lock gepresenteerd. Hiermee kan nu ook aluminium en titaan worden bewerkt. Ook de Hardmetalen verlengstukken zijn verder doorontwikkeld. Het gepatenteerde innovatieve opschroefontwerp met dubbele conus en extra derde steunvlak zorgt voor een hoge stabiliteit en sterkte in het freesproces.

Op METAVAK zal Haimer onder meer het krimpapparaat Power Clamp Comfort-i4.0 met nieuwe intelligente software en touchscreen demonstreren, alsmede de nieuwe Duo-Lock ontwikkelingen, een balanceermachine en een voorinstelapparaat, plus een grote diversiteit in krimp- en mechanische gereedschaphouders.

Haimer,
stand 202 (DMG MORI)
stand 244 (Oude Reimer)

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer automatiseert complete gereedschapskamer

30-11 Tijdens de EMO in Milaan heeft de producent van gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, voorinstelapparaten,…

Verspanen

Taiwan voorziet mondiale maakindustrie van smart machines

02-11 Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al…

Automatisering

Mazak introduceert flexibele cobotautomatisering

27-10 In combinatie met een bewerkingsmachine, zoals het QTE 200 SG draaicentrum dat Mazak op…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X