Hannover Messe wijst weg naar intelligente fabriek

De Hannover Messe 2014 heeft als motto ‘Integrated Industry – Next Steps’. De belangrijkste industriebeurs ter wereld, die gehouden wordt van 7 tot en met 11 april, is gewijd aan het centrale thema van de toekomst en toont de volgende stappen in de richting van een intelligente, zichzelf organiserende fabriek.

“Industriële ondernemingen moeten, om concurrerend te blijven, efficiënt en zuinig produceren, snel op veranderingen in de markt reageren en voldoen aan de steeds grotere behoefte aan unieke producten”, aldus dr. Jochen Köckler, lid van de raad van bestuur van Deutsche Messe AG. “Het antwoord op deze uitdagingen is: Integrated Industry, dat wil zeggen productieprocessen met maximale flexibiliteit. Veel technologieën voor de uitvoering daarvan zijn gedurende de afgelopen jaren ontwikkeld. In de volgende stap moeten deze technologieën op elkaar worden afgestemd en in de industriële productie worden geïntegreerd. Dat is het thema van de Hannover Messe 2014. Hoe komt de industrie stap voor stap van de droom van de ‘Smart Factory’ tot de als netwerk functionerende fabriek.”

Wereldtaal voor productie
Er is veel behoefte aan informatie, discussie en afstemming. Momenteel is bijvoorbeeld normering een belangrijke uitdaging. Als componenten, machines en fabrieken in een netwerk worden opgenomen, moet de software compatibel zijn. “Tot dusver spreken de informatiesystemen van elke onderneming een eigen taal. Maar met de nieuwe netwerkontwikkelingen moet de industrie het eens worden over een gemeenschappelijke wereldtaal voor de productie”, aldus Köckler. “Onder het motto ‘Integrated Industry – Next Steps‘ worden eerste aanzetten voor oplossingen op de Hannover Messe getoond. De wereldwijd belangrijkste industriebeurs met de deelbeurzen automatisering, energie, toelevering alsmede onderzoek en ontwikkeling is hiervoor het ideale platform.”

Het doel van Integrated Industry zijn veranderbare productievoorzieningen die onmiddellijk kunnen worden ingesteld op veranderingen in de verkoop wereldwijd en op specifieke wensen van klanten. Daarbij worden alle componenten, van het werkstuk en de machines tot aan de transportsystemen, via een netwerk met elkaar verbonden. Daarbinnen kunnen ze zelfstandig met elkaar communiceren. Het werkstuk wordt niet op een onveranderlijke productiestraat van station naar station gereikt, maar zoekt zelfstandig zijn weg naar modulaire productie-eilanden en initieert de vereiste bewerkingsstap zelf. Dat maakt een uiterst flexibele en tegelijk efficiënte industriële productie mogelijk, tot aan een serieomvang van slechts een enkel exemplaar. “Flexibiliteit en efficiëntie. Dat zijn de belangrijkste criteria voor succes tegenover de wereldwijde concurrentie. Nu moeten de juiste stappen worden genomen om de intelligente, flexibele fabriek werkelijkheid te laten worden. Met het motto ‘Integrated Industry – Next Steps‘ is de Hannover Messe wegbereider voor nieuwe ontwikkelingen in de industrie”, zegt Köckler.

Ongeveer een kwart van de standhouders op de Hannover Messe houdt zich bezig met de opwekking, opslag en distributie van energie. In dit verband verheldert ‘Integrated Industry –Next Steps’ de voortschrijdende transformatie van het energiesysteem. Daarbij gaat het in de kern om de uitbouw van netwerken en om de vraag, hoe het bestaande systeem van een tiental grote centrales kan worden vervangen door honderdduizenden kleine centrales op basis van aardgas, zon, wind en biomassa. Köckler: “De energie van de toekomst is niet alleen groen, deze is ook intelligent. In de toekomst zullen intelligente stroomnetwerken en eindtoestellen met elkaar communiceren en zo een geweldig energiebesparingspotentieel aan de dag brengen. Om dit model geen toekomstmuziek te laten blijven, moeten de meest uiteenlopende branches hun vermogens bundelen. De Hannover Messe is de ideale plaats om op de toekomst gerichte technologieën en concrete oplossingen de transformatie van het onbeweeglijke energiesysteem naar het intelligente energienetwerk voorwaarts te drijven.”

Zeven vakbeurzen
De Hannover Messe verenigt zeven vakbeurzen op één plaats: Industrial Automation, Energy, MobiliTec, Digital Factory, Industrial Supply, IndustrialGreenTec en Research & Technology.
De centrale thema’s van de Hannover Messe zijn: industriële automatisering en informatietechniek, energie- en milieutechnologie, industriële toelevering, productietechnologieën en dienstverlening alsmede onderzoek en ontwikkeling.

De Hannover Messe is van maandag 7 april tot en met vrijdag 11 april dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Website Hannover Messe

Klik hier voor gratis tickets

www.hannovermesse.de

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

Onderzoek productieautomatisering in MKB

24-01 Wie benieuwd is naar de uitdagingen in productieautomatisering en wil weten hoe zijn bedrijf…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zoomt in op slimme productieautomatisering

22-05 Tijdens deze vakbeurs tonen nationale en internationale exposanten hun componenten voor een compleet geïntegreerd…

Plaatbewerking

Automatisering hét thema op Tuwi Next

09-05 Met het oog op het nijpende personeelstekort en de wens om productieprocessen zo snel…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV