Hartford freesmachines vormen basis voor succes Herikon in technische kunststoffen

Herikon heeft onlangs een 5-assig bewerkingscentrum van Hartford in gebruik genomen. Het is al de derde freesmachine van dit merk, die leverancier Promas in relatief korte tijd bij het bedrijf in Almelo heeft geïnstalleerd. Hiermee heeft Herikon een nieuwe afdeling opgezet voor het verspanen van technische kunststoffen. Volgens directeur Dennis Glaasker zijn de Hartford machines uitstekend geschikt om nauwkeurige producten in kunststof te maken. “Met deze machines kunnen wij heel goed voor normale prijzen technische kunststoffen verspanen in het hogere segment.”

Herikon-directeur Dennis Glaasker (links) en CADCAM-programmeur/frezer Richard Duinkerk bij het nieuwe 5-assige bewerkingscentrum Hartford Smartcenter.

Herikon is een internationale producent van polyurethaan vormdelen voor diverse industriële markten. De polyurethanen worden met computergestuurde lagedruk machines gegoten, volgens het ‘hotcast’ principe. De hoge reactietemperaturen garanderen een constante en hoge kwaliteit.

Kunststoffen en matrijzen

Steeds vaker kreeg Herikon echter de vraag of men ook andere kunststoffen kon bewerken. Dennis Glaasker legt uit: “Veel klanten scharen kunststoffen onder één pakket. Ze staan er vaak niet bij stil dat verschillende kunststoffen ook een andere bewerkingsaanpak vragen, zeker als het gaat om complexe producten.”
Niettemin hadden hij en zijn collega Remon Groen wel oren naar het uitbreiden van het portfolio van Herikon.

Zo ontstond het plan om ook kunststoffen te gaan verspanen. Een eigen verspaningsafdeling zou het bovendien mogelijk maken om tevens de matrijzen die nodig zijn voor het verwerken van polyurethanen zelf te gaan produceren. De plannen kregen serieus gestalte toen in de persoon van Richard Duinkerk een zeer ervaren frezer aan boord kwam.

Draaien/slijpen van walsen

Verspanen was niet helemaal nieuw voor Herikon. Het bedrijf produceert onder meer walsen die middels draaien en slijpen moeten worden nabewerkt. Dat gebeurde jarenlang op een conventionele manier. “We wilden echter gaan slijpen/draaien op 3 meter op één machine en zo deze afdeling moderniseren”, vertelt Glaasker.

Op de TechniShow kwam hij in contact met Promas. De machineleverancier uit Maasbree was bekend met deze applicatie en had er een kant-en-klare oplossing voor in de vorm van een CNC-gestuurde vlakbed draaimachine van fabrikant Takang. Deze machine werd aan Herikon geleverd en was meteen een succes. Glaasker: “Wij maken veel antistatische walsen voor de agribusiness. Door de komst van de Takang machine hebben we de nabewerking daarvan teruggebracht met enkele minuten. Daarmee was het experiment om deze afdeling te moderniseren een groot succes.”

Nieuwe hal voor verspaning

Deze goede ervaring was aanleiding om ook met Promas in zee te gaan voor het opzetten van de verspaningsafdeling voor technische kunststoffen. Glaasker had van meet af aan het oogmerk om de zaken serieus aan te pakken. Net als met de polyurethanen wilde Herikon met de technische kunststoffen een plek bovenin de markt veroveren. Daarom werd het bedrijfspand in Almelo uitgebreid met een nieuwe hal, waarmee ruimte – en een eigen plek – is gecreëerd voor moderne CNC-machines. De eerste machine die Promas hier installeerde was een 3-assige Hartford freesmachine. Vlot daarna volgde nog een 3-asser met een wat groter formaat. “Met de komst van het verspanen is ons leven qua productcomplexiteit wel wat verhoogd”, zegt Glaasker. “We zitten in het high mix low volume segment en maken veel complexe producten, regelmatig met geometrieën die niet altijd met een 3-asser zijn te realiseren.”

Hartford Smartcenter

De investering in een 5-assig bewerkingscentrum lag dan ook voor de hand. Deze is in februari gekomen, een Harford Smartcenter. Richard Hermans van Promas vertelt hierover: “We brengen de 5-assers van Hartford al zo’n 5 jaar op de markt en verkopen ze met succes, veelal geautomatiseerd. Deze machines zijn een goed alternatief voor het 5-assig simultaan frezen met machines van andere merken. Het is kostengunstiger, terwijl simultaan frezen ook lang niet altijd nodig is. Daarbij zijn deze Hartford machines heel betrouwbaar. En we krijgen vaak van onze klanten terug dat ze aangenaam verrast zijn door de nauwkeurigheid en de verspaningscapaciteit. Ook steken deze machines qua constructie gewoon goed in elkaar.”

De 5-asser kan, net als de beide andere Harfords, snel worden ingesteld. Hij is uitgerust met de gebruiksvriendelijke Hartrol besturing met een groot 19 inch bedieningspaneel en beschikt over een gereedschapswisselaar met ruimte voor 60 stuks gereedschappen. De Hartford Smartcenter is tevens uitgerust met de door Promas zelf ontwikkelde Kinemetics optie voor het kalibreren van de machine voor supernauwkeurig werk.
De productiecapaciteit is goed bezet. Zelfs zo goed, dat het bedrijf al is gestopt met het zelf produceren van matrijzen. Glaasker: “Deze productie besteden we weer uit én we hebben er een nieuw technologiespoor voor opgezet: we printen nu matrijzen. We hebben een substraat waarmee we de matrijzen stabiel kunnen houden.”

Solutions Selling

Met het verspanen van technische kunststoffen is inmiddels een plek bovenin de markt veroverd, hetgeen ook de insteek was. Herikon bewerkt onder andere de high performance kunststof PEEK op de Hartford machines en produceert onderdelen voor bijvoorbeeld de semiconductor, de food- en de packaging-industrie.
Het Almelose bedrijf profileert zich nu als een kenniscentrum voor zowel polyurethaan vormdelen als technische kunststoffen. Glaasker: “We doen aan Solutions Selling: we helpen onze klanten met het maken van onderdelen, niet alleen door ze te produceren, maar ook met diepgaande kennis.”

De productiecapaciteit van de verspaningsafdeling zal geleidelijk aan verder worden uitgebreid. Eerst zal de 5-asser worden geautomatiseerd met robotbelading om het aantal productieve uren te vergroten. Daarnaast is de uitbreiding voorzien met nog enkele machines. Tevens wordt een cleanroom overwogen om nog beter in te kunnen spelen op de wensen van de hoogste marktsegmenten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hedelius presenteert compacte Tiltenta 7 NEO op huisshow

08-04 “Dit jaar hebben we onze huisbeurs het motto ‘Succesvol met Hedelius’ gegeven”, zegt algemeen…

TechnishowNieuws

Promas met Hedelius, CMZ en Hartford op TechniShow

08-01 Na een afwezigheid van 6 jaar zal de machineleverancier uit het Limburgse Maasbree weer…

Verspanen

Portaalfreesmachines F. Zimmermann terug bij Promas

18-12 F. Zimmermann is gespecialiseerd in de machinebouw van zware en nauwkeurige vijfassige portaalfreesmachines. De…

Verspanen

Bij Metaaldraaierij Willems draait het nu ook om klein werk

03-10 Al 110 jaar ontzorgt Metaaldraaierij Willems klanten met passende oplossingen en korte levertijden. Tegenwoordig…

Verspanen

Hedelius zet bewerkingscentra en automatisering centraal op EMO

30-08 Een van de hoogtepunten op de beursstand van Hedelius is de première van de…

Verspanen

G.S.M draait hard tot 5 micrometer nauwkeurig

14-06 Met een team van vijf personen heeft G.S.M. een jaar lang onderzoek gedaan naar…

Verspanen

Van de Brande vernieuwt

07-06 “We moesten te veel uitbesteden”, verklaart Nicky van de Brande de investering. Enerzijds omdat…

Verspanen

Open huis Reiden Technik

03-05 Bij Reiden zijn momenteel zeer verschillende en individuele automatiseringsprojecten in opbouw. Als highlights zullen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV