Heku Tools toont intelligent kotteren en klemmen

0

Heku Tools presenteert op METAVAK enkele innovaties die twee van zijn leveranciers onlangs op de vakbeurs AMB in Stuttgart aan de wereld hebben gepresenteerd. Dat zijn de nieuwste generatie digitale kotterkoppen genaamd EWD EVO van Big Kaiser en de Clamp Assist van Allmatic. Dit is een draadloos apparaat dat continu de spankracht van een klem controleert.

De Zwitserse producent Big Kaiser heeft de nieuwe digitale kotterkoppen EWD EVO ontwikkeld om het leven van een operator die gaten kottert binnen de nauwste toleranties zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze kotterkoppen communiceren draadloos met smartphone of tablet en geven zo informatie over de diameter van de snijkant alsmede relevante snijdata inclusief de geschatte bewerkingstijd en de aanbevolen wisselplaat. Bovendien worden alle verstellingen aan de kotterkop in de app opgeslagen, hetgeen de productiviteit verhoogt omdat de verwachte levensduur van een wisselplaat kan worden gemeten. Ook dankzij de gloednieuwe constructie en de nieuwste Piëzo knop-technologie brengt de nieuwe kotterkop nog betere prestaties. Hij is bovendien IP69K afgedicht, de hoogst mogelijke klasse.

Heku Tools gaat de digitale kotterkop op METAVAK live demonsteren op een tablet. Daarnaast worden ook nog enkele andere producten van Big Kaiser getoond, zoals een gereedschap voor het eenvoudig centreren van gereedschap en spindel op een draaimachine dankzij een statische meetklok. Nieuw is ook de EWD Smart Damper, waarbij Big Kaiser zijn innovatieve technieken heeft gecombineerd in een krachtig gereedschap: een digitale precisie uitdraaikop met gepatenteerde dempingstechniek, die trillingen dempt en zo de bewerking van extreem diepe boringen met hoge snijparameters mogelijk maakt. Tot slot is er de Smart Damper Turning voor het binnendraaien op draaimachines, waarmee niet eerder vertoonde bewerkingsdiepten zonder vibraties kunnen worden gehaald. Hij is geschikt voor boringdiameters van 40 mm en meer (verhouding lengte/diameter: 8x).

Intelligente klem Allmatic
Van de Duitse spansystemenspecialist Allmatic toont Heku Tools de Clamp Assist, een draadloos apparaat dat continu de spankracht van een klem controleert. Door de spankracht direct aan het werkstuk te meten, wordt de proceszekerheid in de verspaning opgevoerd. De Clamp Assist registreert de actuele spankrachten in de volledig omkapselde hoge drukspindel middels een geïntegreerd elektronisch meetsysteem en de draadloze  overdracht daarvan aan een mobiel ontvangststation. Dit station toont digitaal de spankracht van maximaal vier spindels tegelijk in kN. Zo wordt de spankracht in gespannen toestand continu bewaakt. De in de spindel geïntegreerde elektronica slaan de spankracht-gegevens op en deze kunnen ieder moment worden opgeroepen. Zodra 90 procent van de door de gebruiker vooringestelde spankracht wordt bereikt, wordt dit aangegeven middels het oplichten van een LED-lampje op het ontvangststation.

“We hebben de Clamp Assist ontwikkeld omdat we vonden dat de klem intelligenter moest worden”, aldus Allmatic-directeur Bernhard Rösch. “Bij een klem is de spankracht het belangrijkste gegeven. Dus als je iets wilt meten dan begin je daarmee.” Tot nu toe kon de spankracht alleen worden gemeten in statische toestand; niet terwijl de klem in bedrijf is. Dat doet de Clamp Assist nu juist wel. En dat is interessant, want tijdens de bewerking van een werkstuk wordt de spankracht vaak minder. Niet zo zeer door de klem zelf, als wel door het bewerkingsproces. Zeker bij moderne bewerkingscentra, waar producten zo worden opgespannen dat ze in één keer aan alle zijden kunnen worden bewerkt. De krachten die dan op het werkstuk en daarmee op de klem worden gezet zijn hele andere dan die bij een traditionele bewerking en een traditionele klem. In het ergste geval neemt de spankracht zodanig af, dat het werkstuk uit de klem vliegt. Maar de afnemende spankracht heeft ook andere negatieve effecten: door vibraties neemt de  nauwkeurigheid van de bewerking af en ook de standtijd van de gereedschappen.

Allmatic denkt dat de intelligente klem de toekomst is. Rösch: “Want proceszekerheid wordt door de toenemende automatisering en Industrie 4.0 ontwikkelingen enorm belangrijk. Onze Clamp Assist gaat veel data opleveren over spankrachten. Als je vast kunt stellen wanneer de spankracht precies afneemt, kun je analyseren wat de oorzaak daarvan is en hier vervolgens in de programmering rekening mee houden. Zo krijg je betere programma’s, waarmee je sneller en zekerder kunt produceren.”

Heku Tools
Stand 113