Herstel Europese werktuigmachinebouw zet door

In een tijd van geopolitieke uitdagingen en tal van andere ontwrichtende factoren, die de wereldeconomie door elkaar schudden, herstelt de Europese werktuigmachinesector zich in 2022 verder. Dat is de conclusie van de Algemene Vergadering van Cecimo in Edinburgh

Hoewel de werktuigmachine-sector de huidige problemen in verband met verstoringen van de toeleveringsketen en nieuwe geopolitieke uitdagingen onderkent, blijft Cecimo in 2022 een verder herstel van de sector waarnemen. (Foto: EMO-Milano 2021)

Daar in Schotland debatteerden Europese producenten van werktuigmachines, die zich in Cecimo hebben verenigd, onlangs samen met vooraanstaande sprekers uit de politieke en zakelijke arena ook over belangrijke kwesties zoals digitale transformatie, verstoringen van de toeleveringsketen, standaardisatiekwesties en duurzaamheid.

Vooruitzichten en trends

De laatste productieramingen van Cecimo bevestigen een sterk herstel van de werktuigmachinebouw-sector, met een stijging van 11,6% in 2021 ten opzichte van het niveau van 2020. Zoals verwacht laten de meest recente schattingen van de wereldwijde werktuigmachine-productie zien dat de wereldproductie iets sneller is hersteld en ongeveer 72,1 miljard euro heeft bereikt, wat een stijging van ongeveer 19,7% weerspiegelt.

Verder herstel

Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van Cecimo, onderstreepte dat “Europa ondanks een onzekere wereldmarkt de wereldleider blijft op het gebied van de productie van werktuigmachines, die in 2021 goed was voor ongeveer 22,6 miljard euro.”

Hoewel de werktuigmachine-sector de huidige problemen in verband met verstoringen van de toeleveringsketen en nieuwe geopolitieke uitdagingen onderkent, blijft Cecimo in 2022 een verder herstel van de sector waarnemen. De eerste schattingen laten zien dat de werktuigmachine-productie in de Cecimo-landen met ongeveer 12% groeit. Bovendien wordt, volgens de laatste prognoses van Oxford Economics, in 2022 een sterke groei van de werktuigmachine-consumptie op Cecimo-niveau verwacht (ongeveer 19%).

Aandeel Rusland drastisch gedaald

Er wordt geen significante impact verwacht als gevolg van de laatste sancties tegen Rusland op de handelsbalans en export van Cecimo, omdat het aandeel van de Russische markt al drastisch is gedaald als gevolg van eerdere sancties. Bovendien verwacht de organisatie, gezien het herstel van de buitenlandse orders, een groeiscenario voor export; de initiële prognose geeft een groei van ongeveer 9% in 2022 aan. Vanwege de hoge verwachtingen van de groei van de werktuigmachine-consumptie in Europa, zal de import naar verwachting iets sneller groeien, ongeveer 12% in 2022.

Sterke nieuwe orders

De groeiverwachtingen voor 2022 worden ook ondersteund door sterke nieuwe orders in de eerste periode van het jaar. De voorlopige Cecimo totale orderindex voor het eerste kwartaal van 2022 was 25% hoger dan in het voorgaande kwartaal en 14% hoger vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De totale orderindex heeft een recordhoogte bereikt. Ondanks de moeilijkheden waarmee de wereldwijde industrie wordt geconfronteerd, verwacht Cecimo in 2022 stabiele orderniveaus.

Toename orderachterstand

Cecimo wijst er op dat de recente pandemiegerelateerde lockdowns in Azië ertoe hebben geleid dat Europese fabrikanten met nieuwe knelpunten in de toeleveringsketen werden geconfronteerd. “Hoewel onze fabrikanten te maken hebben met zeer hoge orderniveaus, zorgen leveringsproblemen voor een toename van de orderachterstand. Op dit moment zien we echter een versoepeling van de pandemische maatregelen, vooral in China, en we verwachten dat de leveringsproblemen tegen het einde van het jaar zullen afnemen.”

Digitale transformatie

Met diverse gasten uit het bedrijfsleven en de politiek werd tijdens de Cecimo Spring Meetings de impact van digitale transformatie op de industrie besproken. De gasten benadrukten de uitdagingen en kansen die deze overgang biedt voor bedrijven die actief zijn in de productiesector. Een dominant thema tijdens de conferentie was het belang van een diepere samenwerking tussen spelers uit de industrie en beleidsmakers in een sector die sneller dan ooit innoveert. Begrijpen en anticiperen op hoe baanbrekende technologieën, innovatieve bedrijfsmodellen en nieuwe partnerschappen bedrijven en overheden transformeren, is van het grootste belang voor de toekomst van de werktuigmachinebouw sector. Sprekers benadrukten ook hoe belangrijk het is om MKB-bedrijven te ondersteunen bij de invoering van nieuwe technologieën om te zorgen voor een naadloze overgang naar een digitale en groene economie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Energietransitie biedt werktuigmachinebouw grote kansen

30-03 Dit blijkt uit onderzoek van de VDW (Duitse Vereniging van Werktuigmachinebouwers) in samenwerking met…

Bedrijf en Economie

Kansen in energie voor werktuigmachinebouw

28-02 De meeste grote geïndustrialiseerde landen hebben ambitieuze strategieën ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen.…

Toeleveren

CECIMO economisch positief gestemd ondanks aanhoudende wereldwijde pandemie

05-01 Het is ongebruikelijk om positieve economische indicatoren te zien in de context van verstoringen…

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

Verspanen

Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano

06-10 Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was…

Bedrijf en Economie

Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw krachtiger dan verwacht

18-08 De bestellingen vanuit eigen land stegen met 81 procent, die uit het buitenland met…

Verspanen

Europese werktuigmachinebouw optimistisch

28-06 De producenten van werktuigmachines zijn hard geraakt door de Covid-19 crisis. Een terugkeer naar…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet betere stemming nu ook terug in de cijfers

17-05 “Onze branche merkt al vele maanden dat de stemming bij de klanten verbetert. Nu…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen