HFI wil nog verder groeien met modern machinepark

0

Met diverse investeringen om het machinepark uit te breiden en te moderniseren, wil HFI zich de komende tijd gaan onderscheiden als moderne en technologische toeleverancier voor high-end industrieën. Dit jaar zullen diverse nieuwe machines aan het machinepark toegevoegd worden en het bedrijf in Groenlo is begonnen met de aanschaf van twee draaifreesbanken bij Dormac CNC Solutions.

HFI is een wereldwijde Tier 1-leverancier voor klanten, die actief zijn in verschillende high-end industrieën, zoals: Measuring & Control, Medical, Semicon & Optical en Suspension. Het Achterhoekse bedrijf is gespecialiseerd in serieproductie van hoogwaardige nauwkeurige ferro- en non ferro precisie componenten, waarbij zowel gekwalificeerde technische medewerkers als grotendeels geautomatiseerde en efficiënte bewerkingsmethoden worden gebruikt. Om aan de groeiende klantvraag te voldoen, doet HFI dit jaar diverse uitbreidingen.

Stap elimineren
De eerste machines in de reeks van investeringen zijn twee draaifreesbanken van Doosan. “We waren op zoek naar een uitbreiding van ons machinepark”, legt Joey Glandrup, Operations Manager bij HFI, uit. “We konden het werk niet meer aan met ons huidige machinepark. Met de uitbreiding van snellere machines, die bovendien geavanceerder zijn kunnen we aan onze klantvragen voldoen en daarom zijn we in 2018 begonnen met de zoektocht naar deze machines.” Die zoektocht leverde twee compacte draaifreesbanken met een effectieve doorlaat van Ø76 mm, een draai-diameter van 300 mm en een snel indexerende gereedschapsrevolver op. De eerste machine die bij HFI werd geplaatst was de Lynx 2100-LMB en een week later volgde ook de Lynx 2100-LSYB, eenzelfde draaifreesbank maar dan met een Y-as en subspil. “Een heel mooie toevoeging voor ons machinepark”, vervolgt Glandrup. “Voorheen moest het frezen namelijk achteraf gebeuren en met deze draaifrees-combinatie elimineren we een stap en zijn we daarmee sneller en meer flexibel.”

De eerste Doosan machine die bij HFI werd geplaatst was de Lynx 2100-LMB en een week later volgde ook de Lynx 2100-LSYB, eenzelfde draaifreesbank maar dan met een Y-as en subspil.

Partnerschap met machineleverancier
De hightech productielocatie van HFI beslaat ruim 5000 vierkante meter en biedt plaats aan circa 70 medewerkers, die gebruik kunnen maken van meer dan 40 machines van diverse merken en leveranciers. Dit jaar komt daar Dormac CNC Solutions bij als leverancier van onder meer de Doosan machines. “We maken voor het eerst gebruik van de diensten van Dormac en hebben voor het bedrijf gekozen vanwege het vertrouwen in zowel de kwaliteit van de machines als de service van het bedrijf”, vertelt Glandrup. “Bovendien hebben we gekeken naar de toekomst, want we willen echt een partnerschap aangaan met een machineleverancier en meer machines aanschaffen.” Glandrup doelt hiermee op twee meer geavanceerde machines die binnenkort gaan komen en de uitbreiding van een robotcel, iets wat in juni gaat plaatsvinden. “De machines zijn ter vervanging van machines, die nu te langzaam zijn. Daarnaast zal Dormac ons voorzien van een robot van Motoman Yaskawa, waarmee we straks op een vierde productiecel 24/7 kunnen produceren. Dat totaalpakket aan machines, automatisering en service maakt Dormac voor ons de ideale leverancier.”

Moderne toeleverancier
HFI heeft als producent van onder meer hoogwaardige precisieonderdelen en medische componenten nauwkeurigheid hoog in het vaandel staan. De precisieonderdelen worden namelijk uiteindelijk ingezet in bijvoorbeeld chip-productiemachines, optische laserinstrumenten en scanners. Om die reden heeft HFI vorig jaar ook al een investering gedaan in een laserboormachine van MicroLasersystems. “Dat is een 5-assige freesbank die is omgebouwd tot een laserboormachine en waarmee we nu tot 0,05 mm kunnen boren. Een machine die uniek is in Nederland. Door deze uitbreiding kunnen wij onze klanten in verschillende markten nog beter van dienst zijn en kunnen we een hogere kwaliteit waarborgen bij kortere doorlooptijden. Al deze investeringen laten ons langzaam groeien en hiermee willen we uitgroeien tot een moderne, technologische toeleverancier voor high-end industrieën!”

HFI heeft vorig jaar ook al geïnvesteerd in een laserboormachine van MicroLasersystems. Dat is een 5-assige freesbank die is omgebouwd tot een laserboormachine en waarmee tot 0,05 mm kan worden geboord.