Dormac toont totaaloplossing voor 24/7 verspanen

Dormac CNC Solutions, leverancier van totaaloplossingen voor de verspanende productie, zal tijdens de Brabantse Metaaldagen haar oplossing presenteren voor 24/7 freesproductie. Het systeem bestaat uit een Doosan DNM 4500 bewerkingscentrum, cobotbelading met Easyloader werkstuktafel, AOF aircleaner, hogedruk koelsysteem en een briketteerpers voor spanenafval.

Dormac wil daarmee laten zien dat procesautomatisering niet zonder procesoptimalisatie kan. De machineleverancier heeft zich vergaand gespecialiseerd in procesbeheersing en een programma opgebouwd van systemen die procesverstoring grotendeels kunnen voorkomen. “Wanneer machines 24/7 worden ingezet in plaats van 1 shift per dag, vervuilt het koelwater sneller, loopt de temperatuur van koelwater hoger op en hopen spanen zich op, op plaatsen waar je dat niet wilt. Al die procesverstoorders kunnen met de juiste systemen worden voorkomen,” aldus technisch directeur Huib Wennekes. “We laten nu zien hoe dat aan een bewerkingscentrum werkt, maar voor een draaimachine geldt hetzelfde.”

Hoogste bewerkingscapaciteit
Het Doosan DNM 4500 bewerkingscentrum is de nieuwste generatie van de DNM serie. Met een groter bewerkingsbereik, grotere verplaatsingen in de X- en Y-as en een werkbereik van 800 x 450 x 510 mm, biedt de DNM 4500 de hoogste bewerkingscapaciteit in deze klasse. De machine is geschikt voor bewerkingen aan complexere werkstukken binnen een kleine footprint.

Cobots
Dormac zet voor machinebelading de cobots van Doosan Robotics in. Deze hebben een hoge functionele veiligheid dankzij de inzet van gevoelige koppelsensoren, hebben een nauwkeurige krachtregeling en zijn dankzij het robuuste softwareplatform uiterst betrouwbaar. De cobots van Doosan Robotics zijn daarmee in staat om complexe taken uit te voeren binnen zowel een ‘bemande’ als een ‘onbemande’ productieomgeving.

Briketteerpers
Ook de briketteerpers voor het spanenafval is nieuw. Hiermee kunnen verspaners het spanenafval samenpersen en gecomprimeerd aanbieden aan verwerkers van metaalafval. Door het afval op die manier te comprimeren wordt verlies van het olie- en emulsie voorkomen en leveren de briketten een hogere prijs op dan losse spanen. De briketteerpers die Dormac in het programma heeft is compact en kan direct naast de spanentransporteur worden geplaatst.

‘Productieverbetering is voor elk MKB-metaalbedrijf haalbaar’
“Een zeer goede insteek”, noemt Dormac-directeur Joost Verschure de sterke focus van de Brabantse Metaaldagen op procesoptimalisatie en productieverbetering. “Want machines moeten langer productief zijn in een etmaal en nauwkeuriger en contanter produceren. Als je je daar op richt, wordt de return on investment (ROI) vele malen gunstiger.” Langer productief zijn betekent ook dat procesverstoorders, die stilstand en afkeur tot gevolg kunnen hebben, zo veel mogelijk moeten worden uitgesloten tijdens de productie. “Voor meer up-time moet je de juiste stappen nemen in optimalisatie en dat kan alleen maar met een gedegen advies. Super dus dat hier met de Brabantse Metaaldagen een platform voor wordt gecreëerd.”

Haalbaar voor elk bedrijf
Volgens Verschure is investeren in procesoptimalisatie/productieverbetering voor ieder (klein) MKB-metaalbedrijf haalbaar. “Eén van de redenen dat we Dormatec hebben opgericht waren de extreem hoge bedragen die zo’n 7 à 8 jaar geleden in de markt werden gevraagd, waardoor het voor het MKB niet haalbaar was om gericht te investeren in het voorkomen van procesverstoringen. Wij vonden dit een slechte zaak en zijn daarom ons bedrijf gestart voornamelijk gericht op het MKB in Europa. Het resultaat was elk jaar een flinke plus met een absoluut record in 2018. Afgelopen jaar heeft Dormatec Environment Systems meer dan een verdubbeling (dik 2,5 keer) van de omzet ten opzichte van 2017 gerealiseerd. Dit bevestigt dat het MKB ons steeds beter weet te vinden om de juiste vertaalslag te maken voor productiviteitsgroei en een betere marge.”

Verschure adviseert bedrijven die hier ook mee willen beginnen vrijblijvend een afspraak te maken met de experts van Dormatec. “En ga eens praten met eindgebruikers die de stap al hebben gemaakt. Zomaar met iets beginnen is niet de juiste manier. Laat je goed informeren, sta open voor moderne manieren van werken, kijk kritisch naar de huidige werkmethodiek en betrek je operators bij het verbeterproces zodat veranderingen door iedereen worden gedragen. Voor een minimale investering heb je bijvoorbeeld al een Dormatec Air Cleaner op je machine staan. Deze unit zorgt uiteraard voor een schone werkomgeving (lucht). Maar belangrijk is vooral dat er minder vervuiling (koelmiddelnevel) in het pand neerslaat, koelmiddel in het machineproces wordt teruggewonnen (besparing) en warmte wordt afgevoerd. Een ‘simpel systeem’ tegen een lage investering met een groot resultaat. Dat kan je zo maar overtuigen om verder te gaan op deze weg.”

Dormac CNC Solutions, stand 7C034

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Nicolás Correa presenteert gepatenteerde kotterkop op AMB

12-09 Dankzij het automatische kopwisselsysteem is de Magna binnen korte tijd te voorzien van een…

Verspanen

Diepgatboorspecialist Hopman versterkt draaicapaciteit met DN Solutions

05-09 Van oudsher is Hopman Machinefabriek een specialist in diepgatboren. In de productieruimte aan de…

Verspanen

Doosan Machine Tools wordt DN Solutions

01-06 De nieuwe naam DN Solutions, die vanaf 2 juni 2022 in gebruik wordt genomen…

Verspanen

Spaanse grootformaat freesmachines Correa prachtige aanwinst voor Dormac

25-05 Met ruim 5.400 geïnstalleerde machines is Nicolás Correa een toonaangevende fabrikant van grootformaat freesmachines.…

Verspanen

Dormac leverancier van grootformaat freesmachines van Nicolás Correa

04-04 Nicolás Correa is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van grootformaat bed freesmachines, freesmachines…

Verspanen

Stabiliteit is basis voor prestatiegerichte Doosan BVM 5700

31-03 Doosan zet de nieuwe BVM 5700 op de markt als een eersteklas machine. Dankzij…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X