Hijsklus geklaard met minimale productiestilstand
Bij de vernieuwing/modernisering van de centrale productie-eenheden van staalproducent thyssenkrupp Steel vervangt en transporteert Mammoet de kraanliggerbalken in de giethal van de staalfabriek in Duisburg (D).
Om de stilstand van de productie te minimaliseren, moest deze complexe opeenvolging van liftbewegingen vroegtijdig en nauwkeurig worden gepland, rekening houdend met de beperkte beschikbare ruimte.
3D-engineering
Dit betekende dat de planningsfase enkele maanden voor de uitvoering begon. Mammoet gebruikte zijn Move3D-engineeringplatform om obstakels en hoogtecondities nauwkeurig te analyseren en alle bewerkingen en kraanposities te visualiseren. Dit voorkwam de noodzaak van extra en tijdrovende aanpassingen.
Twee bouwfasen
De 19 kraanliggerbalken zijn tussen de 30 en 45 m lang, 5 m hoog en wegen tot 160 ton. De uitvoering werd opgesplitst in twee bouwfasen, waarbij in de eerste fase zeven kraanliggers werden vervangen. Na het definiëren van de afzonderlijke werkstappen werden de kraanafmetingen bepaald op basis van de verschillende belastingsgevallen. Twee mobiele kranen van Liebherr, een LTM 1750-9.1 en een LTM 1650-8.1, werden gebruikt voor het grootste deel van het zware hijswerk. Niet alle kraanliggers konden echter op deze manier worden vervangen.
Unieke portaaloplossing
De engineers van Mammoet ontwikkelden een op maat gemaakte oplossing voor de moeilijk bereikbare kraanliggerbalken, waarbij gebruik werd gemaakt van een portaalsysteem. Dit systeem bestond uit twee torens waarop skidtracks in de dwarsrichting van de hal waren geplaatst. Op deze twee skidtracks werd vervolgens een langsligger geïnstalleerd, waarop twee strand jacks konden worden verplaatst. De structuur van dit unieke hefsysteem vormde een extra uitdaging voor de ingenieurs en het team ter plaatse. Omdat sommige delen van de installatie niet konden worden gedemonteerd, moest de apparatuur over deze delen worden geïnstalleerd, rekening houdend met eventuele storende randen.
Een kelder
Voor de installatie van het portaalsysteem zijn in totaal drie mobiele kranen gebruikt: een Grove GMK 6450-1, een Grove GMK 5250L en een Liebherr LTM 1095-5.1. Een van de kraanposities had echter een kelder, waardoor de draagkracht van de vloer onvoldoende was. Ook hier zorgde Mammoet voor een snelle en veilige oplossing. De belastingen van de Grove GMK 6450-1 werden via extra lange lastverdelingsmatten naar de zijwanden van het gebouw overgebracht, waardoor het nodige draagvermogen werd gecreëerd.
Precisie bij elke stap
Het verwijderen, opnieuw installeren en transporteren van de eerste vijf kraanliggerbalken werd snel uitgevoerd met behulp van de twee mobiele kranen van Liebherr en twee eenheden van zes aslijnen van SPMT. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte konden de kraanliggerbalken alleen rechtop op de SPMT’s worden geplaatst voor transport in de giethal.
Daarna volgden de twee kraanliggerbalken, die alleen via het portaalsysteem bereikbaar waren. Deze vereisten een groot aantal werkstappen en lastoverdrachten. Eerst werden twee strand jacks aan de kraanliggerbalk bevestigd om deze uit positie te tillen en over de skidtracks naar het midden van de hal te verplaatsen. Vervolgens werd de kraanliggerbalk met behulp van de strand jacks en de skidtrack in de richting van de Liebherr LTM 1750-9.1 geduwd, die de last op het eerste hijspunt overnam. De kraanliggerbalk werd vervolgens samen met de tweede strand jack verplaatst totdat de belasting kon worden overgedragen van de LTM 1750-9.1 naar de LTM 1650-8.1. De 750 ton wegende kraan kon dan terugzwaaien en de balk aan de andere kant van de tweede strand jack oppikken. De tweede straal volgde in dezelfde procedure.
Vanwege de beperkte ruimte moesten beide mobiele kranen onder belasting meerdere keren in- en uitschuiven en synchroon werken met de strand jacks en de skidtrack. Deze veeleisende manoeuvres konden alleen veilig worden uitgevoerd door een geoefend en ervaren team en zeer goede communicatieve vaardigheden.
De eerste bouwfase is volgens planning afgerond. De tweede fase volgt.