Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

Thyssenkrupp Steel levert zijn klant Accuride CO2-arm staal voor de productie van vrachtwagenwielen. Het wiel, geproduceerd uit zogeheten bluemint staal, werd voor het eerst gepresenteerd op de IAA-beurs voor bedrijfsvoertuigen. Op de Euroblech zal thyssenkrupp dit bluemint staal opnieuw onder de aandacht brengen.

Vertegenwoordigers van thyssenkrupp Steel en Accuride laten zien wat het gebruik van bluemint staal bij de productie van vrachtwagenwielen oplevert: meer kwaliteit en minder CO2-uitstoot.

Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op het gebied van duurzaamheid in de productie van platstaal. bluemint staal wordt gebruikt voor duurzame wielproductie, dat in vergelijking met conventioneel staal een uitstootbesparing van 70% heeft tot aan de productiefase van de hot strip. Dit klimaatvriendelijke effect wordt bereikt door het gebruik van HBI, reeds voorgereduceerd ijzererts, in de hoogoven. Hierdoor kan er minder steenkool worden gebruikt in het reductieproces daar. Met bluemint staal wordt een platstaalproduct gemaakt, dat geen emissie veroorzaakt op de locatie Duisburg van thyssenkrupp – de emissies van de zogenaamde upstream chain (scope 3) worden gerapporteerd. Dit zijn allemaal emissies die ontstaan bij de productie en het transport van de inputmaterialen. Op deze manier wordt de CO2-intensiteit per ton met 1,5 ton teruggebracht tot 0,6 ton. Deze berekeningswijze en de geproduceerde hoeveelheid bluemint Steel zijn bevestigd door de internationale certificeerder DNV.

Minder gewicht

Ook het materiaalconcept draagt bij aan de toekomstige levensvatbaarheid van het product. Er wordt een staal met een hogere sterkte gebruikt, wat een lagere plaatdikte mogelijk maakt met dezelfde prestaties. Dit lichtgewicht effect maakt gewichtsbesparing mogelijk in vergelijking met conventioneel wielstaal, wat leidt tot een lager brandstofverbruik in de gebruiksfase. Dit zorgt voor een dubbele CO2-besparing: tijdens de staalproductie en tijdens de gehele gebruiksfase van het wiel, samen meer dan 10% over de hele levenscyclus met een kilometerstand van 1.200.000 km. Op het gebied van duurzaamheid kan het gewichtsgeoptimaliseerde bluemint wiel ook punten scoren in vergelijking met een lichter aluminium gesmeed wiel van dezelfde grootte.

Door staal met een hogere sterkte te gebruiken, is een lagere plaatdikte mogelijk met dezelfde prestaties. Dit lichtgewicht effect leidt tot een lager brandstofverbruik.

Door staal met een hogere sterkte te gebruiken, is een lagere plaatdikte mogelijk met dezelfde prestaties. Dit lichtgewicht effect leidt tot een lager brandstofverbruik.

thyssenkrupp biedt zijn klanten al CO2-gereduceerde en gecertificeerde staalsoorten aan op basis van het tkH2Steel-transformatieconcept. Hiertoe wordt binnen het bestaande technologiekader gebruik gemaakt van verschillende mogelijkheden om CO2 te reduceren. De beslissende stap naar klimaatneutrale staalproductie is de bouw van op waterstof gebaseerde installaties voor directe reductie. In 2026 moet de eerste fabriek in Duisburg in gebruik worden genomen. De productie van vijf miljoen ton CO2-arm staal is al gepland voor 2030.

thyssenkrupp Steel
Hal 17, stand E33

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Plaatbewerking

Einde aan de chaos

19-10 De Voortman Plate Sorter is een innovatieve oplossing om bewerkte plaatonderdelen te sorteren, projectbuffers…

Plaatbewerking

Zinser staat voor absolute kwaliteit

19-10 Zinser is een echt Duits familiebedrijf. Opgericht in 1898 viert het bedrijf volgend jaar…

Plaatbewerking

Euromac ponst en buigt in geautomatiseerde workflow

19-10 Euromac werkt al enkele jaren aan de automatisering van verschillende productiefasen in de plaatwerking.…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen