Mammoet start assemblage van ’s werelds grootste kraan

Mammoet, de wereldleider op het gebied van technisch zwaar hijswerk en transport, is begonnen met de assemblage van ’s werelds sterkste kraan op het land, de SK6000, in haar vestiging in Westdorpe. Dit monumentale project biedt een ongekend hefvermogen en bereik, en opent nieuwe bouwmethoden voor grote projecten.

De eerste werkzaamheden van de assemblage van de SK6000 omvatten de montage van het basisframe, de powerpacks en de controlekamer van de kraan.

De SK6000 ringkraan getuigt van Mammoet’s toewijding aan innovatie, maar ook duurzaamheid. De kraan zal volledig elektrisch kunnen worden bediend. Dit betekent dat het de overgang naar schonere energiebronnen mogelijk maakt en tegelijkertijd de koolstofimpact van energieprojecten zelf vermindert.

Enorme hijskracht

De SK6000 heeft een maximale capaciteit van 6.000 ton en is in staat om componenten tot 3.000 ton naar een hoogte van 220 meter te tillen. De enorme hijskracht stelt Mammoet-klanten in staat om efficiënter te bouwen in grotere stukken, waardoor de logistieke, integratie- en mobilisatiefasen van projecten worden ingekort.

Sprong voorwaarts

De kraan zorgt voor een sprong voorwaarts voor projecten in opkomende energiesectoren en ondersteunt de voortdurende bouwbaarheid van de volgende generatie windturbine- en funderingscomponenten die nodig zijn om hogere opbrengsten uit offshore windparken te halen. Het ontsluit ook nieuwe modulaire bouwopties voor nucleaire installaties, met een verhoogde kosteneffectiviteit en veiligheid.

Zo komt de SK6000 er uit te zien. De kraan heeft een maximale capaciteit van 6.000 ton en is in staat om componenten tot 3.000 ton naar een hoogte van 220 meter te tillen.

Zo komt de SK6000 er uit te zien. De kraan heeft een maximale capaciteit van 6.000 ton en is in staat om componenten tot 3.000 ton naar een hoogte van 220 meter te tillen.

In de olie- en gassector helpt de SK6000 nieuwbouw- en uitbreidingsprojecten om te profiteren van schaalvoordelen op een niveau dat nog nooit eerder is gezien. Het bouwt voort op de ontwerpfilosofie van de SK190- en SK350-series van Mammoet, die zich in de markt hebben bewezen.

Spannend nieuw hoofdstuk

Na de mobilisatie van alle onderdelen naar de locatie van Mammoet in Westdorpe, omvatten de eerste werkzaamheden de montage van het basisframe, de powerpacks en de controlekamer van de kraan. De hulpkranen van Mammoet ondersteunen de bouw, waaronder twee 250-tons rupskranen en een 140-tons Gottwald mobiele havenkraan. Koen Brouwers, projectmanager voor de SK6000, zei: “Dit is een spannend nieuw hoofdstuk voor Mammoet en modulair bouwen in de zware industrie, aangezien we de SK6000 vorm zien krijgen. Het biedt een haakhoogte, reikwijdte en hefvermogen die veel groter is dan welke kraan dan ook op de markt. We zijn verheugd om deze baanbrekende technologie naar onze klanten te brengen en hen te helpen hun projectdoelen efficiënter en duurzamer te bereiken.”

De assemblage van de SK6000 zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar 2024 worden voltooid.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

DAF start assemblagefabriek e-trucks

30-01 In deze nieuwe assemblagefabriek start dit voorjaar de productie van de nieuwe generatie DAF…

Bedrijf en Economie

VDL boekt minder omzet maar beter resultaat

26-08 De omzet van VDL Groep is het eerste halfjaar van 2019, conform verwachting, licht…

Bedrijf en Economie

Milieuvriendelijke textielverfmachines bij VDL ETG Projects

29-11 Professionaliteit, geschikte bouwruimte en de mogelijkheid om in aantal machines te kunnen opschalen, dat…

Plaatbewerking

Tollenaar Industries groeit uit haar jasje

02-02 De plannen voor uitbreiding speelden al langer, maar in december heeft Tollenaar Industries de…

Toeleveren

AWL bouwt nieuwe assemblagefabriek

18-10 AWL-Techniek gaat flink uitbreiden in Harderwijk. De machinebouwer heeft overeenstemming bereikt met de gemeente…

Logistiek

Grootste autolaadkraan van de Benelux

08-05 Bij Volvo Group Truck Center in Amsterdam is de grootste autolaadkraan van de Benelux…

Toeleveren

Mogema verbetert productieplanning

11-01 Mogema in ’t Harde, hightech expert in lassen, verspanen en vacuümtechnologie en specialist in…

Geen categorie

RVS Non Ferro en Rijkers bouwen nieuwe assemblagehal

15-04 Met de bouw van een nieuwe assemblagehal van ruim 2.000 vierkante meter breiden RVS…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV