Hoger rendement dankzij automatisch ontbramen

Schunk heeft zijn portfolio voor robotic material removal uitgebreid. Hiermee kunnen gebruikers hun ontbraamproces naar een hoger niveau tillen door het te automatiseren. Het zorgt voor perfecte bewerkingsresultaten, verhoogt de efficiëntie, bespaart kosten en ontlast werknemers van zwaar, vermoeiend werk.

Schunk biedt tools voor elke toepassing om ontbraamtaken te automatiseren.

Om zuivere eindproducten te verkrijgen, moeten scherpe randen, oneffenheden of uitsteeksels betrouwbaar worden verwijderd tijdens het snijden van metaal en gietprocessen. Tot nu toe kon deze vereiste gevoeligheid alleen worden bereikt door manuele bewerking of direct in de bewerkingsmachines. In de metaalbewerking wordt het ontbramen dan ook meestal uitgevoerd als een extra werkstap met een verhoogde logistieke en personele inspanning. Tegelijkertijd worden reeds vele robotsystemen gebruikt voor het laden en ontladen van bewerkingsmachines. Dit is precies waar de nieuwe Schunk producten om de hoek komen kijken.

Omdat robots meer kunnen dan laden en ontladen, kunnen ze ook worden gebruikt voor geautomatiseerd ontbramen. Het ontbramen van de werkstukken kan gelijktijdig met de bewerking van het volgende werkstuk worden uitgevoerd, waardoor een extra bewerkingsstap wordt uitgespaard. Gelijktijdig ontbramen vermindert de doorlooptijd van componenten en de kosten per eenheid, en draagt bij tot een betere benutting van laad- en losrobots. De herhaalnauwkeurigheid van de robot zorgt ook voor consistente reproduceerbare resultaten. Werknemers worden verlost van vuile, eentonige taken.

Vijl

Met de CRT, RCV, en CDB heeft Schunk drie units ontwikkeld voor verschillende ontbraamtaken waardoor er voor elke toepassing een optimaal gereedschap is. De pneumatisch aangedreven vijl, CRT, is geschikt voor kleine en smalle gereedschapsgeometrieën. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zoals sleuven, hoeken en groeven kunnen overbodige randen nauwkeurig worden verwijderd en zonder resten worden gereinigd. De compensatiehoek van +/- 1,8 mm compenseert positienauwkeurigheden en werkstuk- en robottoleranties op betrouwbare wijze. Doordat de vijl kan worden uitgerust met conventionele vijlbladen, kan bestaand materiaal worden hergebruikt en gemakkelijk worden overgeschakeld op geautomatiseerde processen.

Ontbraamspindel

De pneumatische RCV-ontbraamspindel bewijst zijn capaciteiten tijdens het reinigen van onbewerkte stukken en gefreesde onderdelen. Aangezien verschillende roterende gereedschappen kunnen worden gebruikt, kan de RCV flexibel worden ingezet voor diverse ontbraamwerkzaamheden. Dankzij zijn robuustheid en hoge kwaliteit kunnen hiermee consistent goede bewerkingsresultaten worden bereikt. De schoepenmotor verkort de machinetijd met een hoog koppel en een korte nalooptijd, en zorgt daardoor voor een hogere output.

Ontbraammessen

De CDB-eenheid vergemakkelijkt ook de omschakeling van handmatige naar automatische processen. Er kunnen nu beproefde handgeleide ontbraammessen worden gebruikt en extra investeringen in nieuwe materialen zijn niet nodig. Dankzij de uniforme gereedschapsopname en de mogelijkheid tot automatische gereedschapswissel is de insteltijd kort, zodat ook kleine series economisch verwerkt kunnen worden. De unit is regelbaar in axiale en radiale richting en geschikt voor het ontbramen van diverse werkstukken. Een verscheidenheid van materialen, zoals kunststoffen, aluminium, staal of messing, en verschillende geometrieën kunnen gemakkelijk worden bewerkt.

Flexibiliteit

Alle genoemde producten zijn cardanisch. De gereedschappen kunnen worden aangepast door ze met pneumatische druk in werking te stellen. Daardoor is een variabele uitbalanceerfunctie gewaarborgd en wordt de programmeerinspanning voor de robot verminderd. De ingebruikname is erg snel en gemakkelijk. Met de optioneel verkrijgbare fixatie van de y-as kunnen gebruikers overschakelen van oscillerende naar radiale compensatie. Deze flexibiliteit garandeert een efficiënte bewerking, zelfs van verschillende werkstukgeometrieën. Minder afgekeurde werkstukken, kortere stilstandtijden en slechts een beperkte behoefte aan reserveonderdelen zijn positieve resultaten van het geautomatiseerde proces.

Aanvullende producten maken het Schunk-portfolio compleet en extra toepassingsgebieden beschikbaar. De PCFS-compensatie-eenheid levert waardevolle diensten op als een werkstuk moet worden bewerkt met een vooraf gedefinieerde kracht. De unit is universeel toepasbaar en zorgt ervoor dat in elke positie een consistente compliance-kracht optreedt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een positiesensor. Deze compenseert de gewichtskracht samen met de door de klant geleverde drukregelkleppen. De PCFC kan worden gecombineerd met diverse tools en is daarom geschikt voor talrijke toepassingsdoeleinden.

Met de nieuwe ontbraamgereedschappen vult Schunk haar end-of-arm-portfolio aan met nog meer modules. Bovendien worden gebruikers ondersteund tijdens het procesontwerp: klanten kunnen hun toepassing vooraf testen in het CoLab applicatiecentrum. Schunk voert een haalbaarheidsanalyse uit van de bewerkingsopdracht en vergemakkelijkt zo de overstap naar geautomatiseerde bewerking.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Verspanen

Nauwkeurige klem voor kleine onderdelen met hoge klemkracht

28-04 Snelheid is de sleutel tot succes – vooral als het gaat om de handling…

Verspanen

Nieuwe 5-assige klem voor efficiënte bewerking

25-03 Schunk benadrukt ook de neertrekbek, waarmee de Kontec KSX-C2 uitstekende resultaten op het gebied…

Verspanen

Schunk opent applicatiecentrum CoLab

03-03 De mogelijkheden voor automatisering zijn divers en nieuwe technologieën breiden het spectrum voortdurend uit.…

Verspanen

Spanklauwen vervangen zonder gereedschap

17-02 Het systeem kan worden gebruikt, ongeacht of de spil horizontaal of verticaal is geplaatst.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X