Hoogwaardig tappen met Z-Pro VU gereedschappen van Yamawa

De Z-Pro VU-serie tappen van het Japanse Yamawa is speciaal ontworpen voor gebruik met wateroplosbare snijvloeistof. Deze tappen vormen een optimale oplossing voor toepassing op hoogproductieve bewerkingscentra. Onlangs is de VU-serie uitgebreid met nieuwe producten en maten.

De Z-Pro serie is de top-lijn tappen van Yamawa. Deze tappen zijn speciaal ontwikkeld om hoge prestaties en betrouwbaar tappen te garanderen en om de standtijd flink te verlengen dankzij de uitzonderlijke spaanafvoer.

Yamawa, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Heku Tools, is een wereldleider in de productie van draadgereedschappen. Vier fabrieken in Japan produceren 1.400.000 tappen per maand. Gericht op voortdurende innovatie, streeft het bedrijf ernaar de markt te voorzien van de beste draadoplossingen, van lucht- en ruimtevaart en auto-industrie tot scheepsbouw, werktuigmachines, elektrische apparaten, IT en vele andere gebieden.

Multifunctionele bewerkingscentra

De Z-Pro serie is de top-lijn tappen van Yamawa. Deze tappen zijn speciaal ontwikkeld om hoge prestaties en betrouwbaar tappen te garanderen en om de standtijd flink te verlengen dankzij de uitzonderlijke spaanafvoer. De VU-serie, onderdeel van de Z-Pro, is speciaal ontworpen voor gebruik in moderne multifunctionele bewerkingscentra en voor het tappen met olie- of wateroplosbare snijvloeistof, gericht op het garanderen van de hoogste kwaliteit en flexibiliteit.

Breed scala aan materialen

VU-tappen zijn geschikt voor het bewerken van een breed scala aan materialen, van staal tot roestvrij staal en non-ferromaterialen. De tapsnelheid gaat van 10 tot 30 m/min, afhankelijk van de toepassing. De tappen zijn gemaakt van gecoat Premium Powder High Speed Steel (HSSP) op basis van Yamawa-specificaties die een uitstekende slijtvastheid garanderen; de coating is geschikt voor zowel olie als emulsie en zorgt ervoor dat deze gereedschappen een superieure hittebestendigheid en een langere levensduur hebben dan conventionele tappen.

Langere standtijd

Een andere kracht van de Z-Pro VU-serie is de speciale geometrie: Yamawa heeft het groefontwerp volledig herzien ten behoeve van de gemiddelde tapsnelheden; dit maakt een efficiënte afvoer van spanen mogelijk, wat resulteert in een lager en stabieler tapkoppel en dus een langere standtijd bij zowel het gebruik van emulsie als olie.
Onderdeel van de VU-serie zijn spiraalvormige tappen voor blinde gaten en spiraalvormige punttappen voor doorlopende gaten. Deze gereedschappen leveren topresultaten op het gebied van prestaties, betrouwbaarheid en kwaliteit, zowel bij massaproductie als bij toepassingen in kleine series.

Vergelijkende test

Yamawa toont de flexibiliteit en duurzaamheid van de VU-tappen aan de hand van een vergelijkende test. Deze werd uitgevoerd met een snijsnelheid van 15 m/min op een bewerkingscentrum met een starre houder (gesynchroniseerde voeding). In deze toepassing werden twee verschillende materialen op dezelfde wijze bewerkt: C45 en A5052. Smeermiddel was in water oplosbare olie en de tap was de gecoate spiraalvormige tap Z-Pro VUSP M6x1 (getapte gatdiameter van 5 mm, diepte 5~12 mm). Na het tappen van 1600 gaten in de twee soorten materiaal, liep de tap nog steeds terwijl die van de concurrent na slechts 480 gaten brak: de Yamawa-tap heeft een langere standtijd van 42%.

Het speciale ontwerp en de coating van de VU-serie zijn ook efficiënt in het voorkomen van spaanproblemen: een veldtest uitgevoerd op een M10x1.5 tapbewerking C50 bij 20 m/min laat zien hoe slijtage optreedt na het tappen van meer dan 1100 gaten, terwijl dit bij een conventionele kraan al gebeurt na 900 gaten.

De VU-tappen, onderdeel van de Z-Pro serie: VUSP tappen voor blinde gaten en VUPO tappen voor doorlopende gaten.

De VU-tappen, onderdeel van de Z-Pro serie: VUSP tappen voor blinde gaten en VUPO tappen voor doorlopende gaten.

Betere spaanafvoer

‘Een ander interessant technisch kenmerk is de geoptimaliseerde vorm van de spiraal in het afschuiningsgedeelte van VUPO-tappen die de spaanafvoer fors verbetert. Bij het tappen van een doorlopend gat op een bewerkingscentrum raken spanen vaak de kleminrichting. Dit kan ernstige problemen veroorzaken, zoals afbrokkeling van snijkanten en te grote draden die leiden tot draden van slechte kwaliteit. Veldtests uitgevoerd met VUPO-tappen met emulsie voor het aftappen van AISI304-staal bij 10 m/min toonden aan hoe de verbeterde scherpte van de snijkant en afvoer van spanen van Yamawa-tappen resulteert in een betere afwerking van het draadoppervlak.

Nieuwe maten

Voortbouwend op het succes van de VU-serie heeft Yamawa het assortiment onlangs uitgebreid met nieuwe maten. De VUSP voor blinde gaten bestaat nu uit tappen tot M24-formaat voor zowel de M- als de MF-schroefdraadtypen, terwijl het bereik van VUPO voor doorlopende gaten M3~ M16- tot M2~M24-maten (vanaf M16 zijn zowel de M- als de MF-schroefdraadtypen beschikbaar) omvat.
Zowel de VUPO- als VUSP-tappen zijn uit voorraad leverbaar met de lange schacht (JIS Standard). De nieuwe VUSP CH gecoate spiraalvormige tap met axiaal koelkanaal, geschikt voor gebruik met wateroplosbare koelvloeistof, is ook toegetreden tot de VU-serie. In deze tappen is de diameter van het koelkanaal geoptimaliseerd om overvloedige interne smering mogelijk te maken voor drastische verwarming en lasreductie, wat resulteert in een betere slijtvastheid en kwaliteit van de interne schroefdraad. VUSP CH tappen voeren spanen soepel af, waardoor continue bewerking en procesbetrouwbaarheid worden gegarandeerd.

De nieuwe VUSP E(1.5P) maakt het assortiment compleet. De korte aansnijding (1,5 gang) maakt het gereedschap ideaal voor het bewerken van blinde gaten waar weinig ruimte is tussen de boorgatdiepte en de volledige draadlengte. Dankzij de unieke spiraalvorm heeft dit type tappen een verbeterde spaanafvoer en verminderde snijweerstand, die een langere levensduur en een uitstekende kwaliteit van de inwendige draden mogelijk maken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Snelle gereedschapswissel zonder frustratie

31-01 Deze houder overwint de problemen die vaak optreden bij het gebruik van ER-spantangen en…

Verspanen

Centers nog vaak ondergeschoven kindje

15-12 Dat zegt Jan Herweijer van Heku Tools, dat de centers van Bruckner in ons…

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Verspanen

Trillingsvrij fijnkotteren in kleine diameters

20-07 De twee nieuwe Smart Damper EWN fijnkotterkoppen maken voor het eerst trillingsvrije bewerking van…

MetaalNieuws Extra IM

Phantom legt uit: 80% kiest voor UNI machinetap!

19-04 Bovendien ligt het prijsniveau op dat van de standaard tappen in de markt, maar…

Verspanen

Heku Tools introduceert NC4 instapklem voor drie- en vierassige bewerking

16-11 Heku Tools heeft twee nieuwe machineklemmen in het assortiment voor drie- en vierassige bewerkingen.…

Verspanen

Gereedschaphouder BIG Capto C4 geeft rust in de verspaning bij Heemskerk Fijnmechanica

28-09 Verspaners willen bij hun investeringen in dure bewerkingscentra en snijgereedschappen de gereedschaphouders nog wel…

Verspanen

Velum filters beschermen tegen olienevel en stofdeeltjes

22-06 Heku Tools, specialist in verspaning en spantechniek, introduceert de Velum beschermende filters op de…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema