Imke legt belang van wetenschappelijk onderzoek voor productietechniek uit

0
289

Maak kennis met Imke. In een kort filmpje (3,5 min) legt zij aan de hand van de laser vlot uit waarom fundamenteel wetenschappelijk onderzoek de basis legt voor productietechnieken nu. Het filmpje is gemaakt door het Laser Applicatie Centrum (LAC), dat hiermee een bijdrage wil leveren aan de discussie over het belang van wetenschappelijk onderzoek.

De laatste jaren is er in Nederland een soms felle brede maatschappelijke discussie gaande over het nut van wetenschappelijk onderzoek en dan vooral dat van fundamenteel onderzoek. Onderzoek dat pas over enkele jaren misschien wat oplevert. Moeten we, zeker in deze crisistijd, geld besteden aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek? Ook vanuit de industrie klinkt een geluid om te besparen op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en alleen onderzoek toe te staan dat direct nut voor de industrie en maatschappij heeft. Veel industrieën en hun brancheorganisaties hameren er voortdurend op dat er alleen geld aan valorisatie (het te gelde maken van onderzoeksresultaten) besteed moet worden. “Echter, om toegepast onderzoek te kunnen blijven uitvoeren, is ook wetenschappelijk onderzoek nodig”, stelt directeur Paul Hartgers van het LAC.

Het Laser Applicatie Centrum voert ten behoeve van de industrie toegepast onderzoek uit. Maar al dat onderzoek is gebaseerd op resultaten van eerder wetenschappelijk onderzoek. “Dat is ook de reden dat het LAC nauw samenwerkt met de Universiteit Twente”, aldus Hartgers. “Wij weten ook dat als de maatschappij niet blijft investeren in ook fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, er over enige jaren geen toegepast onderzoek meer mogelijk is.”

Als bijdrage aan de discussie heeft het LAC daarom het korte filmpje gemaakt waarin Imke op vlotte wijze uitlegt hoe een maf idee van Einstein uiteindelijk praktische zaken als laserlassen van grote schepen oplevert.