Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

Eind april organiseerde Index na een onderbreking van twee jaar wederom het Global Open House in Reichenbach/Fils (D). Ruim 2.000 bezoekers kregen tijdens het evenement de nieuwste bewerkingsmachines en automatiseringsoplossingen voorgeschoteld. Het nieuwe compacte G220 draai-freescentrum met de nieuwe bijbehorende Index MBL 76-stangenlader kon op veel belangstelling rekenen.

De Index G220 is de nieuwste en kleinste telg in de G-serie van draai-freescentra.

Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index G220 draai-freescentrum voor te stellen. Daarmee is de G220 het nieuwste lid van de G-serie. De G-serie kwam in 2018 met de G420 op de markt en is puur ontwikkeld om complexe onderdelen op één machine compleet te kunnen bewerken. In 2019 trad de grotere, krachtigere G520 in zijn voetsporen, terwijl in 2021 de wat kleinere G320 werd gelanceerd. Nu, in het voorjaar van 2022, heeft Index de G-serie dus nogmaals uitgebreid met de G220.

Met een spildoorlaat van 76 mm, een klauwplaat van 200 mm en een draailengte van 900 mm, is de machine het kleinste bewerkingscentrum in de G-serie en speciaal ontworpen voor de compleetbewerking van kleine werkstukken. Hiermee komt de machinebouwer tegemoet aan metaalbewerkers die kleine, hoognauwkeurige werkstukken efficiënt willen verspanen.

Stabiel, productief en nauwkeurig

Het succes van de G-serie is voornamelijk te danken aan het hele concept van het machineontwerp dat is gebaseerd op een stijf, trillingsdempend mineraal gegoten machinebed. Ook de G220 is volgens dit concept gebouwd. Het bewerkingscentrum heeft verder royaal bemeten lineaire geleidingen voor een hoge stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit. Een belangrijk element is de Z-as met de gemotoriseerde freesspil en de hydrodynamisch gemonteerde Y/B-as boven de rotatie-as. De krachtige spilaandrijving (29 kW, 142 Nm, 6.000 min-1) laat een breed scala aan boor- en freesbewerkingen toe en zelfs vijfassige bewerkingen behoren tot de mogelijkheden.

De machine is uitgerust met een gereedschapsmagazijn met ruimte voor maximaal 139 gereedschappen (HSK-T63 of HSK-T40). Verder is de G220 voorzien van twee onderturrets die niet alleen in de X- en Z-as kunnen bewegen, maar ook in de Y-as voor nog meer mogelijkheden. In combinatie met maximaal vijftien gereedschappen per turret en twee identieke draaispillen, is het draai-freescentrum uitermate goed geschikt voor compleetbewerking. Dankzij het grote werkgebied en de afstand tussen de hoofd- en tegenspil kunnen meerdere bewerking gelijktijdig plaatsvinden. Zo kunnen de freesspil en de turrets gelijktijdig bewerkingen uitvoeren op de hoofd- en tegenspil zonder risico op botsingen.

Automatisering voor elke toepassing

Index liet tijdens het open huis diverse automatiseringsoplossingen zien. Zo ook voor de nieuwe G220. Een van de opties die ruimschoots onder de aandacht werd gebracht, is de nieuwe Index MBL 76-stangenlader. Deze is op maat gemaakt voor de G220 en wordt gekenmerkt door uitstekende dempingseigenschappen. De stangenlader wordt puur elektrisch bediend en overtuigt door zijn ergonomische, instelvriendelijke ontwerp. De MBL 76 behaalt bovendien snellere wisseltijden ten opzichte van de vorige Index MBL 65 stangenlader. Naast de stangenlader is de G220 tevens te voorzien van een geïntegreerde portaallader met dubbele grijper of de iXcenter robotcel. Hiermee kunnen ook flens- of andere asvormige onderdelen automatisch worden beladen.

Index wordt in Nederland vertegenwoordigd door Laagland.

In de volgende editie van VerspaningsNieuws leest u meer over het open huis van Index.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Verspanen

Open Huis Dormac brengt het complete verspaningsproces in beeld

13-09 Het Open Huis van Dormac is een jaarlijks terugkerend evenement, waar een mooie line-up…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Verspanen

Motorex en Chiron ontwikkelen geautomatiseerd emulsiebeheersysteem

31-08 Wereldwijd zijn er miljoenen werktuigmachines in gebruik, die vaak worden ingezet met water-mengbare koelsmeermiddelen.…

Verspanen

CNH Industrial Belgium optimaliseert twintig jaar oude machine met ToolScope

27-08 CNH is een van de eerste gebruikers van ToolScope in Nederland en België. De…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Verspanen

Matecs wendt zich tot alles boven de kubieke meter

24-08 Matecs is ooit begonnen als handelsbureau voor de baggerindustrie en tot op de dag…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X