Index: vier nieuwe machines en automatiseringsoplossing

Index presenteerde recent zowel live onder spaan als online haar nieuwste machineontwikkelingen en automatiseringsoplossingen tijdens de iXperience Days in Reichenbach (D). Maar liefst vier nieuwe bewerkingsmachines en de iXcenter-robotcel werden als primeur voorgesteld.

Tot de highlights behoorde het nieuwe G400 draai-freescentrum dat is ontwikkeld voor het compleetbewerken van onderdelen tot 2.300 mm lang. In tegenstelling tot zijn tegenhanger, de Index G420, die is uitgerust met een freesspil met een groot gereedschapsmagazijn, heeft de G400 een VDI-40-revolver met twaalf stations. De aangedreven gereedschappen in de revolver worden aangedreven door een motor van 7,5 kW met een koppel van 35 Nm. Een bijzonder kenmerk van de revolver is de grote Y-as van 100 mm die is ontwikkeld om grote krachten te weerstaan.

Net als de G420 is de nieuwe G400 uitgerust met een mineraal gegoten bed met een zogeheten blokdesign. Dit ontwerp genereert een hoge inherente stijfheid en zorgt samen met de groot gedimensioneerde lineaire geleidingen in de X- en Z-as voor een uitstekende stabiliteit en dempingseigenschappen.

Sinds kort is voor de G400, maar ook voor alle andere bewerkingsmachines van deze omvang, ook een iXcenter robotcel beschikbaar. Vooral bij machines van dit formaat speelt automatisering een belangrijke rol, vanwege het gewicht van de onderdelen. Bij het handmatig laden en lossen heeft de operator ondersteuning nodig van bijvoorbeeld een kraan. Deze handmatige werkzaamheden kosten daarom veel tijd. De robotcel kan dit volledig uit handen nemen en is daardoor relatief snel terug te verdienen.

De nieuwe iXcenter robotcel is nu ook geschikt voor het automatiseren van grotere bewerkingscentra, zoals de nieuwe G400.

De nieuwe iXcenter robotcel is nu ook geschikt voor het automatiseren van grotere bewerkingscentra, zoals de nieuwe G400.

Modulaire automatisering

Met de iXcenter robotcel biedt Index productieve robotautomatiseringsoplossingen aan voor kleine en middelgrote draai- en draaifreescentra. Dankzij de nieuwe uitbreiding kunnen klanten met grotere bewerkingsmachines ook profiteren van een eenvoudig te integreren automatiseringssysteem. Dankzij het modulaire ontwerp kan de iXcenter niet alleen worden gebruikt voor het laden en lossen van grote, zware werkstukken, maar ook voor andere handelingen.

De nieuwe iXcenter bestaat in wezen uit een grotendeels autonome standaard robotcel die voor de machine is geplaatst. Het is een basiseenheid waarop een robot is geïnstalleerd met een standaard draagvermogen van 165 kg. Optioneel kan ook een robot geleverd worden met een draagvermogen tot 270 kg. Aan de cel kunnen van twee kanten verschillende modules worden gekoppeld, waaronder palletsystemen, meetstations en apparatuur voor ontbramen, reinigen of lasermarkeren.

Dit betekent dat de robot niet alleen verantwoordelijk is voor het laden en ontladen van de onderdelen via de machinedeur, maar ook handelingen kan uitvoeren na het verspaningsproces. Wat de modules van de robot betreft, dekt Index al een groot spectrum met standaardoplossingen af. Deze omvatten bijvoorbeeld de grijperwissel van de robot voor het automatisch en afwisselend hanteren van as- en flensdelen. Hiervoor wisselt de robot automatisch de bijbehorende grijpers vanuit het wisselstation.

Stilstandtijd verkorten

Bij de ontwikkeling van de MS24-6 meerspindelautomaat is rekening gehouden met seriegroottes die steeds kleiner worden. Het gevolg is dat de MS24-6 snel om te stellen is.

Bij de ontwikkeling van de MS24-6 meerspindelautomaat is rekening gehouden met seriegroottes die steeds kleiner worden. Het gevolg is dat de MS24-6 snel om te stellen is.

Een ander hoogtepunt is de CNC-gestuurde meerspindelautomaat MS24-6, de opvolger van de MS22-6. Deze machine kan een iets grotere maximale stafdiameter aan, maar is over het algemeen compacter gebouwd en heeft een aantal functies die een rendabele draaibewerking garanderen. Zo kan de machine eenvoudig en snel omgesteld worden. Dit is interessant voor bedrijven die kleine series produceren en daardoor meerdere keren per week hun meerspindelautomaat moeten omstellen.

Bijzonder hierbij is het snelspansysteem met geïntegreerde W-vertanding op de dwarsslede. In plaats van het voorheen gangbare zwaluwstaartsysteem heeft elke dwarsslede nu een W-vertanding, wat de micrometernauwkeurige uitlijning van de gereedschapshouder vereenvoudigt, omdat de W-vertanding de vrijheidsgraad in de X-as elimineert. Dit betekent dat de operator eenvoudig en foutloos de vooringestelde gereedschapshouder kan bevestigen.

Van langdraaier naar kortdraaier

Aan de kant van Traub was er ook nieuws. Hier werd namelijk de tweede generatie van de Traub TNL 12 langdraaiautomaat gepresenteerd. Deze machine kan net als de grotere variant binnen korte tijd worden omgebouwd tot een kortdraaier. De nieuwe generatie kent een compactere opbouw en heeft verbeterde kinematica. Dat betekent meer productiviteit en flexibiliteit bij het nauwkeurig draaien van kleine draaidelen. Om de kinematica te verbeteren hebben de ontwikkelaars belangrijke wijzigingen aangebracht.

Waar vroeger het frontapparaat en de tegenspil op een gemeenschappelijke slede waren aangebracht, bevinden ze zich nu elk op een aparte slede. Door deze componenten te scheiden hebben de front- en tegenspilbewerking geen invloed meer op elkaar en wordt het programmeren door de gewonnen flexibiliteit eenvoudiger. Doordat de massa kleiner is geworden, wint de machine ook aan dynamiek en profiteert de gebruiker van meer programmeervrijheid. Bovendien is het bewerken aan de achterkant verbeterd. Waar voorheen alleen een beweging in de X-richting aan de achterzijde beschikbaar was, is nu drie-assige bewerking op de tegenspil mogelijk. Dit resulteert in een meer productiviteit.

Verder is de nieuwe Traub TNL 12 uitgerust met zowel een gereedschapsrevolver met zes posities als een geïnterpoleerde Y-as. Hiermee is een kortere spaan-tot-spaan-tijd van slechts 0,3 s mogelijk. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd om de nauwkeurigheid van de lang- en kortdraaier te verbeteren. Het niet-hydraulische ontwerp, een grijs gietijzeren bed in plaats van de vorige gelaste stalen constructie, en het thermosymmetrische ontwerp zorgen voor een verhoogde thermische nauwkeurigheid. De Traub TNL12 is geschikt voor verschillende sectoren, waaronder de medische industrie voor de productie van implantaten en botschroeven. Met de juiste toepassing kunnen zelfs eenvoudige onderdelen productief worden vervaardigd.

De Traub TNA 500 is een universele draaimachine, geschikt voor kleine series.

De Traub TNA 500 is een universele draaimachine, geschikt voor kleine series.

Krachtige universele draaibank

Bij de universele draaimachines breidt Index zijn portfolio uit met de Traub TNA500 die is ontwikkeld voor het bewerken van kleine seriegroottes. De TNA 500 is het nieuwste lid van de universele draaimachine-familie waar ook de Index B400 en B500 modellen en de Traub TNA400 toe behoren. Deze vier hebben veel gemeen: ze gebruiken hetzelfde machinebed en dezelfde geleidingen.

Een fundamenteel verschil tussen de Index- en Traub-machines is te vinden in de besturing. Terwijl de Index B400 en B500 zijn uitgerust met Siemens Sinumerik 840D sl, bevatten de Traub TNA400 en TNA500 de Traub TX8i-s V8-besturing op basis van Mitsubishi. In vergelijking met de TNA 400 wordt de nieuwe TNA 500 voornamelijk gekenmerkt door grotere, krachtigere spillen. De machine is uitgerust met een riemaangedreven A11 hoofdspil met een spindeldoorgang van 102 mm. De hoofdspil heeft een vermogen van 37,5 kW, een maximum toerental van 3150 min-1 en een koppel tot 1.020 Nm.

Bij de Traub TNL 12 bevinden het frontapparaat en de tegenspil zich op een aparte slede. Dit geeft meer flexibiliteit.

Bij de Traub TNL 12 bevinden het frontapparaat en de tegenspil zich op een aparte slede. Dit geeft meer flexibiliteit.

Apps verhogen efficiëntie

Jaren geleden erkende Index het fundamentele belang van digitalisering voor de verspanende wereld en ontwikkelde daarom het cloudgebaseerde platform iXworld. Dit maakt het mogelijk alle productiemachines te integreren in een digitale omgeving. De verschillende iX4.0 apps helpen om voortdurend productiviteitsverlies te identificeren en ongeplande stilstandtijden te minimaliseren. Het aanbod aan beschikbare apps wordt in hoog tempo uitgebreid.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Slimme instap CNC-automatisering

13-07 BMO brengt Hybrid Automation – de combinatie van pallet- en productbelading – in het…

Verspanen

Weiler presenteert compacte servoconventionele draaibank

21-06 Het nieuwe model is de opvolger van de C30 en met een draaidiameter over…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

16-06 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Index presenteert nieuw G220 draai-freescentrum op Open Huis

04-05 Het open huis was voor Index een perfect moment om officieel het nieuwe Index…

Verspanen

Open House Index draait om verspaning

28-03 Wanneer op dinsdag 26 april de deuren openen voor het Index Open Huis 2022,…

Verspanen

Roemheld sensor-spantechnologie bewaakt productieproces

28-02 Wenzler ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Hierop worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie,…

Verspanen

Mapal investeert miljoenen in productie verzinkboren

14-02 Geen boring zonder verzinking. Dat is een regel die nog steeds opgaat. Om deze reden…

Verspanen

Gereedschap voor bewerken van statorbehuizingen

07-02 In de cilindervormige versie van de motorbehuizing wordt de statordragerbehuizing als tussenbehuizing in de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X