Industrie dankzij ASML iets beter bekend CSRD

Twee op de drie Nederlandse bedrijven hebben nog nooit gehoord van CSRD, de nieuwe duurzaamheidsrichtlijn van de EU, die met ingang van 1 januari 2024 wordt ingevoerd. De industrie is relatief iets beter op de hoogte, vooral dankzij ASML.

De industrie is iets beter op de hoogte van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven te rapporteren over hun prestaties op het terrein van duurzaamheid.

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn verplicht per 1 januari zowel grote als beursgenoteerde middelgrote bedrijven te rapporteren over hun prestaties op het terrein van duurzaamheid.

Duurzamere keuzes vergemakkelijken

De transparantie die de nieuwe regelgeving voorschrijft, heeft als doel duurzamere keuzes voor investeerders én consumenten te vergemakkelijken. Desondanks hebben de meeste Nederlandse bedrijven nog nooit van deze nieuwe richtlijn gehoord. Slechts één op de vijf bedrijven weet in grote lijnen tot goed wat de nieuwe verplichting inhoudt. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van ABN AMRO in het kader van de ‘Sectorprognoses 2024-2025’ heeft verricht onder 587 bedrijven.

Onbekendheid is zorgwekkend

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de bedrijven aanneemt dat de nieuwe richtlijn hun organisatie niet zal raken, terwijl 30 procent dit niet weet en slechts 17 procent verwacht dat dat dit wel voor hun bedrijf geldt. Van de MKB-bedrijven gaat slechts een kwart ervan uit dat zij met de richtlijn te maken krijgen. ABN AMRO vindt de onbekendheid met de richtlijn zorgwekkend, zeker gezien de impact die deze zal hebben.

Informatie vanuit de keten

Uit gesprekken met grote bedrijven blijkt dat bedrijven meer met de richtlijn te maken gaan hebben dan zij zelf inschatten. Hoewel de richtlijn alleen grote en beursgenoteerde middelgrote bedrijven rechtstreeks raakt, zijn zij voor hun rapportages deels afhankelijk van informatievoorziening van kleinere leveranciers en afnemers in de keten. Het feit dat twee op de drie bedrijven niet op de hoogte zijn van de richtlijn toont echter aan dat deze informatie-uitvraag nog niet voldoende op gang is gekomen.

Hoofdrol ASML in industrie

De industrie is een relatief gunstige uitzondering op het algehele beeld. Ook deze sector krijgt te maken met de rapportageverplichtingen van de CSRD-richtlijn. In de Nederlandse industrie zijn relatief veel middelgrote en kleine bedrijven actief. Deze MKB’ers vallen weliswaar zelf niet onder de CSRD-verplichtingen, maar krijgen hier via hun opdrachtgevers vaak wel mee te maken. Chipmachinefabrikant ASML is zelfs in 2022 al begonnen met het schatten van de CO2-uitstoot van goederen en diensten in de toeleveringsketen. De volgende stap is dat toeleveranciers gegevens over de eigen emissies bij ASML moeten aanleveren.

Grote ambities ASML

ASML wil niet alleen voldoen aan de CSRD-richtlijn, maar heeft ook de ambitie geformuleerd om in 2025 de CO2-uitstoot te reduceren met 35 procent ten opzichte van 2019, en al in 2030 klimaatneutraal te zijn. De CO2-emissies van toeleveranciers moeten daarom snel omlaag, hoewel de productie van ASML tegelijk snel groeit. Ook zet ASML in op het reduceren van afval en het reviseren van defecte producten en onderdelen. ASML is een grote opdrachtgever voor vele tientallen Nederlandse toeleveranciers, die op hun beurt vaak ook weer materialen inkopen bij Nederlandse bedrijven. De invloed van ASML op de Nederlandse industrie is daardoor aanzienlijk.

Andere segmenten

Ook in andere segmenten zijn grote opdrachtgevers actief, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, die machines en verpakkingen inkoopt, de bouw, retail en de auto-industrie. Dit zijn vaak multinationals, die steeds meer gedetailleerde gegevens zullen opvragen over CO2-uitstoot in de toeleveringsketen. De meeste industriële ondernemingen zullen daardoor wel de nodige gegevens moeten aanleveren en tegelijk de eigen uitstoot moeten verlagen om concurrerend te blijven, bijvoorbeeld door het energieverbruik en de hoeveelheid afval te beperken.

Lees hier het gehele rapport.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie blijft groeimotor in 2022

22-12 Het bankconcern noemt de enorme groei in 2021, waarmee de krimp van 5 procent…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Automatisering

Suplacon en MCB live met Trivest Connect

29-01 Plaatverwerker Suplacon in Emmeloord en metaalleverancier MCB zijn onlangs live gegaan met Trivest Connect,…

Verspanen

Metalnet verovert met Hyundai Wia machines vaste plek in hightech-ketens

12-11 De reden waarom Metalnet vier jaar geleden haar eerste CNC-draaibank van Hyundai Wia in…

Toeleveren

Succesvolle machinebouwer kan niet zonder succesvolle toeleverancier

04-11 De hechte relatie tussen bouwers van industriële machines en hun toeleveranciers staat onder druk.…

Verspanen

Verspaning straks in een cleanroom?

15-10 Verschuift de verspaning voor de hightech industrie naar de cleanroom? Ja, zei 2-S directeur…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV