Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

De ambities van de Nederlandse overheid zijn duidelijk: 50% minder grondstofverbruik in 2030 en in 2050 volledig circulair. Tegelijkertijd neemt de roep vanuit de samenleving om duurzamer kunststofgebruik toe. Om dit te bereiken werkt de kunststof- en rubberindustrie continu aan het verduurzamen van zowel haar producten als het gehele proces daar omheen: van inkoop, ontwerp en productie tot en met afvalverwerking. Als het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de kunststof- en rubberketen is de 23e editie Kunststoffenbeurs op 14 en 15 september in de Brabanthallen dé plek waar een duurzame toekomst met kunststof en rubber centraal staat. Het doel: samen op weg naar Future Proof Plastics.

Als jaarlijks ontmoetingsmoment voor de kunststof- en rubberketen, is de Kunststoffenbeurs dé plek waar een duurzame toekomst met kunststof en rubber centraal staat.

Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in producten is vaak een logische: er zijn namelijk weinig materialen zo licht, sterk, buigzaam en kleurrijk als kunststof. Maar er is ook een andere kant. “We kennen allemaal de beelden van de plastic soep. Wat minder zichtbaar is, is dat de kunststof- en rubberindustrie hard werkt aan verduurzaming. Met de Kunststoffenbeurs willen we juist die positieve kant laten zien. De beurs is dé plek waar samen aan oplossingen gewerkt kan worden voor de uitdagingen die de roep om verdere verduurzaming met zich meebrengt”, zegt Timo van Leent, manager Kunststoffenbeurs bij Mikrocentrum.

Vier hoofdthema’s

Duurzaamheid is echter een breed begrip. Daarom zet de beurs dit jaar vier hoofdthema’s centraal: Sustainability & Recycling, Smart Production & Digitalization, Reshoring & Buying en Innovation & Knowledge. “Zo belichten we de uitdagingen en kansen van meerdere kanten. Eén ding is hierbij zeker: om het antwoord op de uitdagingen te vinden, is kennis delen, (nieuwe) contacten ontmoeten en samenwerking essentieel. Twee weten namelijk meer dan een. Dat geldt ook voor ons als organisator. Daarom werkt Mikrocentrum samen met partners als NRK/PVT Kunststofverwerkers, Plastics Europe en Equip-Plast”, aldus Van Leent.

Voorbeelden duurzame producten

Van duurzaam materiaal tot het reduceren van de CO2 afdruk in het productieproces, het recyclen van kunststof producten en het herontwerpen ervan (redesign); op de beurs zijn vele innovaties en oplossingen te ontdekken. Zo is de Rethink Expo door branchevereniging NRK/PVT met voorbeelden van duurzame producten groter dan ooit en zet MaterialDistrict innovatieve materialen in de spotlights op de MateriaExpo.

Congresprogramma

Diverse topspelers uit de industrie zoals Jan Willem Wieringa van Desch Plantpak, Rob Daniels van Packaging Partners, Theo Stijnen van Plastics Europe, Ronald Korstanje van DPI en Martin van Dordt van NRK delen hun visie op duurzaamheid in het congresprogramma. Een van de uitdagingen die belicht wordt in deze lezingen is dat hoewel er steeds meer gebruik gemaakt wordt van gerecycled plastic, er een tekort aan (hoogwaardig) materiaal dreigt om te kunnen hergebruiken. Mogelijke oplossingen worden gedeeld in de presentaties.

Slimme productieomgeving

De kunststof productieomgeving van de toekomst vraagt om multidisciplinaire en ketensamenwerking, maar ook om de inzet van knappe koppen en slimme handen. De nieuwe Smart Production & Digitalization Area is deze ontmoetingsplek. Men ontdekt binnen deze area alles over slimme oplossingen rondom digitalisering, automatisering, robotica, connectiviteit, procesoptimalisatie en software. Daarnaast komt het thema Smart Production & Digitalization ook terug op de beursvloer bij de exposanten, op het Machineplein door Equip-Plast en in het congresprogramma. Zo vertellen Arjen Vos en Michel Kuipers van Matrijzenmakerij Verbi over hun zelf ontwikkelde slimme matrijs. Deze heeft sensoren die aangeven wanneer onderhoud nodig is.

AM Masterclass

Slim produceren kan ook via nieuwere productietechnologieën als Additive Manufacturing (waaronder 3D printen). De mogelijkheden van deze technologieën zijn te ontdekken tijdens de AM Masterclass op 15 september door Brainport Eindhoven in samenwerking met Mikrocentrum, Brainport Industries, K3d-addfab, AMcubator, Rai Automotive Industry NL, fieldlab MM3D, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Smart Industry Hub Zuid.

Inkoperscongres

Nieuw is het inkopercongres op 14 september in de middag. Naast duurzaamheid, staan inkopers in de industrie ook voor uitdagingen rondom reshoring, het bereiken van kortere (toelever)ketens en de energietransitie. Femme van Gils van Ace & Tate en Jolande Mooij-Persoon van Pezy Group delen in hun lezingen tips, tricks en inzichten rondom deze uitdagingen. Het inkoperscongres wordt afgesloten met een paneldiscussie. Onder leiding van Maarten Roos van Mikrocentrum delen experts van onder andere NEVI, Albis, Timmerije en Wicro Plastics hun visie op de uitdagingen waar inkopers voor staan.

Innovation & Knowledge Area

Bijblijven en vooruitgang boeken vraagt om continu beweging en leren. Het structureel met elkaar delen van de laatste kennis en inzichten is hierbij essentieel. De Kunststoffenbeurs onderschrijft daarom het belang van innovatie en kennisdeling op weg naar toekomstbestendig kunststof. Kennis- en netwerkorganisaties, onderzoek en wetenschap, start-ups en studententeams zijn dit jaar te vinden in de speciale kennis- en onderwijshal.

Nieuw: Live Stage Plastics Arena

Voor de eerste keer is er ook een Live Stage Plastic Arena op de Kunststoffenbeurs. Dit is een open podium op de beursvloer.

Topspelers uit de kunststof- en rubberindustrie delen in 10-minuten-interviews hun visie op actuele thema’s. De volgende sprekers staan op het podium:

  • Harry van Aken – In Actie Media
  • Esther Zondervan–van Beuken – Nationaal Platform Plastics Recycling/Circulaire Plastics NL
  • Gijs Langeveld – Polymer Science Park
  • Jan Willem Wieringa – Desch Plantpak
  • Harold de Graaf – NRK
  • Rob Daniels – Packaging Partners
  • Jan Willem Slijkoord – Bywyd
  • Jacqueline Vaessen – Topsector Chemie/Chemistry NL
  • Harm van de Braak – Energy-Check
  • Barend Blom – Mikrocentrum

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Meet & Match tussen robot en MKB

15-06 Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Verspanen

Mikrocentrum wordt clubhuis voor DSPE

14-04 Beide organisaties delen een lange geschiedenis. Die begon al in 1968 tijdens de oprichting…

Toeleveren

Marc Hendrikse in bestuur Mikrocentrum

09-03 Met de komst van Hendrikse versterkt Mikrocentrum de ambitie om een Leven Lang Ontwikkelen…

3D

3D Production Days op 22-23 juni in Eindhovens Klokgebouw

07-02 De 3D Production Days worden gehouden in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Bijna…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

3D

Additive Manufacturing learning community ontsluit kennis

10-11 Additive Manufacturing (AM) wint steeds meer terrein binnen de industrie en de markt voor…

Verspanen

Recordaantal exposanten jubileumeditie Precisiebeurs

08-11 Voor organisator Mikrocentrum is de jubileumeditie van de beurs om diverse redenen bijzonder. Bart…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X