Innovatieve functies voor matrijzenbouw en freesdraaien

De nieuwe versie 2021.1 van de CADCAM-suite hyperMILL biedt veel nieuwe functies, waarmee een nog hogere oppervlaktekwaliteit kan worden behaald. Ze zijn vooral functioneel voor gereedschaps- en matrijzenbouwers.

Een nieuwe radiale projectiemethode zorgt voor een snelle berekening van de gereedschapsbanen. Flesvormen kunnen eenvoudig worden geprogrammeerd met de nieuwe 5-assige radiale bewerkingsfunctie.

Bij freesdraaibewerkingen combineert Open Mind nu simultaan draaien en HPC-bewerking tot één krachtige optie. En in hyperCAD-S kan men met een nieuwe functie eenvoudig gegevens van onbewerkte delen en modellen op elkaar afstemmen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het nabewerken van additief geproduceerde onbewerkte delen.

Eenvoudigere programmering en tegelijk de beste oppervlakken bewerken. Dat is wat de 5-assige radiale bewerkingsfunctie biedt. Deze nieuwe strategie zorgt ervoor dat gereedschapsbanen, bijvoorbeeld voor flesvormen, sneller kunnen worden berekend. Dit gebeurt met behulp van een radiale projectiemethode. Elke stap kan sequentieel worden verwerkt met een geïndexeerde verstelling per snede, om zo de optimale oppervlakkwaliteit te bereiken. In overgangsbereiken zijn bovendien de standaard geïntegreerde strategieën ‘High Precision Surface Mode’ voor precieze oppervlakken in het µm-bereik en ‘Smooth overlap’ beschikbaar.

Optimale oppervlakken

De strategie ‘Smooth overlap’ perfectioneert ook de nieuwe functie voor XY-optimalisering bij 3D-contourfrezen; een verbetering van de bewerking met toevoerstrategieën voor de X- of Y-as. Als een bereik niet optimaal kan worden bewerkt in de X-oriëntatie, bijvoorbeeld op een steil vlak, dan wordt het automatisch bewerkt in de Y-oriëntatie om een constante toevoer te garanderen. Dankzij geoptimaliseerde slijpbewegingen in het overlapping bereik is de verandering van de bewerkingsrichting niet zichtbaar op het werkstuk.

Om een constante toevoer te garanderen, is het 3D-contourfrezen in deze nieuwe software-versie uitgebreid met XY-optimalisatie.

Om een constante toevoer te garanderen, is het 3D-contourfrezen in deze nieuwe software-versie uitgebreid met XY-optimalisatie.

Gereedschapsbanen interactief bewerken

Open Mind biedt in hyperMILL 2021.1 een nieuwe, comfortabele en intuïtieve optie om gereedschapsbanen achteraf te kunnen bewerken. In de interactieve modus ‘Edit Toolpath’ kunnen bestaande gereedschapsbanen op geselecteerde punten en curven of volledige gereedschapsbaansequenties tussen twee G0-bewegingen flexibel worden geselecteerd en verwijderd.

Draaibewerkingen

Met de optionele bewerkingsmodule hyperMILL Mill-Turn Machining bevestigt Open Mind zijn leidende positie op het gebied van meerassige bewerkingsstrategieën tot 5-assige simultaanbewerkingen. Open Mind past haar kennis over frezen toe op draaibewerkingen: Om alle voordelen van HPC-draaien en simultaandraaien te combineren, is de high-performance-modus geïntegreerd in het 3-assig simultane voorslijpen. Hierdoor kunnen high-performance-gereedschapsbanen met geoptimaliseerde aanvoer- en afvoerbewegingen, eenvoudig worden gebruikt tijdens het simultaandraaien. Het simultaan voorslijpen wordt met een druk op de knop aangevuld met de voordelen van HPC-draaien. Hierdoor worden beide technologieën gecombineerd met optimale gebruiksvriendelijkheid. De voordelen zijn gereduceerde bewerkingstijden, een grotere procesbetrouwbaarheid, langere gebruiksduur van het gereedschap en de mogelijkheid om korter gespannen gereedschap te gebruiken.

High-performance-gereedschapsbanen met geoptimaliseerde aan- en afvoerbewegingen zijn eenvoudig te gebruiken tijdens het simultaandraaien.

High-performance-gereedschapsbanen met geoptimaliseerde aan- en afvoerbewegingen zijn eenvoudig te gebruiken tijdens het simultaandraaien.

Best-Fit-uitlijning

De geïntegreerde CAD-software hyperCAD-S biedt een nieuwe functie die alles eenvoudiger maakt. Deze is vooral nuttig wanneer het te frezen werkstuk slechts in geringe mate afwijkt van het onbewerkte deel. Als een reeds nauwkeurig gegoten werkstuk of additief geproduceerd werkstuk moet worden nabewerkt, zorgt de functie ‘Best-Fit-uitlijning’ ervoor dat het CAD-model van het werkstuk optimaal in het meshmodel van het onbewerkte deel past. De CAD-modelgegevens kunnen met behulp van gedefinieerde puntparen op elkaar worden afgestemd. Een algoritme berekent automatisch de optimale uitlijning. De gebruiker kan aan de hand van verschillende parameters precies bepalen hoe de uitlijning eruit moet zien. Zo kunnen bijvoorbeeld verplaatsings- en rotatieassen worden vergrendeld en kan een weging tussen de afzonderlijke puntparen eenvoudig worden vastgelegd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld mazen van onbewerkte delen of lasbereiken optimaal en snel worden uitgelijnd ten opzichte van het eigenlijke CAD-model.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Verspanen

Meerwaarde hyperMILL is goud waard

07-02 Het familiebedrijf werd in 1966 gesticht door grootvader Marcus Dhont. Als gediplomeerd horlogemaker startte…

Automatisering

OPEN MIND verwerft meerderheidsbelang in MES-fabrikant Hummingbird

02-02 Met de overname van Hummingbird Systems breidt OPEN MIND zijn portfolio van genetwerkte, gedigitaliseerde…

Automatisering

Uitbreiding hyperMILL met nieuwe functies en geoptimaliseerde strategieën

06-12 hyperMILL Virtual Machining draait om het betrouwbaar genereren, optimaliseren en simuleren van de NC-code.…

Verspanen

Werkstuk uitlijnen met één druk op de knop

07-07 Deze methode bespaart tijd en verhoogt de procesbetrouwbaarheid. Dit komt vooral tot uiting bij…

Verspanen

Open Mind introduceert hyperMILL versie 2021.2

07-06 Verschillende nieuwe functies in versie 2021.2 zorgen voor een verbeterde bewerking bij het finishen…

Automatisering

Automatisering CAM-programmering groeit sterk

19-04 “Hoe krachtiger de bewerkingscentra en de gereedschappen worden, hoe vaker CAM-programmering een knelpunt wordt”,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X